Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • ... omílaný dotaz, zda lze k pevnému zásuvkovému obvodu připojit pevný světelný obvod. Okolnosti, které vedou k zamýšlenému připojení jsou také stejné. Nemožnost vytvoření nového světelného okruhu a stávající světelné okruhy na hranici maximálního ...
  • ... experimenty s cílem najít bezpečný způsob usmrcení zvířat elektrickým proudem, což vedlo k sérii pokusů na různých zvířatech ve své laboratoři. Po několika neúspěšných pokusech s různými napětími a sestavami elektrod nakonec Edison našel funkční ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize, Připomínky z praxe

Naměříme při revizi stejné hodnoty i jinými měřicími přístroji?

  • 27.07.2017
Naměříme při revizi stejné hodnoty i jinými měřicími přístroji?
Zřejmě to bude znát víc kolegů revizních techniků ... Provádíte opakovanou, tedy pravidelnou revizi vnější ochrany před bleskem a vámi naměřené hodnoty jsou zcela jiné než ty v předchozí revizní zprávě. Zřejmě se nejdříve podíváte do původní revizní zprávy, jaké bylo v době měření počasí a pokud budete mít štěstí, tak tam i tyto informace naleznete. Pak možná usoudíte, že původní naměřené hodnoty nemohou odpovídat skutečnosti a kolega si je musel takříkajíc vycucat z prstu.

Kdo velí na stavbě #2

  • 3.10.2014
Kdo velí na stavbě #2
Kdo velí na stavbě? Je to ten, kdo stavbu platí, platná norma nebo samotní řemeslníci? O tom s námi ve studiu hovořil stavební dozorce Jaroslav Molák. Co garantuje každý zhotovitel? Může zedník improvizovat? Podle čeho se rozhoduje revizní technik? Kolik stojí projekt domu? A co má dělat projektant, pokud má omezený rozpočet? Odpovědi na tyto otázky a další informace k tématu se dozvíte v druhé části rozhovoru.

Kdo velí na stavbě #1

  • 23.09.2014
Kdo velí na stavbě #1
Kdo velí na stavbě? Je to ten, kdo stavbu platí, platná norma nebo samotní řemeslníci? O tom s námi ve studiu hovořil stavební dozorce Jaroslav Molák. Ten nám vysvětlil, že je rozdíl v rozhodovacích pravomocích u malé soukromé stavby a u velké veřejné zakázky. V čem se tyto stavby liší? Co je nutné udělat před stavbou? Jak probíhá odhad ceny? A jakou roli hraje stavební úřad? Odpovědi na otázky a další informace naleznete v článku s videem.

LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 2

  • 6.08.2014
LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 2
Typy kabelů pro napájení bezpečnostních systémů nebo pravidla pro záložní systémy v divadlech a dalších kulturních institucích. To jsou některá z témat druhé části přednášky Jiřího Sluky z Technické inspekce ČR o záložních elektrických systémech. Jaká vyhláška stanovuje požadavky na typy kabelů? Jaký generátor musí být instalován v objektech nad 1200 sedadel? Jaká opatření jsou nutná v prostorách s nebezpečím výbuchu? A kudy nesmí procházet bezpečnostní rozvody?

LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 1

  • 6.08.2014
LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 1
Do jaké výšky se umisťují nouzová světla? Jak se tato světla označují? Jaké normy platí pro nouzové osvětlení? K čemu je určený bezpečnostní napájecí systém? Proč nezajišťujeme požární čerpadla proti přetížení? A kdo může dělat elektriku u nouzových výtahů? Odpovědi na tyto otázky a další informace o záložních elektrických systémech naleznete v přednášce Jiřího Sluky z Technické inspekce České republiky.

Rozbor opakujících se nedostatků v revizních zprávách (druhá část)

  • 16.06.2011
Rozbor opakujících se nedostatků v revizních zprávách (druhá část)
Tvořit revizní zprávy přes "kopírák" se dnes už nevyplácí. V předchozím díle jsme se dozvěděli, že nejčastější je porušení § 16 zákona č.40/2009 Sb. z nedbalosti. A také které další nedostatky mohou zpracování i význam zprávy o revizi více či méně ovlivnit.

Úloha revizního technika ...

  • 30.10.2009
Úloha revizního technika ...
... při montážích a opravách se zaměřením na provedení revize a zpracování revizní zprávy. Revizní technik by měl být velmi důležitou osobou při montážích nových elektrických instalací či při opravách zařízení stávajícího. Žel bohu, ani jedna ze stran si to neuvědomuje dostatečně důrazně. Že výchozí revizní ...

Posudek stavu instalace po požáru

  • 17.05.2006
Posudek stavu instalace po požáru
Pokud nemáte představu o zprávě elektroinstalace po požáru, nyní máte možnost se seznámit s tímto hodnocením. V jednotlivých pasážích vidíte stavy instalace, které v mnohých případech jsou běžné i bez požáru! Opravdu musí hořet aby někdo provedl rekonstrukci?

Problémy při revizích spotřebičů

  • 24.03.2006
Problémy při revizích spotřebičů
Revize elektrických spotřebičů v provozu podle ČSN 331610. Má však provádění revizí podle uvedené normy vůbec smysl? Vždyť v domácnostech se po celém světě používají miliardy nejrůznějších el. spotřebičů, aniž by byly za celou dobu svého života revidovány. Přitom mi není známo, že by četnost úrazů nebo úmrtí způsobených těmito spotřebiči byla vysoká.

Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (3.)

  • 23.11.2005
Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (3.)
Seznamte se s ukázkami různých karet (revizní technik- dodavatel, výpis spotřebičů, karta elektrického spotřebiče, doklad o revizi elektrického spotřebiče ...)

Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (2.)

  • 16.11.2005
Jak ulehčit práci při revizích spotřebičů? (2.)
Tvoříme tři databáze. První je databáze provozovatelů zařízení ke každému z nich tvoříme databázi zařízení. Třetí databázi tvoří revizní technici provádějící revize. Podívejte se jak vypadají karty provozovatelů, hodnocení, zařízení ...

Jak revidovat PC?

  • 8.10.2003
Jak revidovat PC?
Z e-mailové diskuze Elektriky.cz.... "Je nějaké omezení při revizi spotřebičů konkrétně počítače, kterou musím bezpodmínečně dodržet nebo metodu, kterou nesmím použít? Revizi budu provádět přístrojem PU 194 DELTA 10A."

Přísná instalace!

  • 27.08.2003
Přísná instalace!
Při návštěvě objektu často netušíme jak je provedena elektroinstalace. Mnohé odhalí až konkrétní pohled, nebo....? Nebo třeba lze také mnohé vyčíst z revizní zprávy. Pokud si ovšem někdo nevymýšlí.

Jak se připojuje Al vložka komína....

  • 24.10.2002
Jak se připojuje Al vložka komína....
...která vyčuhuje několik cm nad komín a dole je spojena s elektricky ovládaným plynovým kotlem uprostřed budovy? Připojuje se nahoře na hromosvod a dole na hlavní zemnění?

Schéma zapojení kontrolní vidlice

  • 15.03.2002
Schéma zapojení kontrolní vidlice
Schematické zapojení drobné pomůcky k rychlému zjištění správně zapojené zásuvky.

Kontrolní vidlice zapojení zásuvky

  • 13.03.2002
Kontrolní vidlice zapojení zásuvky
Pomůcku, kterou jste si v obchodě nepořídili. Možná takové starší pomůcky a zlepšováky stojí za prozkoumání. Když už se nedají v dnešních podmínkách použít, poslouží alespoň k inspiraci.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933