Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

JSS: Co bylo ve staré ČSN 34 1390 patrně mylně pochopeno?


Document Actions
JSS: Co bylo ve staré ČSN 34 1390 patrně mylně pochopeno?
Skutečnost, že vyjde norma a ta se po dobu životnosti užívá, samo o sobě ještě vůbec neznamená, že je aplikovaná správně. Norma se nečte, norma se studuje, připomíná František Kosmák. Pak je celkem pochopitelné, že pokud někdo zná normu pouze z doslechu a sám si ji podrobně neprozkoumal, může docházet k omylům a dlouhou dobu se držet zcela mylných závěrů. Vzhledem k dávné distribuci ČSN a možnostem odborné veřejnosti při zaměstnání studovat, se není čemu divit, že některé pasáže ČSN 34 1390 zažily "protlak tichou poštou". Ve kterých částech?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.03.2019


Pokud se hovoří o tom, že lidé nepochopili starou ČSN 34 1390, je to k diskusi, protože to spíše vypadá, že normu vůbec nečetli. Proč? Inu, nejdříve si poslechněme, co o tom říká Jan Hájek.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

Jan Hájek www.kniSka.cz
Je to zarážející, ale hlavně nebyl pochopen text normy, protože já si vzpomínám, když jsem začínal s přednáškami na téma 62305, což bylo v roce 2002, tehdy to nebylo o 62305, ale o tehdejší IEC 61024, která měla přijít a stala se z ní 62305. Lidi, když jsme se bavili na téma ochrany před bleskem, říkali spoustu věcí, o kterých se domnívali, že je obsahuje stará norma a vezme si prostý fakt, že nejčastěji jsem se setkával, co je to za novoty podle staré normy nebylo potřeba dělat projektovou dokumentaci pro malé objekty, blablabla..

Když si člověk vzal normu, hned na prvních stránkách bylo napsáno, že pro každý hromosvod musí být vypracovaná dokumentace, musí tam být pohledy, nestačí pouze čtvereček s nákresem pohledu z ptačí perspektivy a s nápisem ochrana před bleskem, ale že tam musí být vyznačené ochranné prostory, což jsem podle staré normy v reálné dokumentace nikdy neviděl a zároveň tam bylo napsané, že taková dokumentace se musí po celou dobu životnosti udržovat 1:1 ke stavu, který na objektu je.

Pokud se bavíme o tom, co lidé ve většině nechápali, tak já bych řekl, že lidé nechápali pokud chci dodržovat normu, tak si jí musím doopravdy přečíst a nezjišťovat její obsah podle toho, co se povídá, že by norma možná mohla obsahovat.

Dobrá a je ještě něco, co elektrotechnici chronicky nedodržovali?
Jan Hájek www.kniSka.cz
Nedodržovali požadavek na nasazení svodičů bleskových proudů, který se na několika místech opakuje, také to, že se musí dodržet dostatečná vzdálenost. Kdyby dodržovali dostatečnou vzdálenost, o které tam byl výpočet a i návod, jak se počítá, kdyby toto někde dodrželi, tak by nedodrželi to, že na stěnách musí být dvojnásobná dostatečná vzdálenost.

Nedodržovali třeba počet svodů, protože dělili se třeba dvě dvouciferné čísla, takže na spoustě objektů, které jsou podlouhlé, tak není odpovídající počet svodů, nedodržovala se spousta věcí z normy. Dodržovalo se akorát to, co bylo pohodlné dodržet. Takže klasická revize na 341390 celou dobu spočívala v tom, že přišel revizní technik, vytáhl pásmový metr a pokud nebyla zkušební svorka ve výšce 1,8 až 2,10m a nebylo tam číslo svodu, tak padl na zem s pěnou od pusy a všechno bylo špatně.

Ale odcházel spokojený, když to bylo dodržené a bylo úplně jedno, že polovina střechy je mimo ochranný prostor jímací soustavy a že na objektu není dostatečný počet svodů a že vedou v blízkosti elektrické instalace. Takové drobnosti se nedodržovaly.

K takovému tvrzení přísluší celkem pravidelný argument veřejnosti “celou dobu jsme to nedodržovali a nic se nestalo a nikdo si nestěžoval”.
Jan Hájek www.kniSka.cz
Stalo se to, když jsem do oboru vstupoval, tzn. po roce 2000 tak bylo běžné tvrdit, že hromosvod je na nic, stejně objekt neochrání. Při úderu jsou vždycky škody a nikdo z lidí neřekl, je zcela dodržené, požadavky norem, fyzikální principy, blesk je elektrický jev, a tak se k němu chováme. Víme o tom, že na jímací soustavě je při zásahu bleskem je napětí několik set kilovoltů až megavoltů a podle toho se k tomu chováme. A i kdyzž se k tomu chováme správně, přesto jsou chyby, to jsem neslyšel. Slyšel jsem pouze to, že hromosvod je stejně k ničemu, že dochází k poškození, odejdou televize, samozřejmě jímací soustava byla spojená k anténě respektive anténa vytvářela ochranný prostor nad celým objektem včetně jímací soustavy a pro bleskový proud neexistovala lepší cesta, jak se dostat na lepší zem než jít po koaxu skrz televizi a napájecí soustavu.

Toto je následek za nedodržování normy. Když se nedodržovala, objekty se tvářily že jsou papírově v pořádku a stejně docházelo k chybám, tak takovou ochrannou činnost lidi deklasovali.

Je určitě těžké si přiznat, že člověk žil tak dlouho ve lži. To je pro změnu netechnický problém lidského ega. Ale než se začneme bičovat, uděláme prověrku! Patrně žádná redakce nemá tak obsáhlou technickou knihovnu jako máme v Elektrice my. A tak je v plánu, že si ověříme slova Jana Hájka a podrobně se podíváme na zmiňovanou, dnes již neplatnou, ČSN 34 1390. V další části bude řeč o provázanosti staré a nové normy.

Všechny doposud vydané části seriálu #JSS Jak sestřelit staříka zde!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933