Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

EMC

PHOENIX C: Svodič přepětí T1 bez následného proudu

  • 26.05.2016
PHOENIX C: Svodič přepětí T1 bez následného proudu
Společnosti Phoenix Contact se podařilo vyvinout přepěťovou ochranu, která nemá žádný následný proud. Jedná se o jiskřišťovou přepěťovou ochranu, u které není třeba žádných dalších prvků, jako jsou třeba varistory v sérii, které ten proud omezují. Je to tedy velice spolehlivé, bezpečné, ale i robustní řešení. Více nám řekl Jiří Prchal.

DEHN: Ochrana kamerových systémů před bleskem a přepětím

  • 11.05.2016
DEHN: Ochrana kamerových systémů před bleskem a přepětím
Kamerové systémy představují důležitou součást technologických provozů. Má-li se zcela vyloučit vliv bleskových proudů, je vhodné instalovat vhodnou ochranu. DEHNvario je kompaktní kombinovaný svodič pro ochranu kamerových, elektroakustických a zabezpečovacích systémů. Svodič umožňuje uzemnění/potenciálové vyrovnání prostřednictvím montážní lišty a navíc jednoduchou a rychlou montáž díky kompaktním připojovacím svorkám.

Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI

  • 28.04.2016
Brněnský REMET chrání izolovaný vodič HVI
Pokud chcete ochránit objekt před bleskem a neznáte přesné složení konstrukce budovy a trasy inženýrských sítí, nemůžete odpovědně stanovit bezpečné vzdálenosti od svodů. Možným řešením je použití izolovaných vn vodičů. Podívejte se na reportáž o instalaci izolovaného vodiče HVI od společnosti DEHN + SÖHNE na budově brněnské společnosti REMET.

Přepěťovka - svodič - omezovač?

  • 15.03.2016
Přepěťovka - svodič - omezovač?
Je to bezmála čtyřicet let od doby, kdy se přední výrobci elektroniky i ochrany před bleskem zaměřili na novou oblast - ochrany před tranzientním nebo také impulzním přepětím. Na počátku sice bylo růžkové jiskřiště s průrazkou nebo bez ní, zvonečkové jiskřiště - ochran před vlivem blesku na drátovou instalaci bylo vždy tolik, jako lidských tvůrců. S elektronizací a zavedením impulzního řízení a spínaných zdrojů se objevila nová rizika - elektronika byla citlivější na ...

Oprava versus rekonstrukce hromosvodu podle platné právní úpravy ČR

  • 19.02.2016
Oprava versus rekonstrukce hromosvodu podle platné právní úpravy ČR
Problematika správného posouzení technického zhodnocení a oprav patří neustále k velkým daňovým problémům, protože mají rozdílný daňový režim. Zatímco náklady na opravy lze zahrnout do výdajů (nákladů) vynaložených na dosažení, zajištění a udržení příjmů přímo bez ohledu na jejich výši, u výdajů (nákladů) na technické zhodnocení, pokud přesáhne u jednotlivého majetku ve zdaňovacím období částku 40.000 Kč, tak lze učinit až prostřednictvím daňových odpisů.

DEHN: Ochrana ochranných zařízení

  • 16.02.2016
DEHN: Ochrana ochranných zařízení
Ochranu systémových elektroinstalací, zabezpečení objektu a kamerových systémů proti blesku mnoho firem podceňuje. Periferie, jako jsou oblasti zahrady se zabezpečovacími prvky, se často obětují a nechrání se. Chránit je třeba komunikaci i napájení z periferií před zavlečením části bleskového proudu dovnitř do instalace objektu. Jaké zabezpečovací prvky k tomu můžeme použít?

DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I

  • 4.02.2016
DEHN: Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I
Firma DEHN+SÖHNE jako první na světě je schopná svádět bleskové proudy nejen vyrovnáváním bleskového proudu přes svodiče bleskových proudů a přepěťovou ochranou, ale také přes systém HVI vodičů typu power. Tento systém je doplněn svorkou na 200kA, která jako jediná na světě je schopna svést bleskový proud o této vrcholové hodnotě. Systém ochrany před bleskem pro třídu LPS I nám představili Jan Hájek a Jiří Kutáč.

PHXC: Nová generace přepěťových ochran

  • 3.02.2016
PHXC: Nová generace přepěťových ochran
Vznik nových přepěťových ochran reaguje na změny v normalizaci a nové požadavky. Vlna zkvalitňování zasáhla celou oblast přepěťových ochran, ať již pro měření regulací, datové přenosy či pro napájení objektů. Změny zasáhly i řadu přepěťových ochran PT-IQ, ve které došlo k přechodu od šroubových svorek ke svorkám s technologií push-in. Podrobnosti se dozvíte v rozhovoru.

