Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Nová laboratoř a fotovoltaický polygon na FEKT


Document Actions
Nová laboratoř a fotovoltaický polygon na FEKT
Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) na Vysokém učení technickém v Brně rozšířila své vzdělávací programy o praktickou komponentu v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Šlo o nově vzniklou laboratoř a fotovoltaický polygon umožňující studentům nejen teoretické studium, ale i praktickou aplikaci znalostí v oblastech jako je fotovoltaika a elektromobilita. Tento krok reflektuje rostoucí důraz na ekologické technologie a připravuje studenty na práci v sektoru, který je stále důležitější pro dosažení udržitelnosti a energetické nezávislosti. Více stručně zde ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.11.2023
reklama

Pojem "obnovitelné zdroje" již není jen doménou vědeckých článků nebo idealistických diskuzí. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií (FEKT) na Vysokém učení technickém Brně (VUT) to bere vážně a udělala konkrétní krok k tomu, aby studenti nejen mluvili o fotovoltaice a elektromobilitě, ale i je skutečně montovali. Nově vzniklá laboratoř a fotovoltaický polygon nejsou jen ukázkou inovace, ale reálnou příležitostí pro studenty ponořit se do praktického aspektu obnovitelné energetiky. 



Teorie je důležitá, ale skutečná změna přichází, když se teorie setká s praxí. V dnešní době, kdy je potřeba zaměřit se na ekologické technologie a alternativní zdroje energie, je tato iniciativa FEKT nejen včasná, ale i nezbytná. Vzdělávání nové generace odborníků, kteří budou mít reálné dovednosti v instalaci a provozu obnovitelných zdrojů, je krokem k čistší a udržitelnější budoucnosti. A s podporou České fotovoltaické asociace je tato cesta ještě jistější. Věřme, že projekt inspiroval mnoho jiných institucí po celém Česku k podobným krokům. Praxe má přeci vždy navrch nad teorií.




  • Nová laboratoř a fotovoltaický polygon na FEKT:

    • Vysoká škola technická v Brně (FEKT) rozšířila své prostory o novou laboratoř s fotovoltaickým polygonem. Tato laboratoř poskytuje studentům praxi v instalaci fotovoltaických střešních systémů.
  • Spolupráce s Českou fotovoltaickou asociací (ČFA):

    • Polygon byl vytvořen ve spolupráci s Vysokým učením technickým Brně (VUT) a ČFA. Zástupci obou institucí učebnu oficiálně otevřou 13. září.
  • Praktická výuka nad teoretickou:

    • Ačkoli teoretická výuka je důležitá, praktická zkušenost je klíčová. Nová laboratoř nabízí studentům možnost získat odbornou praxi v oboru fotovoltaiky a elektromobility. Dříve byly k dispozici pouze počítačové simulace


    Profesní kvalifikace z laboratoře:
    • Laboratoř umožní studentům dosáhnout profesní kvalifikace jako "Elektromontér fotovoltaických systémů" nebo "Montér dobíjecích stanic pro elektromobily".
  • Integrace studentů do pracovního procesu:

    • Studenti, kteří úspěšně absolvují kurzy, mohou získat možnost složit profesní zkoušku a stát se specialistou ve firmách zabývajících se obnovitelnými zdroji.
  • Laboratoř a její vybavení:

    • Laboratoř má fotovoltaickou střechu a umožňuje zapojení komponentů pro různé druhy fotovoltaických systémů. Obsahuje také ukázková řešení pro odpojení modulů a bezpečnostní protokoly.


  • Elektromobilní polygon:

    • Laboratoř obsahuje také speciální polygon pro elektromobilitu. Je vybaven dobíjecí stanicí a speciálními propojovacími zařízeními.
  • ČFA a jejich zkušenosti:

    • ČFA má více než 12 let zkušeností s teoretickou výukou fotovoltaiky. Avšak zdůrazňují význam praktických zkušeností v oboru.
  • Využití fotovoltaického polygonu:

    • Hlavními uživateli polygonu budou studenti předmětu "Projektování fotovoltaických elektráren". Předmět je nabízen studentům FEKT, ale je otevřen i pro studenty z ostatních fakult VUT.


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Fotovoltaické elektrárny jsou v posledních letech nejrychleji expandujícím zdrojem. Celkový instalovaný výkon se za posledních 10 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW a tento trend i nadále pokračuje...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Pro propojování solárních kabelů DDA dodává kromě solárních kabelů také solární konektory plně kompatibilní se zavedeným standardem MC4. Konektory jsou testovány na proud 30A, používají se pro průřezy kabelů od ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933