Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy


Document Actions
Využití prvků Eaton v pracovních strojích s ohledem na aktuální bezpečnostní normy
Společnost Eaton nabízí ucelený sortiment přístrojů pro funkční bezpečnost u strojů a strojních zařízení. Cílem těchto prvků je snížit riziko ohrožení na co nejnižší úroveň dle platných bezpečnostních norem ČSN EN ISO 13849-1 příp. ČSN EN 62061 popisujících bezpečnostní části ovládacích systémů. Uvedené normy používají různé způsoby klasifikace a definice bezpečnostních tříd a uplatňují se v závislosti na technologii, kategorizaci rizik a struktuře systému.
Komerční sdělení, ze dne: 8.03.2013
reklama


Společnost Eaton nabízí ucelený sortiment přístrojů pro funkční bezpečnost u strojů a strojních zařízení. Cílem těchto prvků je snížit riziko ohrožení na co nejnižší úroveň dle platných bezpečnostních norem ČSN EN ISO 13849-1 příp. ČSN EN 62061 popisujících bezpečnostní části ovládacích systémů. Uvedené normy používají různé způsoby klasifikace a definice bezpečnostních tříd a uplatňují se v závislosti na technologii, kategorizaci rizik a struktuře systému.

Pro snížení nebezpečí postupujeme v následujících krocích:
  • 1. krok – zamezení nebezpečí: eliminování rizik již ve fázi plánování stroje,
  • 2. krok – ochrana před nebezpečím: snížení rizik zavedením nezbytných ochranných opatření,
  • 3. krok – uvedení zbývajících zdrojů: eliminace nebezpečí informováním o zbytkovém riziku.
Nemůže-li být nebezpečí vyloučeno nebo dostatečně omezeno stavební konstrukcí stroje, měla by být v druhém kroku volena ochranná zařízení, jako jsou bezpečnostní části ovládacích systémů. Tyto prvky musí být vybírány tak, aby byla minimalizována pravděpodobnost funkčních poruch. Pokud to není možné, nesmí příp. závada způsobit ztrátu bezpečnostní funkce. Bezpečnostní části ovládacích systémů jsou zahrnuty do celého řetězce bezpečnostní funkce a dělíme je do tří skupin:
  • Vstup – prvky, které detekují nebezpečí (tlačítko nouzového zastavení, polohový spínač, atd.).
  • Logika – prvky, které zpracovávají signál a na základě bezpečnostní funkce ho vyhodnotí (bezpečnostní relé ESR5, bezpečnostní řídicí relé easySafety).
  • Výstup – prvky, které spínají a odpínají silovou část (stykače DILM, ventily, atd.).


Obr. 1: Prvky společnosti Eaton pro vstupní, logickou a výstupní část bezpečnostních obvodů

Obecným cílem je navrhovat tyto díly tak, aby bezpečnostní funkce korespondovala s mírou snížení rizika, jak je stanoveno v analýze nebezpečí. Čím vyšší je úroveň snížení rizika, tím vyšší jsou požadavky na technické vlastnosti jednotlivých dílů a jejich monitorování. S uvedenými přístroji je tedy možné řešit bezpečnostní funkce jako např. nouzové zastavení, dvouruční ovládání, kontroly poloh pohyblivých ochranných zařízení, monitorování klidových stavů atd.


Způsob určení rizika a ověření zvolených opatření dle ČSN EN ISO 13849-1
Koncem roku 2006 byla tato norma oficiálně prohlášena jako nástupce ČSN EN 954-1. Používá tzv. úrovně vlastností (PL - Performance Level), které definují na realizaci bezpečnostních schopnosti bezpečnostních částí ovládacích systémů k vykonávání bezpečnostní funkce a jsou vyjádřeny pravděpodobností nebezpečné poruchy za hodinu. PL je rozdělen do pěti úrovní (a, b, c, d, e), kde "a" vyjadřuje nejnižší a "e" nejvyšší stupeň a tudíž i nejvyšší nároky funkcí.

