Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

HROBAŘ: Úraz zaviněný rozrušením


Document Actions
HROBAŘ: Úraz zaviněný rozrušením
Práce ve zkušebně vysokého napětí vyžaduje dokonalé soustředění. O tom se přesvědčil i dělník Karel Martínek. Asistoval zkušebníkovi při zkoušce nakrátko napětím asi 750V. Když zkušebník odešel na zkušebnu, aby vypnul přívod elektrického proudu, uslyšel za sebou dunivý pád. Rychle se vrátil a viděl, jak Martínek sedí u ohrazení se zakrvácenou hlavou a chroptí. Jak si Martínek v roztržitosti způsobil svůj úraz?
Autorský článek, ze dne: 23.09.2016
reklama


Mějte prosím na paměti, že tento příběh se odehrál před rokem 1959! Tehdejší elektroinstalace nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení!
-

Práce ve zkušebně vysokého napětí vyžaduje dokonalé soustředění a ukázněné ovládání všech smyslů a pohybů. Rozrušený člověk by neměl do zkušebny vstupovat. Přečtěte si tento varovný případ.

V Energetických rozvodných závodech zkoušeli ve vlastní zkušebně transformátory vysokým napětím. Zkoušky prováděl zkušený a kvalifikovaný pracovník. Jako pomocníka si během několika let vyškolil dělníka Karla Martínka. Pomocník měl za úkol dopravit zkoušený transformátor do ohrazeného zkušebního prostoru a zapojit ho ke zkoušce podle pokynu zkoušejícího. Během zkoušky, kterou prováděl zásadně sám zkušebník, stál blízko něho, aby eventuálně zakročil při neštěstí. Po ukončení zkoušky vyčkal vždy, až zkušebník vypne elektrický proud a zhasnou kontrolní žárovky. Teprve pak na přímý povel zkušebníka odpojil transformátor a připravil jej pro další zkoušku.

Obvykle se dělaly tyto zkoušky:
  • 1.  Izolační zkouška primárního vinutí proti vinutí sekundárnímu a proti kostře napětím 34kV.
  • 2.  Zkouška napětím naprázdno 20kV.
  • 3.  Zkouška nakrátko napětím asi 750V.
  • 4.  Zkouška izolace sekundárního vinutí proti kostře napětím 2kV.
Jednoho dne ukončili právě zkoušku číslo 3, při níž zkušebník měřil klešťovým ampérmetrem proud nakrátko v sekundárním obvodu a pomocník Martínek k práci přihlížel. Zkušebník odešel na zkušebnu, aby vypnul přívod elektrického proudu. Sotva spočinul nohou na prvém schodu, uslyšel za sebou dunivý pád. Rychle se vrátil a viděl, jak Martínek sedí u ohrazení se zakrvácenou hlavou a chroptí. Běžel proto rychle do zkušebny a vypnul přívod do zkušebního prostoru. Když se vrátil, zavolal pomoc a odnesli Martínka do sousední elektrodílny. Přispěchavší lékař zjistil, že Martínek je popálen elektrickým obloukem na obou rukou a že pádem na sloupek ohrazení zkušebního prostoru utrpěl lehký otřes mozku a značně krvácející tržnou ránu na hlavě. Po několika minutách byl postižený přiveden k vědomí. Vypověděl, že si neumí vůbec vysvětlit, proč okamžitě a bez rozmýšlení začal odpojovat kabel, jímž byly sekundární svorky transformátoru spojeny nakrátko. Protože při zkoušce nakrátko teče kabelem značný elektrický proud, vyšlehl mezi odpojovanou svorkou a okem kabelu elektrický oblouk, který mu popálil ruce a vrhl ho nazpět za železný sloupek ohrazení.

Přičítá to však nejspíše tomu, že byl ještě rozčilen z prudké hádky se svým spoluzaměstnancem v dílně, právě před započetím zkoušek.

Martínek absolvoval několik instruktáží z bezpečnostních předpisů. Ve zkušebně pracoval již velmi obezřetně více než 4 roky. V rozrušení však zapomněl na všechna naučení a zavinil si vážný úraz, který ho na několik týdnů vyřadil z práce.

Rozbor v roce 1959
Zkušebník mohl zanechat pomocníka v uzavřeném zkušebním prostoru samotného, protože právě proběhla zkouška nakrátko, při níž je maximální napětí na primárním vinutí 750V a na sekundárním pak zcela nepatrné. Pomocník byl zaučenou osobou s vyšší kvalifikací a byl řádně poučen o pracovním postupu. Při zkoušce nakrátko protéká sekundárním obvodem plný jmenovitý proud transformátoru. Jeho přetržení muselo způsobit elektrický oblouk, i když napětí bylo nepatrné.

Případ je jen dalším důkazem, že k práci pod napětím je nutno přistupovat v dokonalé tělesné i duševní kondici, protože člověk musí v tom případě být dokonalým pánem všech svých smyslů. Rozrušením mysli ztrácí pracující sebekontrolu, a to je vždy velmi nebezpečné.


Autor: František Soukup
Článek je ukázkou knihy Elektřina slouží i škodí.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933