Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Může elektrikář živnostník zůstat v komunikaci jako neotesaný elektrozedník?


Document Actions
Může elektrikář živnostník zůstat v komunikaci jako neotesaný elektrozedník?
Živnostník kromě svého řemesla musí být také dobrý vyjednávač. Obhájit svůj názor je dovednost blízká tomu, kdo chce dosáhnout svého cíle. Udržovat vyrovnané vztahy mezi spolupracovníky a klienty vyžaduje kromě úsilí podstatně více znalostí než ty, které se dozvíme mezi lidmi.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.06.2009
reklama


Může elektrikář živnostník zůstat v komunikaci jako neotesaný elektrozedník?

Nebo že by měl zapracovat na komunikačních dovednostech?

Jan Franěk


Já se snažím lidi spíš motivovat. Někde jsme dělali a když jsme měli hotovou první část, tak jsem si ty lidi vzal na stranu, pověřil jsem jednoho, že bych si představoval větší pečlivost při práci, že ty kabely z krabice se odmotávají a ne vytahují, to že se mi nelíbí. Že jeho tempo neodpovídá domluveným penězům, takže to pochopil a nakonec dostal i nějakou prémii. Takže si myslím, že když je budu zase potřebovat, tak to bude v pohodě, že to zase zafunguje tímto způsobem, už si to budou pamatovat a budou vědět, že když to dělají rychleji, tak o to svoje nepřijdou.

Jaroslav Hasala


Je problém sehnat kvalitní materiál (lidi). Pokud je ten člověk inteligentní, samostatný, tak nemá důvod se nechat zaměstnat. A nebo se nechá zaměstnat, ale má vysoký finanční nároky. Já jsem se vydal tou cestou, že se orientuju na mladé kluky. Má to sice svoje specifika, ale obecně jsou takoví flexibilnější. Ono to funguje, když někomu velíš, než když máš rovnocenného partnera, se kterým se dohaduješ. Jakmile je moc šéfů, tak to nikdy nedělá dobrotu. Je dobré, když je nějaká hierarchie. Jak je moc šéfů, je to špatně. Ty mladé kluky si musíš vycvičit a vychovat. U nich je ale samozřejmě problém, a to je věc přístupu. Co jsou věci odbornosti, tak to není zas až tak problém, to si vycvičíš. Problém je celkový přístup, nic je nezajímá, nic je netrápí, na všechno kašlou. Chtějí akorát něco vychlastat a to je všechno, co je trápí. A taky aby mu někdo dal peníze - co nejvíc peněz za co nejméně práce. Pokud ten člověk něco zkouší a ty mu ukážeš, že má určité možnosti, tak pokud není úplný debil, tak to pochopí a může být platný. Jako zaměstnavatel si ty zaměstnance nesmíš moc pustit k tělu. Nesmíš s nimi být moc velký kamarád. Já co mám zaměstnance, tak mi všichni vykají. Já rozhodně nejsem typ, co si na to potrpí. Ale zavedl jsem to, je to dobré a i před zákazníky to působí dobře. Oni zase jsou i rádi, celkem sbírají zkušenosti, protože to, co děláme, se střídají věci z různých oborů, je to pestřejší. Co jsou takové ty montáže, tak to je záležitost tak na 2, 3 roky. Po té době to většina zabalí, protože jsi furt pryč, bydlíš někde na ubytovně, bez rodiny .. tohle jde všechno bokem. A pak už si lidi najdou radši nějakou práci, aby byli v dosahu i za cenu, že jdou s penězi dolů.

Aleš Dudek


Já sám nezaměstnávám, ale je to starost. Pokud se můžu rozvíjet a expandovat, ale jsou tam rizika, že já si naberu lidi a co s nimi. Krize ukáže i šikovnost těch lidí. Až do loňského roku si každý vyskakoval a chtěl víc a víc peněz, ale dneska už okolo sebe vidí, že se propouští všude a ztichli a sekají dobrotu. Takže ta krize na zaměstnance má i svůj vliv, protože ty lidi začnou sekat latinu, protože jim hrozí to, že o tu práci mohou přijít. Chovají se jinak, když je práce a když není. Tvrdím, že krize = trh práce.
Já musím mít zvládnutý. Musím vědět, jak na to, když mi někde bude tvrdit, že to nejde, tak musím dokázat, že to jde. To jednání musí být celkově od začátku do konce férové. Oboustranně. Když se tomu můžu vyhnout, tak se tomu vyhnu.

Zdeněk Rajmont


Musí řídit projekt. Je to ten samý způsob, jako když tě hodí do vody a buď začneš plavat nebo se utopíš. Pokud to nikdy nedělal a najednou je do této situace hozený, tak nevíš, co tě čeká. Takže pak musí mít tolik odvahy, že to riskne a uspěje nebo ho to položí. Je to věc uvážení a věc nepřeceňování sama sebe. A možná je někdy lepší dát zakázku někomu, kdo má ty zkušenosti, a ušetří se tím hodně peněz. A ve finále ten zisk pro něho bude třeba i vyšší.

Radek Červený


Práce s lidmi je ta nejhorší. V prvé řadě tomu člověku musíš být nějakým vzorem. Nemůžeš mu kázat vodu a pít víno. Pokud ti ten člověk řekne, že to nejde, tak ty musíš být ten, kdo mu ukáže, že to jde. To je jedna věc. Pokud od těch lidí vyžaduješ nějakou férovost, nemůžeš sám dělat podrazy nebo skrky. Ti lidé v tobě musí mít nějakou oporu a jistotu a nemůžeš na své lidi dělat finty, pokud to stejné vyžaduješ od nich. Ne vždy to funguje, občas je třeba nějaký problém, ale ta spolupráce musí fungovat takto a v prvé řadě tvoje povinnost je, když si toho člověka vybíráš, umět odhadnout, jestli vůbec je schopen tím, co on nabízí, na tato pravidla přistoupit a v těchto pravidlech fungovat. A kromě toho musí samozřejmě umět práci. Tam nároky jsou z více stran a musíš toho člověka umět odhadnout, že to tak bude. Pokud ho neodhadneš, tak ta práce nestojí za to.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933