Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Odstupy a oddělení metalických kabelů informační techniky od napájecích kabelů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 14.05.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Odstupy a oddělení metalických kabelů informační techniky od napájecích kabelů


dle ČSN EN 50174-2 Informační technika - instalace kabelových rozvodů, část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách.
ze dne: 14.05.2003

Oddělení neboli odstup slaboproudé a silnoproudé kabeláže je vyspecifikován ve více normách. Výše uvedená norma definuje oddělení "informačních kabelů od napájecích kabelů".

 

 

 

 

Jak je definováno v první kapitole normy informačními kabely pro požadavky této normy rozumíme:

 

1. Kabelové rozvody navržené k zajištění určitých analogových a digitálních telekomunikačních služeb včetně služeb hlasových.

2. Univerzální systémy kabelových rozvodů (tedy tzv. strukturovanou kabeláž) navržené v souladu s EN 50173 a určené k podpoře širokého rozsahu hlasových služeb.

 

 

Požadavky normy jsou specifikovány v prostředí budov kde napájecí kabely rozvádí napětí:

 

1. V nízkonapěťovém elektrickém distribučním systému (nižším než 1000 V rms).

2. Vylučuje specifické požadavky platné pro jiné systémy kabelových rozvodů (výkonové kabelové rozvody atd.)

3. Dále je psáno v normě: Musí se vzít do úvahy zkoušení bezpečného-ochranného-dostatečného oddělení v souladu s IEC 61140 (pro kmitočty od 50 do 60 Hz). Ochrana a EMI (elektromagnetické rušení) vyžadují v některých případech rozdílné  oddělovací vzdálenosti. Bezpečnost má nejvyšší prioritu.

 

 

 

Metalické kabely informační techniky a napájecí kabely, které sdílejí stejné systémy ukládání kabelů, vstupy do budov otvory ve zdech nebo podobně, musí být ukládány následujícím způsobem:

 

 

Tabulka 1

Typ instalace

Vzdálenost (na dalších obrázcích značeno "A")

 

Bez děliče nebo s nekovovým děličem1)

Hliníkový dělič

Ocelový dělič

Nestíněný napájecí kabel

a nestíněný informační kabel

200mm

100mm

50mm

Nestíněný napájecí kabel

a stíněný informační kabel2)

50mm

20mm

5mm

Stíněný napájecí kabel

a nestíněný informační kabel

30mm

10mm

2mm

Stíněný napájecí kabel

a stíněný informační kabel2)

0mm

0mm

0mm

 

1) = Předpokládá se, že v případě kovového děliče dosáhne návrh systému ukládání kabelů útlum stíněním podle materiálu použitého pro dělič

2) = Stínění informační kabely musí vyhovovat řadě EN 50288

 

 

 

Pro níže zakreslené obrázky budeme používat následující značky:

 

Napájecí kabely
Informační kabely
Přídavné obvody (otvírače dveří atd.)
Citlivé obvody (měření nebo přístrojové vybavení)

    

 

      

Obrázek 1a   -   1b

 

 

     

Obrázek 1c   -   1d

 

Obrázek 1 ilustruje požadavky z tabulky 1 pro souběžné trasy jak bez děliče (a,b), tak s děličem (c,d).

Nejmenší vzdálenost A na obrázku 1a je nejhorší situací, kde není zajištěna fyzická zábrana - musí se předpokládat, že vzdálenost A=0, pokud není zajištěno upevnění kabelů  (obrázek 1b).

 

Pro kabely instalované v sousedních odděleních systému ukládání kabeláže (žlab, lávka) se musí předpokládat, že minimální vzdálenost A se rovná tloušťce děliče, pokud není zajištěno upevnění kabelů (obrázek 1c).

Pro kabely instalované v nesousedních odděleních systému ukládání kabeláže (žlab, lávka) se musí předpokládat, že minimální vzdálenost A se rovná vzdálenosti mezi děliči, pokud není zajištěno upevnění kabelů (obrázek 1d).

 

 

    

Obrázek 2a   -   2b

 

 

Křížení kabelů musí probíhat v pravých úhlech.

 

Obrázek 2a - kabely pro různé účely by se neměly nacházet v tomtéž svazku.

Obrázek 2b,c - zvláštní svazky by se měly elektromagneticky oddělit jeden od druhého, všechny kovové části jsou elektricky pospojovány.

 

Obrázek 2c

 

 

Na vodorovně položené kabely se vztahuje obrázek 3 a,b.

Pro délku přesahující 35m se oddělení dle tabulky 1 vztahuje na celou délku, vyjma posledních 15m, připojených k výstupu (obrázek 3b).

Pokud je délka vodorovného kabelového rozvodu kratší než 35m, nevyžaduje se v případě stíněného kabelového rozvodu žádné oddělení podle tabulky 1 (obrázek 3b).

 

 

    

Obrázek 3a   -   3b

 

Pokud se kabelový rozvod instaluje v elektromagnetickém prostředí s požadavky na emise a odolnost přesahujícími úrovně definované v řadách EN 50081 a EN 50082, zavádějí se vzdálenosti oddělení uvedené v tabulce 1 od konce ke konci (skříň-výstup). V závislosti na skutečném elektromagnetickém prostředí může být nutné tyto vzdálenosti zvětšit.

Rovněž pro páteřní vedení se vzdálenosti oddělení uvedené v tabulce 1 od konce ke konci (skříň-skříň).

 

 

 

Dnešní příspěvek měl za cíl nastínit hlavní zásady oddělení napájecích a informačních kabelů, které sdílejí společný systém ukládání (žlaby, lávky atd.) Norma ČSN EN 50174-2 "Informační technika - instalace kabelových rozvodů, část 2: Plánování instalace a postupy instalace v budovách" obsahuje samozřejmě další nařízení, doporučení a vztahy pro instalaci informačních technologií a univerzálních kabeláží (tzv. strukturovaných kabeláží). O tom zase někdy příště...

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.