Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PŘÍBĚH: Starý byt a jeho tajemství PEN (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 20.08.2023
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PŘÍBĚH: Starý byt a jeho tajemství PEN


PŘÍBĚH: Starý byt a jeho tajemství PEN
Představte si běžný byt v nevýrazném městě, který skrývá nejen potíže s elektroinstalací, ale také nečekaný duchovní příběh. Když pan Kartánek objeví za jističi starý dopis, odstartuje sérii událostí, jež přesahují hranice fyzikálního světa běžného neznalého nájemce. Co se skrývalo v minulosti toho bytu? A jak se komunita elektrotechniků stává klíčem k řešení nejen technických, ale i duchovních otázek? Připojte se k nám na cestě plné záhad, elektřiny a touhy po nalezení klidu elektrikářova přání.
Vilém Gracias, ze dne: 20.08.2023



Málokterý byt má to štěstí, že se o něm mluví. A málokterý bytový majitel má to štěstí, že jeho byt skrývá tajemství. Takovým šťastlivcem byl pan Kartánek.

V malém, na první pohled nevýrazném městě stála obyčejná budova s obyčejnými byty. Jedním z nich byl byt pana Kartánka. Tento byt ovšem skrýval záhadu, která měla svůj původ ve staré elektroinstalaci, co již léta samozřejmě nezažila pravidelnou revizi. Kdo by si pomyslel, že s příchodem moderních spotřebičů se stará síť nízkého napětí rozhodne vyjádřit svůj nesouhlas v podobě nepravidelném vybavování jističů? No a právě, Kartánek, s nepatrným sebevědomím amatérského elektrikáře, si to myslel.

Pak přišla noc, která vše změnila. Když se Kartánek rozhodl vyměnit staré jističe za nové, objevil něco, co by v obyčejné PL rozvodnici nikdo neočekával: dopis od zesnulého elektrikáře, který tu naposledy pracoval. Papír byl zastrčený pod DIN lištou. Slova "Pomoz mi najít klid věčný. Potřebuju, aby vše bylo v pořádku," z něj vyzařovala s intenzitou zkratového proudu.

Obyčejný byt v obyčejném městě najednou začal přitahovat různé zvědavce. Veřejná diskuse rozdělila komunitu na tři tábory: technický, mystický a duchovní. Někteří tvrdili, že je potřeba provést celkovou revizi, jiní zase nekompromisně kompletní rekonstrukci a místní obyvatelé navrhovali konzultaci s duchem zemřelého elektrikáře prostřednictvím média. Kdo by si myslel, že revize bytu může přerůst v duchovní seanci?

Nicméně, nejvíce zaujal přístup elektroinstalatéra Majka S, který měl vztah k zemřelému elektrikáři. Místo hledání problému v současné elektroinstalaci, zaměřil se na minulost. Byt, který držel klíč k elektrikářovu klidu, skrýval nedokončenou rekonstrukci. Dokončením toho, co již jeho přítel nestihl, se Majk S nestal jen zachráncem staré elektroinstalace, ale také hrdinou, který pomohl zesnulému najít klid. Udělal pečlivou kontrolu přívodních PEN vodičů, našel příčinu a vše uvedl do bezpečného stavu.


Pro více informací kliknout!

A co je na tomto příběhu nejkrásnější? To, že inspirace přišla z nečekaného zdroje. Z obyčejného bytu, z obyčejného města. Komunita elektrotechniků se spojila, aby pomohla všem, co žijí v obydlích s neznámými rozvody a netuší jaké nebezpečí tkví v přerušeném PEN vodiči. Starý byt pana Kartánka se tak stal mostem mezi minulostí a přítomností, mezi živými a mrtvými. A připomněl nám, že i v nejobyčejnějších místech mohou vznikat neobyčejné příběhy.



SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.