Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Odstupy a oddělení metalických kabelů informační techniky od napájecích kabelů


Document Actions
Článek
dle ČSN EN 50174-2 Informační technika - instalace kabelových rozvodů, část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách.
ze dne: 14.05.2003
reklama

Oddělení neboli odstup slaboproudé a silnoproudé kabeláže je vyspecifikován ve více normách. Výše uvedená norma definuje oddělení "informačních kabelů od napájecích kabelů".

 

 

 

 

Jak je definováno v první kapitole normy informačními kabely pro požadavky této normy rozumíme:

 

1. Kabelové rozvody navržené k zajištění určitých analogových a digitálních telekomunikačních služeb včetně služeb hlasových.

2. Univerzální systémy kabelových rozvodů (tedy tzv. strukturovanou kabeláž) navržené v souladu s EN 50173 a určené k podpoře širokého rozsahu hlasových služeb.

 

 

Požadavky normy jsou specifikovány v prostředí budov kde napájecí kabely rozvádí napětí:

 

1. V nízkonapěťovém elektrickém distribučním systému (nižším než 1000 V rms).

2. Vylučuje specifické požadavky platné pro jiné systémy kabelových rozvodů (výkonové kabelové rozvody atd.)

3. Dále je psáno v normě: Musí se vzít do úvahy zkoušení bezpečného-ochranného-dostatečného oddělení v souladu s IEC 61140 (pro kmitočty od 50 do 60 Hz). Ochrana a EMI (elektromagnetické rušení) vyžadují v některých případech rozdílné  oddělovací vzdálenosti. Bezpečnost má nejvyšší prioritu.

 

 

 

Metalické kabely informační techniky a napájecí kabely, které sdílejí stejné systémy ukládání kabelů, vstupy do budov otvory ve zdech nebo podobně, musí být ukládány následujícím způsobem:

 

 

Tabulka 1

Typ instalace

Vzdálenost (na dalších obrázcích značeno "A")

 

Bez děliče nebo s nekovovým děličem1)

Hliníkový dělič

Ocelový dělič

Nestíněný napájecí kabel

a nestíněný informační kabel

200mm

100mm

50mm

Nestíněný napájecí kabel

a stíněný informační kabel2)

50mm

20mm

5mm

Stíněný napájecí kabel

a nestíněný informační kabel

30mm

10mm

2mm

Stíněný napájecí kabel

a stíněný informační kabel2)

0mm

0mm

0mm

 

1) = Předpokládá se, že v případě kovového děliče dosáhne návrh systému ukládání kabelů útlum stíněním podle materiálu použitého pro dělič

2) = Stínění informační kabely musí vyhovovat řadě EN 50288

 

 

 

Pro níže zakreslené obrázky budeme používat následující značky:

 

Napájecí kabely
Informační kabely
Přídavné obvody (otvírače dveří atd.)
Citlivé obvody (měření nebo přístrojové vybavení)

    

 

      

Obrázek 1a   -   1b

 

 

     

Obrázek 1c   -   1d

 

Obrázek 1 ilustruje požadavky z tabulky 1 pro souběžné trasy jak bez děliče (a,b), tak s děličem (c,d).

Nejmenší vzdálenost A na obrázku 1a je nejhorší situací, kde není zajištěna fyzická zábrana - musí se předpokládat, že vzdálenost A=0, pokud není zajištěno upevnění kabelů  (obrázek 1b).

 

Pro kabely instalované v sousedních odděleních systému ukládání kabeláže (žlab, lávka) se musí předpokládat, že minimální vzdálenost A se rovná tloušťce děliče, pokud není zajištěno upevnění kabelů (obrázek 1c).

Pro kabely instalované v nesousedních odděleních systému ukládání kabeláže (žlab, lávka) se musí předpokládat, že minimální vzdálenost A se rovná vzdálenosti mezi děliči, pokud není zajištěno upevnění kabelů (obrázek 1d).

 

 

    

Obrázek 2a   -   2b

 

 

Křížení kabelů musí probíhat v pravých úhlech.

 

Obrázek 2a - kabely pro různé účely by se neměly nacházet v tomtéž svazku.

Obrázek 2b,c - zvláštní svazky by se měly elektromagneticky oddělit jeden od druhého, všechny kovové části jsou elektricky pospojovány.

 

Obrázek 2c

 

 

Na vodorovně položené kabely se vztahuje obrázek 3 a,b.

Pro délku přesahující 35m se oddělení dle tabulky 1 vztahuje na celou délku, vyjma posledních 15m, připojených k výstupu (obrázek 3b).

Pokud je délka vodorovného kabelového rozvodu kratší než 35m, nevyžaduje se v případě stíněného kabelového rozvodu žádné oddělení podle tabulky 1 (obrázek 3b).

 

 

    

Obrázek 3a   -   3b

 

Pokud se kabelový rozvod instaluje v elektromagnetickém prostředí s požadavky na emise a odolnost přesahujícími úrovně definované v řadách EN 50081 a EN 50082, zavádějí se vzdálenosti oddělení uvedené v tabulce 1 od konce ke konci (skříň-výstup). V závislosti na skutečném elektromagnetickém prostředí může být nutné tyto vzdálenosti zvětšit.

Rovněž pro páteřní vedení se vzdálenosti oddělení uvedené v tabulce 1 od konce ke konci (skříň-skříň).

 

 

 

Dnešní příspěvek měl za cíl nastínit hlavní zásady oddělení napájecích a informačních kabelů, které sdílejí společný systém ukládání (žlaby, lávky atd.) Norma ČSN EN 50174-2 "Informační technika - instalace kabelových rozvodů, část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách" obsahuje samozřejmě další nařízení, doporučení a vztahy pro instalaci informačních technologií a univerzálních kabeláží (tzv. strukturovaných kabeláží). O tom zase někdy příště...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933