Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: JSS: O seriálu Jak sestřelit staříka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.03.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

JSS: O seriálu Jak sestřelit staříka


JSS: O seriálu Jak sestřelit staříka
Není snad událost, na které by si někdo nestěžoval, že stará ČSN 34 1390 byla skvělá a nová 62 305 je zbytečně složitá. Ono na té staré normě nebylo všechno v pořádku, jak se tvrdí? Je možné, že by autoři normy udělali chybu, nebo je to naopak a stěžovatelé neznají všechny důležité informace? Jan Hájek si připravil svou vlastní pomůcku a my z ní udělali krátký stejnojmenný seriál: Jak sestřelit staříka. Naleznete ho v několika dílech tak, aby se k jednotlivým částem mohli vyjadřovat i další. Nejde o žádné dogma, ale spíš o informace, které mohly v minulosti vaší pozornosti ujít ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.03.2019



Mezitím co na různých obecně zaměřených portálech objevíte spíše zábavné seriály, my se zaměřujeme na ty s technickou problematikou. Autorů odborných témat na našem trhu zase není tolik, respektive těch, kteří by se hodili ke zpracování do videoklipu. Seriál o staříkovi Jana Hájka nám připadal velice poučný. Ukazuje na některé, často opakované chyby.



Textový přepis mluveného slova rozhovoru:

A tak jednoho pozdního večera jsme navštívili Jana Hájka v jeho pražské kanceláři a zeptali se ho, proč vznikl seriál Jak sestřelit staříka.
Jan Hájek www.kniSka.cz
K tomu mě vedlo postupné přesvědčení o tom, že řešení ochrany před bleskem podle ČSN 34 1390 je velmi staré. Prvopočátky ČSN 34 1390 lze nalézt v první edici ČSN 34 1390 z roku 1955 a co je zajímavé, už v roce 1957 vyšla v knížce Ochrana před bleskem od Říhánka a Postráneckého poměrně obsáhlá kritika, kde se rozebírali body tehdejší ČSN 34 1390 první edice, která není moc známá a byli docela dost rozcupováni.

Vždyť dnes stále slyšíme, jak ta stará 34 1390 byla skvělá a nová 62 305 je zbytečně složitá. Ono na té staré normě nebylo všechno v pořádku, jak se tvrdí?
Jan Hájek www.kniSka.cz

Z mého pohledu ČSN 34 1390 už si kompletně zasloužila v 70. letech v průběhu 60. let co vznikala zpracovat zcela nově podle tehdejších nejnovějších poznatků. Už to bylo resuscitování něčeho, co už dávno mělo skončit.

Seriál Jak sestřelit staříka jsme nyní natočili do několika logických celků tak, aby se k jednotlivým částem mohli ostatní vyjadřovat. Pokud seriál někdo shlédne celý, jaký závěr si má udělat?
Jan Hájek www.kniSka.cz

Logický závěr, který by si měl laskavý posluchač udělat je, že padá jeden obrovský mýtus, že by norma ČSN 34 1390 vyžadovala jiná opatření než vyžaduje řada norem ČSN 62 305 padá mýtus o tom, že domy byly vybaveny ochranou před bleskem správně, byly v té době vybavené ochranou před bleskem, která nebyla správně, nebyla v souladu s normou ČSN 34 1390. A tady jsem udělal malý výtah nejčastějších bodů. Pro mě ČSN 34 1390 má mnohem více bodů, než které jsem přednesl a naši předci, současníci a všichni uživatelé ČSN 34 1390 byli ve skrze kreativní lidé, takže možných fatálních chyb na hromosvodech bude mnohem víc než jsem nastínil. Toto jsem použil jako manuál na rychlé sestřelení staříka.

V dalším díle Jan Hájek popíše odborníka, který by měl starou normu ČSN 34 1390 opravdu dobře znát.

Všechny doposud vydané části zde!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.