Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

PHOENIX C: Svodič přepětí T1 bez následného proudu


Document Actions
PHOENIX C: Svodič přepětí T1 bez následného proudu
Společnosti Phoenix Contact se podařilo vyvinout přepěťovou ochranu, která nemá žádný následný proud. Jedná se o jiskřišťovou přepěťovou ochranu, u které není třeba žádných dalších prvků, jako jsou třeba varistory v sérii, které ten proud omezují. Je to tedy velice spolehlivé, bezpečné, ale i robustní řešení. Více nám řekl Jiří Prchal.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 26.05.2016

Sledujte rozhovor z veletrhu Amper 2016:



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Bude to o svodiči přepětí, který nám usnadní život. Původně jsem chtěl říci montáž nebo projektování, ale vlastně život. Proč nám usnadní život, o tom nám řekne produktový specialista z firmy Phoenix Contact, Jiří Prchal. Dobrý den.

Jiří Prchal:
Dobrý den.

Elektrika.tv:
Tak, máme před sebou vaši novinku. Z mého pohledu je to víceméně modul, jako modul, krabička, jako krabička, ale zatím se něco skrývá. Za tím se něco skrývá. Je to přepěťová ochrana řady T1. Co je předmětem té novinky? Kdybychom se potom možná vrátili k té nějaké exkurzi, co bylo předtím, ale co je tedy tím hlavním předmětem?

Jiří Prchal:
Tak předmětem téhle novinky je, že se nám podařilo vyvinout přepěťovou ochranu, která nemá žádný následný proud. A jedná se o jiskřišťové přepěťové ochrany a nepomáháme si žádnými dalšími prvky, jako jsou třeba varistory v sérii, které ten proud omezují. Takže je to velice spolehlivé, bezpečné a velice robustní řešení.

Elektrika.tv:
Tak a teďka bychom se podívali trošku do historie. Jak to bylo s těmi svodiči, řekněme několik roků zpět? Abychom mohli podat jakýsi kontrast. Zavzpomínejte.

Jiří Prchal:
Je to tak, jak říkáte. Svodiče přepětí, není to žádná novinka. Zabývá se tím elektronika zhruba 50 let. O čem to všechno je. Odvést nějaký proud, energii, přepětí bezpečně tak, aby nepoškodilo naše zařízení. Když se začínalo s touto problematikou, tak ty jiskřiště, popřípadě varistrové přepěťové ochrany, musely být, i dnes musí být v koordinaci. Ale dříve se to řešilo tak, že mezi jednotlivé stupně se vkládaly imperance indukčnosti. Takže buď dlouhý drát anebo různé tlumivky.



Elektrika.tv:
To byly ty smotané kruhy v rozvaděči za DIN lištou.

Jiří Prchal:
Přesně tak. A tyto indukce již dnes nejsou potřeba, protože většina výrobců umí koordinovat ty jednotlivé stupně už tak dobře, že je můžete použít v podstatě u sebe a ta koordinace energetická je zaručena.

Elektrika.tv:
Takže teď když nemáme následný proud. Vlastně už za tím prvním stupněm, tak potom teda to vypadá dále jak?

Jiří Prchal:
Ono, jedná se tam o to, že dál se vlastně nedostává ta nebezpečná energie jenom po vedení, ale tam hraje velkou roli indukce do těch vodičů.

Elektrika.tv:
Takže neznamená to, že už nemusíme mít Cčkové a Dčkové stupně. Vlastně tam musíme u těch dalších stupňů, musíme to použití uvažovat proto, že se nám může naindukovat v tom vedení mezi tímto stupněm a tím dalším v další?

Jiří Prchal:
Je to přesně tak.

Elektrika.tv:
Takže my si to dáváme kvůli té indukci teda?

Jiří Prchal:
Ano.

Elektrika.tv:
Dobře. Tomu rozumím. Díky. Máme zde ten stupeň, ty výměnné bloky. Na můj vkus je to nějaké těžké, když se srovná třeba tady s tímto, to je takové lehounké. Tohle je nějak abnormálně těžké. To je kvůli ceně, aby to bylo?

Jiří Prchal:
Je tam více železa, aby to bylo dražší (smích). Ne to ne, je to z toho důvodu, že ty bleskové proudy mají obrovskou energii. A zařízení, které se s takovou energií musí vypořádat, tak zákonitě musí být robustní. To je, jak kdybyste měl kamion s koly z Octavie. Taky by to nefungovalo. Takže pokud vlastně hledáte dobrý svodič přepětí, tak když na to jdete selským rozumem, nemůžete mít zařízení, které je malé, které je lehké a aby vydrželo takovou energii. To prostě fyzikálně není možné.

Elektrika.tv:
Ve mě to evokuje takové to, má to cenu, ještě něco váží. Zase, nebo čím víc proužků tím víc Adidas.