V první řadě je důležité správně definovat tzv. požadovanou úroveň vlastností PLr, která bude respektovat veškeré možné nebezpečí konstruovaného stroje. K tomuto slouží výběrový diagram, jenž je součástí normy, kde výběrem závažnosti případného zranění, četnosti vystavení nebezpečí a možného vyvarování se nebezpečí docílíte požadovaného PL. Dále následuje volba bezpečnostních funkcí a použitých zařízení s tím spojených. Pomocí následujících požadavků normy lze následně ověřit, zda volba bezpečnostních částí ovládacích systémů je dostačující pro definovanou úroveň vlastností PL. Toto ověření by mělo být realizováno pro každou bezpečnostní funkci.


Identifikace struktury systému
Struktura systému je základní parametr pro dosažení úrovně vlastností PL. Udává se v pěti kategoriích od kategorie B (základní) do kategorie 4 (dvoukanálová struktura s diagnostikou). Pro každou strukturu je provedeno typické znázornění jako bezpečnostní blokové schéma. Součástí normy je také tabulka, která popisuje požadavky, systém chování a zásady používané k dosažení bezpečnosti pro danou strukturu.

Výpočet MTTFd (střední doba do nebezpečné poruchy)
Hodnota MTTFd každého kanálu je dána ve třech úrovních a musí být vzata individuálně pro každý kanál. Tento parametr lze získat od výrobce použitých bezpečnostních prvků nebo výpočtem na základě hodnoty B10d (Počet cyklů do 10% nebezpečných selhání součástí), kterou opět udá výrobce, eventuálně ji lze získat v obecných tabulkách, jenž jsou opět součástí této normy.

Určení DC (diagnostické pokrytí)
Hodnota diagnostického pokrytí je dána čtyřmi úrovněmi. Ve většině případů může být pro odhad diagnostického pokrytí použita metoda režimu poruchy a analýzy poruch (FMEA, viz IEC 60812) nebo podobné metody. Pro zjednodušení nabízí norma přílohu, ve které je DC uvedeno k jednotlivým zařízením.

Odhad pro poruchy se společnou příčinou CCF
Pro odhad poruchy se společnou příčinou se využívá tabulky, která obsahuje několik opatření s určitým počtem bodů. Pokud jsou opatření splněna, je zapsáno dané bodové hodnocení. Po součtu všech bodů musí být celková hodnota vyšší než 65. Pokud tomu tak není, je nutné opatření doplnit a proces realizovat znovu.


Obr. 2: Bezpečnostní polohový spínač LS-…-ZBZ s možností uzamčení


Blokovací zařízení ochranných krytů
V sortimentu společnosti Eaton naleznete různé řady přístrojů pro blokování ochranných krytů. Základní rozdělení je na blokovací zařízení bez přidržení a blokovací zařízení s přidržením. Blokovací zařízení bez přidržení je mechanický nebo elektrický přístroj, který povoluje ovládání stroje, pouze pokud je kryt uzavřen (např. bezpečnostní polohový spínač s odděleným ovládačem LS-ZB). Toto ochranné opatření předchází nebezpečné situaci, pokud je kryt otevřený. Otevřením krytu během provozu je dán povel k zastavení. Blokovací zařízení s přidržením povoluje ovládání stroje jen v případě, že je kryt uzavřen a uzamčen (např. bezpečnostní polohový spínač s ovládačem a přidržením LS-ZBZ). V tomto případě zůstane kryt uzamčený, dokud není vyloučeno riziko poranění nebezpečnou částí stroje (např. pomocí kontroly nulových otáček).


Nouzové zastavení
Základní bezpečnostní funkce nouzového zastavení musí předcházet nebo omezit nebezpečí, které by mohlo ohrozit zdraví obsluhy, způsobit škodu na stroji nebo pracovním materiálu. Toto nebezpečí může nastat v případě poruchy stroje kvůli špatným vlastnostem zpracovávaného materiálu nebo ho způsobí lidská chyba. Funkce nouzového zastavení se dělí do dvou kategorií.
  • STOP kategorie 0 – okamžité odpojení
  • STOP kategorie 1 – kontrolované zastavení
Pro tuto bezpečnostní funkci se využívá tlačítek nouzového zastavení s nuceným rozepnutím (např. tlačítka nouzového zastavení M22-PV). Vyhodnocení signálu je možné provést bezpečnostním relé ESR5 nebo easySafety a připojení / odpojení zátěže k síti stykači DILM.


