Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Bezpečnost práce

Posuzování atmosférických podmínek pro práci na elektrickém zařízení v normě ČSN EN 50110 ed. 3

  • 24.09.2014
Posuzování atmosférických podmínek pro práci na elektrickém zařízení v normě ČSN EN 50110 ed. 3
Za jakých atmosférických podmínek je nutné podle normy ČSN EN 50110 ed.3 zastavit práci na elektrickém zařízení? Kdy je naopak možné v práci bez problémů pokračovat? Co říká norma o ochraně před požárem, elektrickým obloukem či výbuchem? A co o vyhodnocování rizika? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v další části textu Bohuslava Krameria o změnách v normě ČSN EN 50110 ed. 3.

Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na vn

  • 12.09.2014
Smrtelný úraz při práci kvalifikovaných pracovníků na vn
O smrtelném popálení elektrickým obloukem při odstraňování problému s odpojovačem pojednává další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. K problému došlo při odpojování a zajišťování transformátoru za účelem jeho diagnostiky. Kdo byl za smrtelný úraz zodpovědný? Jaké předpisy bezpečnosti práce porušil zaměstnavatel a jaké postižený? A jaká opatření by pomohla smrtelnému úrazu zabránit?

Doporučené vzdušné vzdálenosti pro pracovní postupy v normě ČSN EN 50110 ed. 3

  • 11.09.2014
Doporučené vzdušné vzdálenosti pro pracovní postupy v normě ČSN EN 50110 ed. 3
Norma ČSN EN 50110 ed. 3 stanovuje doporučenou vzdušnou vzdálenost pro pracovní postupy v závislosti na napětí soustavy. Jaké jsou hodnoty minimální vzdušné vzdálenosti určující hranici ochranného prostoru pro konkrétní hodnoty napětí používané v České republice? A jak norma definuje práci podle pokynů, pod dohledem a pod dozorem? Sledujte text Bohuslava Krameria.

Používání proudových chráničů v části 7 souboru norem ČSN 33 2000

  • 5.09.2014
Používání proudových chráničů v části 7 souboru norem ČSN 33 2000
Proudové chrániče jsou přístroje, které jsou považovány za ideální ochranné prvky pro ochranu před úrazem elektrickým proudem. Jaké je jejich využití podle aktuálních norem? Jaké typy chráničů se používají v konkrétních případech? Jaké normy platí pro elektrické instalace nízkého napětí v prostorech, jako jsou divadla, restaurace, školy či krytá parkoviště? Odpovědi na otázky naleznete v článku Karla Dvořáčka.

Údržba a opravy na elektrickém zařízení v ČSN EN 50110 ed. 3

  • 3.09.2014
Údržba a opravy na elektrickém zařízení v ČSN EN 50110 ed. 3
Umíte správně definovat oba tyto termíny podle ČSN EN 50110-1 ed. 3? Ta stanovuje pravidla pro údržbu a opravy elektrických zařízení. Rozlišuje dva druhy údržby podle toho, zda při údržbě může dojít ke zranění elektrickým proudem. Pokud zranění hrozí, je nutné dodržovat odpovídající pracovní postupy. Údržbu přitom smí provádět jen kvalifikovaný pracovník. Norma také stanovuje vzdušné vzdálenosti a zóny pro pracovní postupy bez a s použitím izolovaného ochranného prostředku.

Proudový chránič a impedance smyčky

  • 2.09.2014
Proudový chránič a impedance smyčky
Co říká norma ČSN 33 2000 o měření impedance smyčky a proudovém chrániči? A jaký význam z hlediska ochrany před úrazem elektrickým proudem má podle normy proudový chránič? K jaké ochraně je především určený a před čím naopak nechrání? O impendanci smyčky v obvodech s chrániči je další část článku Leoše Koupého o měření impedance poruchové smyčky.

Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn

  • 29.08.2014
Smrtelný úraz v blízkosti vrchního vedení vn
O zasažení tří osob elektrickým výbojem z vedení vysokého napětí při betonování nosné konstrukce silničního mostu je další část článku Miloslava Kočího o smrtelných úrazech. U jedné ze zasažených osob lékař konstatoval smrt v důsledku zástavy dechu, krevního oběhu a vícečetných popálenin. Kdo byl odpovědný za tento smrtelný pracovní úraz a jaké předpisy o bezpečnosti práce byly porušeny?