DEHN: Software DEHNsupport pro výpočet analýzy rizika

  • 1.02.2016
DEHN: Software DEHNsupport pro výpočet analýzy rizika
DEHNsupport je software, který je určen nejen pro návrh, ale také pro kontrolu řízeného rizika dle ČSN EN 62305-2, výpočet dostatečné vzdálenosti s, ochranných prostorů jímací soustavy a kontrolu zemnící soustavy. Software si poradí nejen s novými, ale i se staršími objekty podléhajícími revizím. Jako jediný z této skupiny softwarů je také přeložený do 13 jazyků zemí Evropské unie.

Výpočet rizika dle vyhlášky číslo 268/2009 Sb. a jímače ESE

  • 19.01.2016
Výpočet rizika dle vyhlášky číslo 268/2009 Sb. a jímače ESE
V časopise Elektroinstalatér vyšly články, ve kterých Velkoobchod Vysočina obhajoval použití aktivních jímačů NIMBUS. V reakci na tyto články a dotazy čtenářů zveřejnilo vedení subkomise Ochrana před bleskem při TNK 22 odbornou reakci na výše uvedené články. Rovněž já osobně se své praxi neustále setkávám s dotazy, jak je to s výpočtem rizika u alternativních hromosvodů, které mají fungovat na jiném principu než klasické pasivní jímací soustavy. Proto jsem se odborné stanovisko předsedy a místopředsedy subkomise rozhodl rozšířit podrobněji o souvislosti plynoucí přímo z vlastního výpočtu rizika.

DEHN: Úroveň technických podkladů pro realizaci stavby

  • 14.01.2016
DEHN: Úroveň technických podkladů pro realizaci stavby
Jaká je u nás obecně kvalita zpracování technické dokumentace, resp. výkazu výměr a materiálového listu, podle kterého probíhá objednávka součástí pro kompletaci hromosvodu a přepěťových ochran? Často se například stává, že poptávka obsahuje pouze výkres bez dostatečné legendy nebo že výkresy neodpovídají vyhlášce. O tomto tématu diskutovali Jan Hájek ze společnosti DEHN + SÖHNE a Vít Kalivoda ze společnosti Rema.

HAGER point#5: Koordinace proudových chráničů a svodičů přepětí

  • 12.01.2016
HAGER point#5: Koordinace proudových chráničů a svodičů přepětí
Jak správně zkoordinovat instalaci proudových chráničů a svodičů přepětí? Hlavním pravidlem je instalovat proudový chránič za svodič přepětí. Směr řazení přístrojů není odvislý od směru toku energie z napájecí soustavy, ale je dán předpokládaným tokem impulzního nebo výbojového proudu, který má svodič odvést. Například při instalaci venkovní jednotky klimatizace je nutno instalovat svodič přepětí co nejblíže vstupu od tohoto zařízení.

DEHN: Ochrana před bleskem v souladu s platnou legislativou ČR

  • 8.01.2016
DEHN: Ochrana před bleskem v souladu s platnou legislativou ČR
Tento příspěvek nabízí odbornou reakci na sérii článků, které byly uveřejněny v časopise Elektroinstalatér číslo 4/2015 - Účinná vnější ochrana pomoci jímacího systému NIMBUS a číslo 5/2015 – Technický popis aktivních a pasivních hromosvodů. Čtenáři časopisu se obraceli na vedení subkomise Ochrana před bleskem při TNK22 s žádostí, aby byly uvedeny zásadní skutečnosti, které jsou v souladu s legislativou ČR v oblasti ochrany před bleskem a čtenáři tak měli možnost vytvořit si ucelený pohled na problematiku vnější ochrany před bleskem.

Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?

  • 28.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #10: Podle čeho se řídit při plánování ochrany před bleskem?
Zřízení či nezřízení ochrany před bleskem nezávisí na subjektivních dojmech. K rozhodnutí existuje objektivní nástroj a tím je analýza rizika. Stavební zákon přitom jasně říká, že na všechny činnosti, na které člověk sám nestačí, má mít najatého odborníka. První kroky každého laika by proto měly směřovat k autorizovanému odborníkovi.

Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?

  • 16.12.2015
Šokující výpovědi Jana Hájka #9: Má se realizátor aktivního hromosvodu obávat postihu?
Hrozí realizátorovi aktivního hromosvodu dodatečně nějaký postih? Tuto otázku jsme položili odborníkovi na ochranu před bleskem a přepětím Janu Hájkovi. Ve většině případů v České republice zaplatil selhání ochrany prostřednictvím aktivního hromosvodu majitel objektu. Jak je to s platností norem a ochranou před bleskem u veřejných zakázek? A jak přistupují úředníci k nahlášení špatného provedení hromosvodu?
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933