Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vhodného typu, aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...

Požární bezpečnost staveb a instalací


Document Actions
Požární bezpečnost staveb a instalací
Ustanovení z hlediska požární bezpečnosti obsahuje stavební zákon č. 183/2006 Sb. s odkazem na prováděcí vyhlášky a zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., v platném znění. Požadavky na elektrické zařízení ve vazbě na stavební zákon jsou řešeny v prováděcích vyhláškách a požadovaném obsahu dokumentace. V prvé řadě se jedná o vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. V §34 Připojení staveb k distribučním ...
Zbyněk Urban, ze dne: 12.03.2013
reklama


Ustanovení z hlediska požární bezpečnosti obsahuje stavební zákon č. 183/2006 Sb. s odkazem na prováděcí vyhlášky a zákon o požární ochraně č. 133/1985 Sb., v platném znění. Požadavky na elektrické zařízení ve vazbě na stavební zákon jsou řešeny v prováděcích vyhláškách a požadovaném obsahu dokumentace. V prvé řadě se jedná
o vyhlášku č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby. V §34 Připojení staveb k distribučním sítím, vnitřní silnoproudé rozvody a vnitřní rozvody sítí elektronických komunikací, je také ustanovení související s požární bezpečnostní. Jde o odstavec 2 písm. e), že elektrický rozvod musí splňovat požadavky na dodávku elektrické energie pro zařízení, která musí zůstat funkční při požáru. Odstavec 3 v závěru požaduje u transformačních stanic a náhradních zdrojů elektrické energie umístěných v budovách mimo jiné, aby vyhovovaly všem požárně bezpečnostním požadavkům. V odstavci 5 je pro každou stavbu požadováno trvale přístupné a viditelně označené zařízení umožňující vypnutí elektrické energie. Do této problematiky zasahuje částečně i zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému a o změně některých zákonů.

Vyhláška č. 268/2009 Sb. má další podstatná ustanovení v části páté – požadavky
na technická zařízení staveb. Mimo již zmíněná se jedná o §36 ochrana před bleskem. V rámci přebírání evropských norem jsou postupy u ochrany před bleskem v souboru norem ČSN EN 62305. Podstatné je pro posouzení ochrany před bleskem stanovení rizik (ČSN EN 62305-2), podle kterých je třeba upravit další celkové řešení ochrany. Problémem ještě bývá, jak postupovat v případech "aktivních" hromosvodů. Zde je možné pouze konstatovat, že v ČR nejsou technické normy pro tento druh ochrany zavedeny.



Pro instalace a rozvody energií v budovách jsou rovněž důležité požadavky na bezpečnost některých prvků, ze kterých je možno jmenovat především požárně dělící konstrukce a dále požární uzávěry, požární přepážky a ucpávky. Smyslem požárních přepážek nebo ucpávek je uzavřít otvory potřebné buď k průchodu potrubí nebo kabelů stěnami, stropy nebo příčkami. Docílí se tím zabránění rozšíření ohně, kouře a dalších zplodin v případě požáru. Že se jedná o záležitost dosti významnou, dokazují dlouhodobé poznatky z praxe na základě vyhodnocení průběhu požárů, jejich likvidace a následků.

Za velmi rizikové je možno označit zejména přenesení požáru do dalšího požárního úseku, do únikových cest, schodišť a chodeb. Posuzování těsnosti prostupů se provádí podle ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb. Společná ustanovení.
Konstrukce uzavírající otvory při prostupech instalačních rozvodů požárně dělícími konstrukcemi zahrnují také požární přepážky v kabelových rozvodech, jako jsou shora přístupné, průlezné a průchozí kanály a rozdělují prostor na menší sekce pro možnost postupného hašení nebo spolehlivějšího úniku osob. Dále se jedná o použití požárních kabelových ucpávek utěsňujících systém na úrovni prokazatelné požární odolnosti EI včetně požadovaného času. Čas je stanoven na základě požárně bezpečnostního řešení. K této problematice je možno doplnit, že těsnící konstrukce a materiály musí vykazovat stejnou požární odolnost jakou má konstrukční prvek, kterým procházejí.  Připomeňme ještě, že řešení zmíněných opatření by měla provádět osoba s příslušnou odbornou způsobilostí pro konkrétní činnosti.

Celou řadu údajů k elektrickým instalacím, ochraně před atmosférickou elektřinou, provedení zemničů a uzemnění, pospojování kovových konstrukcí a dalších nezbytných údajů pro provedení revize najdeme ve stavebním deníku. Obsah stavebního deníku uvádí příloha 5 vyhlášky č. 499/2006 Sb. - Náležitosti a způsob vedení stavebního deníku a jednoduchého záznamu o stavbě.

Z hlediska požární bezpečnosti je třeba připomenout ustanovení nařízení vlády č. 163/2002 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na vybrané stavební výrobky, v platném znění. Z požadavků na stavby jde příkladně o ustanovení, že stavba musí být navržena a postavena takovým způsobem, aby v případě požáru:

a) byla po určitou dobu zachována nosnost a stabilita konstrukce,
b) byl omezen vznik a šíření požáru a kouře ve stavebním objektu,
c) bylo omezeno šíření požáru na sousední objekty,
d) mohly osoby a zvířata opustit stavbu nebo být zachráněny jiným způsobem.