Jiří Prchal:
Ne ne ne, říkám, ta energie je obrovská.

Elektrika.tv:
Má to své opodstatnění, jasně.

Ano. Pokud je třeba špatně provedena instalace a jsou zde smyčky, jak jste říkal, tak ta energie toho blesku je schopna narovnat ten drát. Je schopna vyrvat ten drát ze zdi.

Elektrika.tv:
Jasně, to vím.

Jiří Prchal:
Pokud jste viděl nějaký zásah, tak to zařízení opravdu musí být robustní.



Elektrika.tv:
Máte na stánku napsáno u toho "safe energy control". Co ten kód znamená česky? Já když to přeložím, tak mi to přijde jako klišé, ale co to tedy znamená?

Jiří Prchal:
Je to o tom, že ten způsob bez následného proudu vám zaručuje velikou spolehlivost systému. Protože můžete jistit výše, protože ten následný proud, který tam není, tak nevyhazuje pojistky, nevyhazuje vám jištění. Takže protože je samotný bleskový proud 20 kiloampér vydrží 125 ampér pojistka, bez jakéhokoliv přerušení, tam to není problém. Problém byl ten následný proud, který vybavoval ty jištění a ty pojistky. Teď když tam není, tak můžeme jít s jištěním výše a velice univerzálně umožnit nasazení. Zákazník nemusí řešit, jestli předjistit, jak předjistit. A jak jste se ptal na save energy control. Měli jsme v práci takový brainstorming, jak to nazvat a nejčastěji s kolegy padaly slova jako bezpečná. Jaká musí být přepěťová ochrana? Bezpečná. S čím se pracuje? S kontrolou energie. No a jak jsme postupně procházeli ty myšlenky, co nás napadaly, tak tady ty slova "save energy control" se objevovaly nejčastěji. A je to o tom, že máte energii, kterou musíte bezpečně a kontrolovaně odvést, abyste ochránil vaše zařízení.

Elektrika.tv:
No tak moment, ale to zní, jako že jste ten název vymysleli v Česku?

Jiří Prchal:
Název se vymýšlel v Německu, ale byli jsme celosvětově přizváni do toho. Byla to taková velká konference přes web. Takže měli jsme možnost se účastnit.

Elektrika.tv:
Právě, já jsem se lekl, že se to upeklo v Brně dokonce.

Jiří Prchal:
Ne, to ne.

Elektrika.tv:
Dobře. Držím tady ten výměnný modul s terčíkem. Ten terčík nám tam ukazuje, jestli je to funkční nebo není. Až to funkční nebude, tak to prostě vyměním? Za jak dlouho se to změní na červený?

Jiří Prchal:
To se bohužel nedá takto říci, protože záleží na těch jednotlivých událostech, co ta přepěťová ochrana musí.

Elektrika.tv:
Ne. Myslel jsem spíše, dojde k nějaké události, k nějaké třeba ani ne podstatné. Sjede tam nějaký blesk nižší kategorie 5 kiloampér, a už to mám červené?

Jiří Prchal:
Ne nemáte. Přepěťové ochrany, které vydáváme podle normy, tak musí vydržet 16 těch nominálních úderů. A není problém v tom, když ten blesk je nižší nebo ta hodnota toho proudu je nižší. Takže tu přepěťovou ochranu přetížíte opravdu v nějakých extrémních podmínkách. A pokud ty extrémní podmínky nastanou, tak jelikož to naše zařízení je tak robustní a předimenzované, tak garantujeme zákazníkovi 5 let záruku na ten modul. Když si vezmete přepěťovou ochranu, tak v případě tady těch extrémních podmínkách, o kterých mluvím, tak je to vlastně jejich funkce se zničit, aby ochránilo to zařízení. Teď samozřejmě neberme, jak jste říkal, ty menší proudy. S tím se vypořádá bez jakýchkoliv problémů. Ale je to prostě ochranné zařízení. V některých případech může být zničeno. A my jsme si tak jistí tím výrobkem, že dáváme zákazníkovi 5 let záruku na ten modul, že když nám ukáže červený terčík, na tom je datum výroby, a když to datum výroby bude do pěti let, tak vyměníme kus za kus bez jakýchkoliv otázek, bez ničeho. Nemusí nic dokládat.

Elektrika.tv:
To zní velice tak jako jistě.

Jiří Prchal:
Máme dobrý produkt.

Elektrika.tv:
No, počkejte, počkejte, to zní moc dobře. Dobře, věřím tomu. Ale znamená to, že v případě, že teda dojde k té události, dojde tam i k vyššímu třeba tomu bleskovému proudu, tak když tam dojde třeba já nevím, no k vyššímu, než se očekávalo, tak půjdu do phoenixu a řeknu, "pánové omlouvám se, ale u nás byl blesk a já bych to chtěl vyměnit"?

