Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

JSS: O seriálu Jak sestřelit staříka


Document Actions
JSS: O seriálu Jak sestřelit staříka
Není snad událost, na které by si někdo nestěžoval, že stará ČSN 34 1390 byla skvělá a nová 62 305 je zbytečně složitá. Ono na té staré normě nebylo všechno v pořádku, jak se tvrdí? Je možné, že by autoři normy udělali chybu, nebo je to naopak a stěžovatelé neznají všechny důležité informace? Jan Hájek si připravil svou vlastní pomůcku a my z ní udělali krátký stejnojmenný seriál: Jak sestřelit staříka. Naleznete ho v několika dílech tak, aby se k jednotlivým částem mohli vyjadřovat i další. Nejde o žádné dogma, ale spíš o informace, které mohly v minulosti vaší pozornosti ujít ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.03.2019
reklama


Mezitím co na různých obecně zaměřených portálech objevíte spíše zábavné seriály, my se zaměřujeme na ty s technickou problematikou. Autorů odborných témat na našem trhu zase není tolik, respektive těch, kteří by se hodili ke zpracování do videoklipu. Seriál o staříkovi Jana Hájka nám připadal velice poučný. Ukazuje na některé, často opakované chyby.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

A tak jednoho pozdního večera jsme navštívili Jana Hájka v jeho pražské kanceláři a zeptali se ho, proč vznikl seriál Jak sestřelit staříka.
Jan Hájek www.kniSka.cz
K tomu mě vedlo postupné přesvědčení o tom, že řešení ochrany před bleskem podle ČSN 34 1390 je velmi staré. Prvopočátky ČSN 34 1390 lze nalézt v první edici ČSN 34 1390 z roku 1955 a co je zajímavé, už v roce 1957 vyšla v knížce Ochrana před bleskem od Říhánka a Postráneckého poměrně obsáhlá kritika, kde se rozebírali body tehdejší ČSN 34 1390 první edice, která není moc známá a byli docela dost rozcupováni.

Vždyť dnes stále slyšíme, jak ta stará 34 1390 byla skvělá a nová 62 305 je zbytečně složitá. Ono na té staré normě nebylo všechno v pořádku, jak se tvrdí?
Jan Hájek www.kniSka.cz

Z mého pohledu ČSN 34 1390 už si kompletně zasloužila v 70. letech v průběhu 60. let co vznikala zpracovat zcela nově podle tehdejších nejnovějších poznatků. Už to bylo resuscitování něčeho, co už dávno mělo skončit.

Seriál Jak sestřelit staříka jsme nyní natočili do několika logických celků tak, aby se k jednotlivým částem mohli ostatní vyjadřovat. Pokud seriál někdo shlédne celý, jaký závěr si má udělat?
Jan Hájek www.kniSka.cz

Logický závěr, který by si měl laskavý posluchač udělat je, že padá jeden obrovský mýtus, že by norma ČSN 34 1390 vyžadovala jiná opatření než vyžaduje řada norem ČSN 62 305 padá mýtus o tom, že domy byly vybaveny ochranou před bleskem správně, byly v té době vybavené ochranou před bleskem, která nebyla správně, nebyla v souladu s normou ČSN 34 1390. A tady jsem udělal malý výtah nejčastějších bodů. Pro mě ČSN 34 1390 má mnohem více bodů, než které jsem přednesl a naši předci, současníci a všichni uživatelé ČSN 34 1390 byli ve skrze kreativní lidé, takže možných fatálních chyb na hromosvodech bude mnohem víc než jsem nastínil. Toto jsem použil jako manuál na rychlé sestřelení staříka.

V dalším díle Jan Hájek popíše odborníka, který by měl starou normu ČSN 34 1390 opravdu dobře znát.

Všechny doposud vydané části zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933