Nařízení vlády řeší oblast výrobků určených k zabudování do staveb, které je náročné z hlediska požární ochrany. Upravuje podmínky posuzování shody u vybraných skupin výrobků, které mají být trvale zabudovány do stavby. Pro stavbu mohou být podle směrnice Rady 89/106/EHS a stavebního zákona (§108 a 156 zákona č. 183/2006 Sb.) navrženy a použity jen takové výrobky, materiály a konstrukce, jejichž vlastnosti z hlediska způsobilosti stavby pro navržený účel zaručují, že stavba při správném provedení a běžné údržbě po dobu předpokládané existence splní požadavky na mechanickou odolnost a stabilitu, požární bezpečnost, hygienu, ochranu zdraví a životního prostředí, bezpečnost při udržování a užívání stavby včetně bezbariérového užívání stavby, ochranu proti hluku a na úsporu energie a ochranu tepla. V závěru ustanovení se stavební zákon odvolává na zákon č. 22/1997 Sb., v platném znění a tím nepřímo na technické normy.
Z platné legislativy požární ochrany je ještě účelné připomenout vyhlášky:

  • č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb (ve znění vyhlášky č. 268/2011 Sb.),
  • č. 246/2001 Sb., o stanovení podmínek požární bezpečnosti a výkonu požárního dozoru (vyhláška o požární prevenci),
  • č. 202/1999 Sb., kterou se stanoví technické podmínky požárních dveří, kouřotěsných dveří a kouřotěsných požárních dveří.
Připomenutí zaslouží vyhláška č. 268/2011 Sb., která je změnou vyhlášky o technických podmínkách požární ochrany staveb č. 23/2008 Sb. (nezaměňovat s vyhláškou č. 268/2009 Sb.). Jedná se o změněné požadavky na požární odolnost kabelů, použití individuálních hlásičů požárů, požadavky na garáže, na objekty pro ubytování osob a některé další. Celá tato problematika je mimo technické normy třídy 33 až 38 obvykle používané elektrotechniky. Základní normy jsou ve třídě 73 požární bezpečnost staveb a je možno jmenovat:

  • ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb. Nevýrobní objekty
  • ČSN 73 0804 Požární bezpečnost staveb. Výrobní objekty
  • ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb. Společná ustanovení
  • ČSN 73 0831 Požární bezpečnost staveb. Shromažďovací prostory
  • ČSN 73 0833 Požární bezpečnost staveb. Budovy pro bydlení a ubytování
  • ČSN 73 0834 Požární bezpečnost staveb. Změny staveb
  • ČSN 73 0835 Požární bezpečnost staveb. Budovy zdravotnických zařízení
  • ČSN 73 0848 Požární bezpečnost staveb. Kabelové rozvody
Pro provádění revizí došlo v poslední době k několika podstatným změnám u technických norem. Hned v úvodu je třeba připomenout otázku určování vnějších vlivů, kdy bez jejich určení a vypracování protokolu o vnějších vlivech není možné v řadě případů odpovědně provést revizi. Několik podstatných elektrotechnických norem je možno zmínit.

  • ČSN  33 2000-5-51 ed. 3 (2010) Elektrické instalace nízkého napětí – Část 5-51: Výběr a stavba elektrických zařízení – Všeobecné předpisy
  • ČSN 33 2000-4-42 ed. 2 (2012) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 4-42: Bezpečnost - Ochrana před účinky tepla
  • ČSN 33 2000-4-482 Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení - Část 4: Bezpečnost - Kapitola 48: Výběr ochranných opatření podle vnějších vlivů - Oddíl 482: Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím
  • ČSN 33 2312 Elektrická zařízení v hořlavých látkách a na nich
  • ČSN 33 2130 ed. 2 Elektrické instalace nn – Vnitřní elektrické rozvody
  • ČSN EN 13501-1 Požární klasifikace stavebních výrobků a konstrukcí staveb – Klasifikace podle výsledků zkoušek reakce na oheň
  • ČSN EN 1838 Světlo a osvětlení - Nouzové osvětlení
  • ČSN 33 2000-5-52  ed. 2 (2012) Elektrické instalace nízkého napětí - Část 5-52: Výběr
  • a stavba elektrických zařízení - Elektrická vedení
  • ČSN EN 60332-1-2 Požární bezpečnost kabelů - samozhášivé
Elektrické instalace staveb představují poměrně složitou a náročnou problematiku z mnoha důvodů. Mají zajišťovat bezpečné a pokud možno i spolehlivé užívání objektu v rozsahu, pro který byl vybudován. V mnohém se změnilo posuzování rizik a rizikových faktorů, zejména v návaznosti na přejímání a sjednocování předpisů s požadavky běžnými v Evropě.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933