Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Ochrana střídačů s výstupním napětím 800V na straně AC


Document Actions
Ochrana střídačů s výstupním napětím 800V na straně AC
Co vše se v energetice mění s příchodem dotací na fotovoltaiku? Jaké typy a konstrukce fotovoltaických systémů se nyní preferují? V každém případě vystavujeme "nebi" podstatně více zařízení k ochraně před bleskem a přepětím než kdykoliv před tím. Už se někdo zamyslel nad koordinací integrovaných ochran před přepětím a ochran externími prvky? Stále nezodpovězenou otázkou zůstává, kdo je v praxi ten, kdo se v EMC fotovoltaických systémů skutečně orientuje. DEHN pro tento segment nabízí svodič typu 1, který chrání střídače a zásadně snižuje riziko poškození ...
Daniel Anděl, ze dne: 21.08.2023


Rychle postupující energetický vývoj se ubírá mílovými kroky, a v souvislosti s tím se také neustále rozvíjí vyvíjení nových a lepších systémů na výrobu fotovoltaické energie. Aby bylo možné posunout energetický rozvoj vpřed, hrají v některých zemích hlavní roli fotovoltaické systémy na volném poli. Pochopitelně musí být zajištěn spolehlivý provoz těchto systémů, a tím i stabilní výroba elektrické energie. Proto je důležité tyto systémy chránit před bleskovými proudy a přepětím. I přesto, že jsou některé střídače vybaveny interní přepěťovou ochranou, je důležité je chránit předřazeným svodičem bleskových proudů typu 1. V případě úderu blesku do fotovoltaického systému na volné ploše nebo úderu blesku v blízkosti takové elektrárny hrozí zavlečení bleskového proudu také do AC části. V dnešní době jsou napětí fotovoltaických stringů až 1.500V DC a zároveň má mnoho střídačů od určité doby výstupní napětí 800 V (L-L) na straně AC.

V testovacím centru společnosti DEHN byla provedena celá řada testů na běžně používaných měničích od předních výrobců na trhu. Při těchto testech byl do AC strany střídače přiveden bleskový proud, aby se ověřilo, zda zvolené řešení ochrany chrání střídač před poškozením. Laboratorními testy bylo prokázáno, že dodatečná ochrana na AC straně pomocí typu 1 bezpečně chránila systémy před poškozením bleskovým proudem a integrované SPD typu 2 ve střídači nebyly přetíženy.


Porovnání svodiče na bázi jiskřiště „funkce vlnolamu" s varistorem
Pro větší náhled kliknout!

Nespornou výhodou pro tyto aplikace v části AC je použití jiskřiště s technologií RADAX-Flow s vysokou schopností zhášet a omezit následné proudy. Toto jiskřiště výrazně zkracuje dobu trvání impulsu, který prochází zařízením. To znamená, že i při vysokých hodnotách bleskového proudu je do střídače vpuštěno pouze malé množství energie, které střídače v této části neohrozí. Varistory jsou naopak komponenty omezující napětí, a tedy při aplikaci svodiče typu 1 „na bázi varistoru“ je napětí omezeno po celou dobu vybíjení impulsního proudu. Bohužel během celé této doby trvání impulsu tak proudí do měniče nežádoucí proud. Proto je nanejvýš důležité při výběru svodičů typu 1 pamatovat na to, že na straně AC musí být zajištěna koordinace mezi integrovanými svodiči typu 2 ve střídači a externím svodičem typu 1. V případě použití nevhodného svodiče a nedodržení koordinace může dojít k poškození, nebo dokonce ke zničení měniče. Vždy by mělo být použito prověřené řešení ochrany, aby se předešlo selhání měniče a souvisejícím nákladům (nové pořízení, instalace, ztráty v důsledku poruchy atd.).

Ochrana střídače se vstupním napětím 800V (L-L) na straně AC je optimální s výrobky DEHNbloc Maxi 440 v konfiguraci 3+1. Tato konfigurace se skládá ze 4x DEHNbloc Maxi 440 (DBM 1 440). Celá sestava svodičů bleskových proudů se instaluje na AC straně v blízkosti střídače.

 
Příklad zapojení konfigurace 3+1
Pro větší náhled kliknout!

DEHNbloc Maxi (DBM) je robustní svodič typu 1 založený na technologii jiskřiště. Díky konfiguraci 3+1 jsou vždy dva svodiče v sérii. DBM 1 440 má max. trvalé provozní napětí 440V AC. Při sériovém zapojení je max. trvalé provozní napětí této kombinace svodičů zvýšeno na 880V AC, a proto je nejvhodnější volbou pro použití v sítích 800V AC.

 

Ukázka vzorového zapojení rozvaděče střídače 800V AC
Pro větší náhled kliknout!

 



 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933