Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Kdy je nutné sepsat záznam o úrazu v případě zasažení elektrickým proudem


Document Actions
Článek
Co je podle zákoníku práce nutné dodržet při vyšetřování pracovního úrazu? O jakých pracovních úrazech vede zaměstnavatel evidenci v knize úrazů? V jakém nařízení vlády jsou uvedeny povinnosti z hlediska provádění záznamu o úrazu? A v jaké příručce jsou tyto záležitosti rozvedeny podrobněji? To se dozvíte v tomto článku.
Michal Kříž, ze dne: 21.01.2015
reklama


Sepsání záznamu o úrazu
Úraz elektrickým proudem, pokud se stane při pracovní činnosti, je pracovním úrazem. Pokud k pracovnímu úrazu dojde, ukládá zákoník práce (§105) zaměstnavateli povinnost vyšetřit příčiny a okolnosti jeho vzniku. Při vyšetřování pracovního úrazu je nutná účast zaměstnance, pokud to jeho zdravotní stav dovoluje, a účast zástupce příslušného odborového orgánu nebo zástupce zaměstnanců pro oblast bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Rovněž je nutné bez vážných důvodů neměnit stav na místě úrazu.

Zaměstnavatel vede evidenci o všech pracovních úrazech v knize úrazů, vyhotovuje záznamy a vede dokumentaci o všech pracovních úrazech, jejichž následkem došlo:
  • ke zranění zaměstnance s pracovní neschopností delší než 3 kalendářní dny,
  • k úmrtí zaměstnance.

Jedno vyhotovení záznamu předá postiženému zaměstnanci, v případě smrtelného úrazu jeho rodinným příslušníkům.

Povinnosti z hlediska provádění záznamu o úrazu jsou uvedeny v nařízení vlády číslo 494/2001 Sb. V příručce pro vedoucí elektrotechniky jsou uvedené otázky rozvedeny podrobněji.

Na tomto místě je třeba připomenout, že výše uvedené povinnosti se týkají nejen úrazu elektrickým proudem, ale obecně veškerých pracovních úrazů, ať je jejich příčina jakákoliv.

Více ke své přípravě naleznete v Příručce pro zkoušky elektrotechniků 2014.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933