Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: NP8# Co je důvodem nekonečného čekání na změnu vyhlášky padesát? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 31.12.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

NP8# Co je důvodem nekonečného čekání na změnu vyhlášky padesát?


NP8# Co je důvodem nekonečného čekání na změnu vyhlášky padesát?
Co je padesátka padesátkou, stále se hovoří o tom, že by se měla změnit. Za několik posledních let bylo vygenerováno bezpočet návrhů a docházelo mezi elektrotechniky až k neuvěřitelným rozporům. Co se ve skutečnosti děje? Je pravdou, jak říkají někteří zaručeně informovaní, že si "ti nahoře musí rozdělit korýtka"? Nebo v tom bude něco faktického. Tedy to, na co nebohý neznalý pracant z nekonečného lánu drobných zakázek nemá šanci dohlédnout? Pro odpověď jsme namířili objektiv opět na Radka Roušara ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.12.2018

Díl #181208




 
Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

 
Myslím, že mezi námi je hodně pamětníků, kteří mohou potvrdit, že se na změně vyhlášky pracuje již od nepaměti. Ať již je počátek kdekoliv, zajímá nás, proč se změny vlečou jako “smrad” ze záhrobí.



Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Plně souhlasím s tím, že v podstatě proces přípravy nové legislativy se vleče hrozně dlouho a trvá to více než bychom chtěli. Je nutno si uvědomit, že legislativa má určité stupně, jakým způsobem se připravuje a hlavně je až neobvyklé, kolik různých organizací a ministerstev, ale i různých odborných svazů, spolků se chce konkrétně k této legislativě vyjadřovat.

Berte to tak, že podle informací, které mám, v rámci mezi resortu bylo uplatněno více jak 250 připomínek k zákonu. Když proberete jednu připomínku po druhé, vysvětlíte, proč ji můžete/nemůžete akceptovat, ono to nějakou dobu trvá. Jde to na vládu, potom do poslanecké sněmovny a tam máte čtení první, druhé, třetí, pak to jde do senátu, pak to musí podepsat prezident … legislativní proces je opravdu dlouhý a já mám teď po dlouhé době pocit, že Ministerstvo práce a sociálních věcí se snaží proces co nejvíce urychlit.


V této souvislosti si vzpomínám, jak mi jeden elektrotechnik v Českých Budějovicích vysvětloval, že reakce elektrikáře musí být často bezprostřední a čekání na plánované změny v tomto důležitém předpisu jsou v kontrastu doslova tristní.
Do budoucna se těšme na další vysvětlující informace Radka Roušara, prezidenta ESČ, který věnuje svůj čas a pozornost legislativním změnám v elektrotechnice.
TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.