Změny v ČSN EN 50110 ed.3 Stupně odpovědnosti za elektrické zařízení a činnosti na něm

  • 27.08.2014
Změny v ČSN EN 50110 ed.3 Stupně odpovědnosti za elektrické zařízení a činnosti na něm
Norma ČSN EN 50110 ed.3 nově uvádí stupně odpovědnosti za elektrické zařízení a činnost na něm. Rozlišuje osobu odpovědnou za elektrické zařízení, osobu pověřenou kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti, vedoucího práce a člena pracovního týmu. A dále stanovuje, jaký stupeň odpovědnosti mají konkrétní pracovníci v případě soukromých osob, živnostníků a velkých firem. Chcete vědět více? Sledujte článek Bohuslava Krameria.

Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3

  • 20.08.2014
Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3
Umíte správně rozlišit provozní a pracovní postupy dle normy ČSN EN 50110-1 ed.3? Co přesně znamená "práce bez napětí"? Provozní činnosti jsou určeny ke změně elektrického stavu elektrického zařízení. Patří sem kontroly funkčního stavu a revize. Pracovní činnosti se dělí na práce bez napětí, práce pod napětím, práce v blízkosti částí pod napětím, stavební práce a jiné neelektrické práce.

Osoby v ČSN EN 50110 ed.3

  • 6.08.2014
Osoby v ČSN EN 50110 ed.3
Víte, jakou osobu norma ČSN EN 50110-1 ed.3 vypouští a proč? Norma také nově zavádí pojem osoba pověřená kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti, která je zodpovědná za bezpečný stav zařízení během činnosti na něm nebo v jeho blízkosti. Ostatní definice jednotlivých osob zůstávají v normě bez podstatných změn, případně s drobným doplněním.

Podnikové normy pro energetiku PNE

  • 1.08.2014
Podnikové normy pro energetiku PNE
Normy PNE jsou nižším stupněm technických norem, který doplňuje soustavu norem ČSN v oblasti elektroenergetiky. Základní soubor PNE norem byl vypracován v letech 1993 až 1994. Vytvořeny byly na základě požadavků DS a PS a dalších organizací elektroenergetiky. V současnosti jich je vydáno 57. Jakou problematiku řeší?

Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3

  • 26.06.2014
Obsluha a práce v ČSN EN 50110 ed.3
Které změny obsahuje EN 50110-1:2013 proti předchozí EN 50110-1:2004? Co oproti předcházející edici ÚNMZ neuvažuje? Z kterých částí se EN 50 110 skládá? Jaký je rozsah této normy? ... TNI není normou a tudíž není v žádném směru závazná, ale jenom se snaží lépe objasnit požadavky normy s ohledem na národní zvyklosti.

Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?

  • 3.06.2013
Jste provozovatelé fotovoltaiky? A máte dokumentaci v pořádku?
Jste provozovatelem fotovoltaiky? Potřebujete protokol o začlenění činností FVE do kategorie činností, operativní kartu zásahu, směrnice k organizaci PO, požární řád, složku školení PO + plán školení PO = rozvedená témata + časová dotace školení + uskutečnění školení, požární knihu a její zavedení v tištěné podobě? Pokud si vše nedokážete vytvořit sami, seznamte se s touto možností!

Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy

  • 8.03.2013
Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy
Společnost Eaton nabízí ucelený sortiment přístrojů pro funkční bezpečnost u strojů a strojních zařízení. Cílem těchto prvků je snížit riziko ohrožení na co nejnižší úroveň dle platných bezpečnostních norem ČSN EN ISO 13849-1 příp. ČSN EN 62061 popisujících bezpečnostní části ovládacích systémů. Uvedené normy používají různé způsoby klasifikace a definice bezpečnostních tříd a uplatňují se v závislosti na technologii, kategorizaci rizik a struktuře systému.

ESČ: První pomoc při úrazu elektrickou energií

  • 27.11.2012
ESČ: První pomoc při úrazu elektrickou energií
Neopomenutelnou podmínkou pro uznání odborné způsobilosti v elektrotechnice je pro každého pracovníka dokonalá znalost zásad poskytování první pomoci při úrazu elektrickou energií. Tato pravidla obsahují návod k preventivním opatřením před úrazy, návod k postupu záchranných prací a další související postupy při řešení úrazu elektrickou energií.
FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933