Jiří Prchal:
Ano, a nic se vás nikdo nebude ptát, pokud to bylo do pěti let, tak vám to vyměníme bez jakýchkoliv řečí. Nemusíte nic dokladovat.

Elektrika.tv:
Ale týká se to těch lidí, kteří to mají pod kontrolou nějak asi, jestli je to funkční. A očekáváme, že asi v těch průmyslových nebo v těch velkých administrativních centrech to někdo hlídá a je schopen vyhodnotit, jestli je to ještě v záruce nebo není teda?

Jiří Prchal:
Jestli je to v záruce, tak poznáte podle data, které je vytištěné na té přepěťové ochraně. A pokud máte posoudit, jestli je v pořádku nebo ne, tak podle terčíku poznáte.

Elektrika.tv:
A podle terčíku jenom? Anebo máte signalizaci vzdálenou?

Jiří Prchal:
Máme samozřejmě. Takové funkce.

Elektrika.tv:
Ne, jakože béčkové a ty další stupně to mívají a tady u toho jsem to neviděl. Takže tam mají taky?

Jiří Prchal:
Mají, mají. Vzdálená signalizace je tady.

Elektrika.tv:
Omlouvám se, že jsem si toho nevšiml. Dobře, na kameru můžeme ukázat tedy. Vzdálená, zde. Jo, OK. Tak potom tedy mě napadá, že bych se ještě mohl zeptat na to, co se týká projektování, navrhování. Ten projektant, který navrhuje přepěťové ochrany dvacet let a podívá se do katalogu a je mu to jasné, co s tím udělá? Co s těma nováčkama, kteří to nikdy nedělali? Jak vypadá taková ta pomoc, když by vám zavolal takový člověk? Je samozřejmé, že zavolá výrobci, ale zkuste mě říci, co se bude dít, když třeba vám zavolá a řekne, "pane Prchale, já tady mám navrhované nějaké přepěťovky a prý máte nějakou zázračnou vy, co mi poradíte"? Tak co ten člověk má udělat?

Jiří Prchal:
Určitě kontaktovat nás. Snažíme se to portfolio udělat tak dobré a tak jednoduché na instalaci, aby tady těch dotazů bylo co nejméně, aby se to dobře používalo zákazníkům.

Elektrika.tv:
Ale co si má vzít? Třeba když půjde k vám, tak co má vzít sebou?

Jiří Prchal:
Radíme projektantům přímo s jejími konkrétními projekty. Takže pokud bude mít problém, ať přijde s projektem, podíváme se na to, navrhneme přepěťové ochrany. Nebo v případě, že už je to namontované, můžeme i posoudit, jestli je to správně namontované, není problém v tomto.

Elektrika.tv:
Dobře. Fajn, dobrý, tak potom mi nezbývá nic jiného, než kdybyste nám řekl stručně, proč teda použít tuto novinku? Proč, jaké máme důvody? Stručně.

Jiří Prchal:
Tak ty důvody jsou zřejmé. Pokud chcete obrovskou spolehlivost systému, tak přepěťovka, která nezatěžuje instalaci, když vybaví, tak máte jistotu, že váš provoz pojede nepřetržitě. Takže ušetříte náklady za odstávku provozu. Další výhodou je, že je to evoluce našeho projektu. Takže pokud znáte naše produkty, tak cenově vychází stejně jako předešlá generace. Takže inovujeme, ale za stejných cenových podmínek. Nabízíme záruku, o tom jsme se již bavili a přinášíme v předjištění, a ve všem, úsporu nákladů, pokud nebudu muset použít pojistky. Úsporu, co se týká instalace, kratší svody, lepší ochrannou úroveň, protože v přepěťových ochranách platí o to více, že musí být dobře nainstalovaná. Když není dobře nainstalovaná, tak můžu mít jakoukoliv přepěťovou ochranu a stejně účel bude plnit hůře.

Elektrika.tv:
Jasně. Perfektní. Díky za rozhovor. Hezký den.

Jiří Prchal:
Já vám taky děkuji.



Krátce o firmě Phoenix Contact
Phoenix Contact je dceřiná společnost německé značky se zaměřením na obchodně-technické služby. Dodává kompletní sortiment elektro výrobků a služeb v České republice a na Slovensku. Jedná se o širokou škálu výrobků do rozvaděčových skříní, svorky a příslušenství, materiály pro značení svorek, vodičů a zařízení, relé, převodníky napětí, napájecí a záložní zdroje, přepěťové ochrany, PCB konektory a průmyslové konektory. Phoenix Contact dokáže zajistit jednotlivé prvky nebo kompletní řešení z oblasti automatizace.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
aktuálního papírového katalogu produktů Phoenix Contact

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
PHOENIX CONTACT, s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933