Obr. 3: Bezpečnostní řídicí relé easySafety


Dvouruční ovládání
Dvouruční ovládání je bezpečnostní zařízení, které zabrání přístupu do nebezpečných oblastí v průběhu nebezpečného procesu. Výběr vhodného typu a konstrukce dvouručního ovládání je závislé na:
  • úrovni nebezpečí,
  • zhodnocení rizik,
  • technologii aplikace,
  • dalších vlivech, jako je prevence náhodného sepnutí nebo obcházení bezpečnostní funkce.

V této bezpečnostní funkci můžeme využít např. tlačítka M22-DP, bezpečnostní relé ESR5 nebo easySafety a stykače DILM.

Pro bezpečné zpracování vstupních informací ze senzorů, polohových spínačů, světelných závor, modulů dvouručního ovládání, tlačítek nouzového zastavení atd. využíváme bezpečnostních modulů. Firma Eaton v této oblasti nabízí elektronické bezpečnostní relé ESR5 a řídicí bezpečnostní relé easySafety. Obě řady přístrojů umožňují realizaci aplikace v souladu s nejvyššími bezpečnostními požadavky mezinárodních norem. Splňují úroveň vlastností PL e dle ČSN EN ISO 13849-1 nebo SIL CL 3 dle ČSN EN 62061.


Obr. 4: Tlačítko nouzového zastavení s mechanickou signalizací stavu a LED kroužkem


Bezpečností relé ESR5
Elektronická bezpečnostní relé ESR5 poskytují až 4 bezpečnostní spínací kontakty a 2 pomocné kontakty v instalační šířce pouhých 22,5 mm. Po zapnutí přístroje jsou pomocí elektroniky kontrolovány bezpečnostní obvody a sepnutí je umožněno přes výstupní relé. Odpojení motoru od sítě je možné buď okamžitě (Stop kategorie 0) nebo se zpožděním (Stop kategorie 1). Pokud je vyžadováno více kontaktů, je možné použít nabízený rozšiřující modul. Samozřejmostí je jednokanálové nebo dvoukanálové řešení s nebo bez resetovací funkce a kontroly výstupních prvků.

Bezpečnostní relé ESR5 jsou určeny pro:
  • kontrolu obvodů nouzového zastavení,
  • monitorování bezpečnostních krytů a světelných závor,
  • monitorování dvouručního ovládání,
  • obvody se zpožděním.


Obr. 5: Bezpečností relé ESR5

Bezpečnostní řídicí relé easySafety

EasySafety spojuje bezpečnostní funkce a klasické řídicí funkce do jednoho zařízení. Nabízí mnoho bezpečnostních a standardních funkčních bloků, čímž nejen šetří náklady, ale zvyšuje také flexibilitu dané aplikace, protože dokáže okamžitě reagovat na měnící se požadavky. Díky vysokému počtu bezpečnostních funkčních bloků je možné toto relé využívat v širokém spektru aplikací za využití pouze jednoho zařízení.

Všechny konvenční bezpečnostní funkce jsou vybírány ze seznamu bezpečnostních funkčních bloků a sekvence je definována jednoduchým přiřazením bezpečnostních vstupů a výstupů. EasySafety obsahuje následující zpracované a otestované bezpečnostní funkční bloky.
  • obvod nouzového zastavení
  • kontroly zpětnovazebního modulu
  • uvolňovací kontakt
  • bezpečnostní kryt
  • bezkontaktní bezpečnostní přístroje
  • dohled nad bezpečností kotlů
  • dvouruční ovládání
  • nášlapný spínač
  • monitorování klidového stavu
  • kontroly max. rychlosti
  • přepínač provozního režimu
  • bezpečnostní časové relé

Komfortní konfigurační prostředí zajišťuje software easySoft-Safety. Používá se k vytvoření bezpečnostního a standardního spínacího schématu, simulaci funkce a nahrání vytvořeného programu do přístroje (stejná filozofie jako u standardních řídicích relé easy).

Karel Špaček

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 55
Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933