Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Evropská unie umožňuje firmám a OSVČ poskytovat služby po celé EU, aby se snížila byrokracie a zlepšila spolupráce mezi zeměmi. V Česku platí zákony, které toto upravují. Firmy mohou posílat zaměstnance na zakázky do jiných zemí a podnikatelé mohou ...
  • Konference plná informací o kybernetické bezpečnosti, bezpečnosti datových sítí, monitoringu, výstavbě sítí, legislativě a třeba i souvislostí s ai. Zajímat to nebude jen majitele firem ale hlavně techniky, kteří bezpečnost realizují. A co ti, co řeší ...

Může být také prezident elektrikářů?


Document Actions
eprez7.jpg
Při volbě českého prezidenta jsem si při pohledu na poslance a senátory vzpomněl na situaci v elektrotechnice. Jak by asi vypadaly volby stejným systémem, avšak volby prezidenta elektrotechniků?
Miroslav Minařík, ze dne: 5.02.2003
reklama

Tedy představme si, že cechy, spolky, společenstva a svazy jsou politické strany. Jsou velké, malé a mají různý program. Jejich voliči jsou v našem případě živnostníci, kteří je volí svým členstvím. Každá strana má svůj program, na kterém se usnesli členové (voliči) na valné hromadě.

Všichni dobře víme, že např. při jednání se zahraničním partnerem budu mít větší úspěch jeden český ministr, než pouze předseda jedné politické strany. Proto dochází k politickým dohodám, které mají vyprodukovat velmi křehkou názorovou shodu. Aby se mohly menší strany prosadit, seskupí se do koalice, která v případě hlasování bude konkurence schopnější.

Hlavním cílem zúčastněných živnostníků je také prosazování jejich zájmů, které v konečném důsledku má vést ke zlepšení jejich živnostenských výsledků. Protože i cechy jsou malé a velké, vytvořil se např. v Brně SejM (Sekce elektrotechniků jižní Moravy). Toto uskupení mělo za cíl jednotně vystupovat za více názorově shodných cechů. SejM jako sekce Obchodní a Hospodářské Komory v Brně měl dokázat existenci mnoha drobných elektrotechnických útvarů, které žijí svým životem, a mají své členy, odborníky, činnost, stanovy... Postupem času vznikla celorepubliková sekce elektrotechniků při HK ČR, kde se sešli již téměř všichni představitelé elektrotechnických stran. Uvedená SE HK ČR má být pro lepší pochopení něco jako Vláda ČR, která bude jako jeden subjekt prosazovat zájmy elektrotechnických živnostníků např. v EU.

Ovšem ještě nejsou stanoveny žádná pravidla, činnost, financování, povinnosti, výhody. Účast je nyní pro mnohé podmíněna pouze představou, že se bude jednat o něčem, co by chtěli ovlivnit. Co se týká vztahů mezi jednotlivými zástupci, v mnohém jsou velmi podobné pravého a levého politického křídla. Je pochopitelné, že každý prosazuje svůj směr a málokomu se chce slevovat ze svých dosažených výsledků.

Příměr se "Svatoplukovými pruty" je na místě. Odejít ze společné scény nic neřeší, podobně jako neúčast při volbách, volba proběhne a rozhodne se mezi "přítomnými" a třeba i bez zástupců oboru elektro.

Opět se vrátím k volbě českého prezidenta. Jak všichni vidíme, je to o shodě poslanců, senátorů, které jsme měli sami možnost volit. Že je volba prezidenta nelehká je zcela patrné. Probíhají dohody mezi jednotlivými stranami, v médiích označovány za "politické handlování". Vůbec se nedomnívám, že by vytvoření "elektrotechnické vlády" bylo jiné. Jde přece o prosazování zájmů své strany (cechu), nebo jak říkají "hospodské typy" jde o peníze. Ale o "elektrikářské" peníze!
Při pohledu na jednotlivé účastníky, mohu tvrdit, že každému se někdo vůbec nezamlouvá. Protože tato "těžce vydřená" situace má svou historii, ve které došlo mezi stávajícími ke křivdám, které se nyní vrací v různých podobách zpět. Nikdo nechce připustit, že by za jejich cech měl kdykoli, kdekoliv vystupovat jiný cech, nebo představitel, pokud by neměl jejich mandát.

Zmiňovaná SE HK ČR (sekce elektrotechniků Hospodářské Komory ČR) je chápána jako sdružení elektrotechnických cechů, které by v žádném případě nemělo:

  • zasahovat do suverenity jednotlivých cechů
  • porušovat hospodářskou soutěž mezi jednotlivými cechy, resp. vytvářet nějaký nový monopol
  • stát se subjektem, který by některému z cechů konkuroval

a naopak by mělo:

  • vyprodukovat jeden rezultát za všechny elektrotechniky a hájit společné zájmy uděleným mandátem

Aby se neopakovaly chyby při zakládání brněnského SejMu, měly by se především ujasnit především podmínky členství, hlasovací práva, kontrolní orgán, a následně volby samotné a volební období. V případě, že se nenajde společná řeč, tedy nedojde ke shodě, je možné, že vstoupí na scénu další subjekt (zahraniční) a pak všichni budou pouze "koukat".

Mocenských ambic je v Česku mnohem více, než by se dalo od tak malé země očekávat. K úspěšné domluvě je nutná dávka diplomacie, ne pouze hromada odborných znalostí. Pak stačí drobný úskok, lež, trik a jaký spokojený život mají zahrádkáři "Kersku"! Kdyby tak byla elektrotechnická jednota, to by byla síla i do voleb. Bohužel.....

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933