Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

NP8# Co je důvodem nekonečného čekání na změnu vyhlášky padesát?


Document Actions
NP8# Co je důvodem nekonečného čekání na změnu vyhlášky padesát?
Co je padesátka padesátkou, stále se hovoří o tom, že by se měla změnit. Za několik posledních let bylo vygenerováno bezpočet návrhů a docházelo mezi elektrotechniky až k neuvěřitelným rozporům. Co se ve skutečnosti děje? Je pravdou, jak říkají někteří zaručeně informovaní, že si "ti nahoře musí rozdělit korýtka"? Nebo v tom bude něco faktického. Tedy to, na co nebohý neznalý pracant z nekonečného lánu drobných zakázek nemá šanci dohlédnout? Pro odpověď jsme namířili objektiv opět na Radka Roušara ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.12.2018
reklama
Díl #181208




 
Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

 
Myslím, že mezi námi je hodně pamětníků, kteří mohou potvrdit, že se na změně vyhlášky pracuje již od nepaměti. Ať již je počátek kdekoliv, zajímá nás, proč se změny vlečou jako “smrad” ze záhrobí.



Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Plně souhlasím s tím, že v podstatě proces přípravy nové legislativy se vleče hrozně dlouho a trvá to více než bychom chtěli. Je nutno si uvědomit, že legislativa má určité stupně, jakým způsobem se připravuje a hlavně je až neobvyklé, kolik různých organizací a ministerstev, ale i různých odborných svazů, spolků se chce konkrétně k této legislativě vyjadřovat.

Berte to tak, že podle informací, které mám, v rámci mezi resortu bylo uplatněno více jak 250 připomínek k zákonu. Když proberete jednu připomínku po druhé, vysvětlíte, proč ji můžete/nemůžete akceptovat, ono to nějakou dobu trvá. Jde to na vládu, potom do poslanecké sněmovny a tam máte čtení první, druhé, třetí, pak to jde do senátu, pak to musí podepsat prezident … legislativní proces je opravdu dlouhý a já mám teď po dlouhé době pocit, že Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží proces co nejvíce urychlit.


V této souvislosti si vzpomínám, jak mi jeden elektrotechnik v Českých Budějovicích vysvětloval, že reakce elektrikáře musí být často bezprostřední a čekání na plánované změny v tomto důležitém předpisu jsou v kontrastu doslova tristní.
Do budoucna se těšme na další vysvětlující informace Radka Roušara, prezidenta ESČ, který věnuje svůj čas a pozornost legislativním změnám v elektrotechnice.
 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 14)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933