Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Elektrotechnická unie České republiky.


Document Actions
eucr1.gif
Připravuje se transformace stávající SE HK ČR na Elektrotechnickou Unii ČR! Jaký cíl bude mít EUČR? Koho nyní sdružuje stávající ES?
Julius Růžička, ze dne: 3.07.2003
reklama

Dne 10. 6. 2003 se na svém zasedání dohodla Rada Elektrotechnické sekce Hospodářské komory České republiky, že se na svém jednání 9. 9. 2003 transformuje na samostatný právní subjekt s navrženým názvem

Elektrotechnická unie
České republiky.

Preambuli nebo-li úvod Statutu El. Sekce schválila již Rada Elektrotechnické sekce HK ČR. Tento úvod byl do Statutu Unie převzat, jelikož se na jeho významu a obsahu moc nemění a může sloužit jako informace o plánované činnosti Elektrotechnické unie České republiky:

Pro naplnění jednoho ze základních cílů Hospodářské komory České republiky (dále HK ČR) a nutných potřeb podnikatelů v elektrotechnice tj. vytvoření jednotné odborné profesní platformy podnikatelů a dalších osob působících v oblasti elektrotechniky, elektroniky a elektroenergetiky, ustavila Rada Elektrotechnické sekce HK ČR profesní Elektrotechnickou unii České republiky sdružující členy HK ČR, společenstev a svazů elektrotechnické profese do jednoho profesního samostatného právního subjektu.

Členské strany, vedeny snahou:
- o nové a efektivní řešení vztahů, spolupráci a realizaci společných zájmů vycházejících z elektrotechnické profese,
- o zvyšování součinnosti a dosažení optimálního fungování v podmínkách začleňování se do EU,
- o optimalizaci využití možností jednotlivých subjektů a jejich vzájemnou informovanost,
- o slaďování zájmů v rámci jednotné reprezentace elektrotechnické profese vůči orgánům státní správy, samospráv, zákonodárným sborům a dalším národním a mezinárodním organizacím, se rozhodly, že se sjednotí a vytvoří jednotný právní subjekt s krajským členěním.

S ostatními profesními subjekty uzavřou dohody o profesní spolupráci tak, aby výše uvedené snahy a cíle byly co nejdřív a efektivně dosaženy. V základním ustanovení bude kromě citace zákonů, podle kterých byla Unie ustavena, názvu a sídla uvedeno, koho Elektrotechnická unie sdružuje.

- Elektrotechnická společenstva začleněná do HK ČR,
- Krajské elektrotechnické unie
- Na základě smluvního vztahu právnické a fyzické osoby, působící v elektrotechnice. Krajské elektrotechnické unie ( KEl.U) jsou zřizovány KHK a sdružují
- členy krajských poboček El. společenstev začleněných do HK ČR,
- členy OHK podnikající v elektrotechnice (příslušnost k danému kraji není podmínkou),
- na základě smluvního vztahu právnické a fyzické osoby, působící v elektrotechnice,
- regionální samostatná elektrotechnická společenstva začleněná do OHK (KHK) na základě smluvního vztahu.

Činnost El.U ČR nemá zasahovat do vnitřních struktur členských subjektů.
Vnitřní struktury mají členské strany upravit jen tak, aby bylo možné uplatnit jednotný postup v elektrotechnické profesi.
Profesní usnesení a rozhodnutí orgánů ES HK mají vyjadřovat společnou vůli profesních členských stran a mají mít doporučující charakter pro postupy členských stran v dané oblasti profese.
Ve své působnosti bude El.U ČR navazovat na působnost Elektrotechnické sekce v souladu s působnostmi HK ČR a působnostmi ostatních profesních členů HK ČR z oboru technických zařízení a s jejich spolupráci má El.U ČR jako součást Profesní unie HK ČR zejména:

- Poskytovat účinnou pomoc podnikatelským subjektům elektrotechnických oborů při zvládnutí procesu vstupu do EU,
- Zastupovat podnikatele v elektrotechnických oborech v mezinárodních a evropských organizacích v oboru TZ,
- Ovlivňovat podmínky na trhu elektrických zařízení ve směru zvyšování kvality poskytovaných služeb a prací a větší průhlednosti a dodržování etických pravidel při zadávání zakázek a jejich realizaci,
- Usilovat o zlepšení podmínek pro odborné školství v elektrotechnických oborech a aktivně zajišťovat praktickou část výuky učňů a přípravu mistrů.
- Spolupracovat uvnitř členských stran a s ostatními profesními komorami při zvyšování úrovně elektrotechnické profese, zvyšování odbornosti a vzdělanosti elektrotechnické veřejnosti, zvyšování kvality elektrotechnické produkce a etiky podnikání nejen v elektrotechnice.
Vypracovat ve spolupráci se společenstvy, OHK, KHK a představenstvem HK ČR návrh etického kodexu podnikatele a subjektů sdružující podnikatele.
- Tento kodex bude vodítkem pro chování podnikatele v podnikatelské sféře a pro jednání a činnosti subjektů, které podnikatele sdružují jako jsou svazy, společenstva, unie a celá vnitřní struktura HK ČR.
- Předkládat návrhy na zpracování Normativních dokumentů (ND), a legislativě, k návrhům se vyjadřovat a schvalovat je.

V Organizační struktuře a orgány El.U ČR je kladen důraz na to, že členské strany vytvoří v El.U ČR jeden profesní celek, který má krajské členění. El.U ČR se bude řídit vlastním Statutem a jednacím řádem.
Vnitřní normy krajských elektrotechnických unií jsou schvalovány Radou El.U ČR a nesmějí být v rozporu s vnitřními normami El.U ČR.
Shodně s uspořádáním současné Rady sekce je navrženo, že Radu El.U ČR tvoří celkem 28 zástupců elektrotechniků, zvolených v jednotlivých Krajských elektrotechnických uniích a má tak být vrcholným orgánem Elektrotechnické unie ČR. Takto zvoleni krajští zástupci, Rada El.U ČR, si ze svého středu zvolí tajnou volbou předsedu a aklamací 1. místopředsedu a 4 další místopředsedy ( po jednom ze severní části Čech a Moravy, z jižní části Čech a Moravy a jeden z Prahy), kteří spolu s předsedou tvoří výkonný výbor.

Vznik Elektrotechnické unie ČR předpokládá zájem elektrotechniků a elektrotechnických subjektů, působících v republice a krajích o jednotné postupy v řešení problematiky naší profese. Založením Sekce to již někteří členové a některé subjekty daly svou účastí jasně najevo.

Informace: julius.ruzicka@volny.cz, tel.606 634 066
V Liberci 1.7.2003 zpracoval Julius Růžička
1.místopředseda ES HK ČR

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933