Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Inspekce, revize, Měření

Jak se provádí revize měřicích přístrojů

  • 24.04.2015
Jak se provádí revize měřicích přístrojů
Revize měřicích přístrojů pro měření na elektrických spotřebičích spočívá v prohlídce, měření dotykového proudu tekoucího z vodivých, dotyku přístupných částí krytu a zkoušce chodu. Platí přitom, že je nutno především dodržovat veškerá bezpečnostní upozornění výrobce uvedená v návodu k použití, ale nesmí se zapomínat ani na obecná ustanovení českých norem. Která norma se zabývá těmito revizemi a co k nim říká?

Co je to kalibrace měřicího přístroje?

  • 10.04.2015
Co je to kalibrace měřicího přístroje?
Kalibrace je soubor činností, kterým se ověří, s jakou odchylkou od skutečné hodnoty přístroj měří příslušnou veličinu. Jde o prokázání, že pracovní měřidlo je včleněno do určitého, obecně uznávaného metrologického systému. S čím se hodnoty naměřené měřícím přístrojem srovnávají?

Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?

  • 2.04.2015
Kdo je oprávněn provádět kalibrace pracovních měřidel?
Kalibrace pracovních měřidel je podle zákona o metrologii oprávněn provádět každý subjekt, který disponuje k tomu nezbytným vybavením. Tím jsou zejména etalony, které jsou vhodné pro zajištění metrologické návaznosti pracovních měřidel při dodržení principů metrologické návaznosti. Na čem jsou zavislé ostatní aspekty kalibrace?

Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?

  • 27.03.2015
Kdo a jak stanoví způsob navázání měřicího přístroje?
Uživatelé pracovních měřidel si návaznost používaných pracovních měřidel mohou zajistit sami pomocí etalonů kalibrovaných Českým metrologickým institutem. Dále s pomocí jiných uživatelů měřidel, kteří mají příslušné hlavní etalony navázané na etalony ČMI, nebo na etalony zahraničních subjektů se srovnatelnou metrologickou úrovní. Co je třeba zvážit při volbě z těchto možností?

Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?

  • 18.03.2015
Kdo a jak stanovuje lhůtu kalibrací měřicích přístrojů?
Dobu platnosti kalibrace přístroje stanovuje sám jeho uživatel. Pouze on je totiž zodpovědný za jeho správnou funkci. Během stanoveného intervalu přitom musí být měřidlo schopno měřit s přesností dostatečnou pro předmětné měření. K čemu musí uživatel přístroje při stanovování lhůty přihlédnout?

Co je to metrologický řád?

  • 13.03.2015
Co je to metrologický řád?
Metrologický řád by měl obsahovat pokyny a postupy, vedoucí k tomu, aby výsledky měření prováděných revizními měřicími přístroji byly hodnověrné a nezpochybnitelné. V prvé řadě by měl obsahovat seznam přístrojů používaných pro revizní činnost se stanovením jejich kalibrační lhůty, případně s odůvodněním, proč byla takto stanovena. Jak má zpracování řádu vypadat?

Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2

  • 6.03.2015
Revize zdrojů malého napětí podle normy ČSN 33 1600 ed.2
U míst vnějšího připojení k bezpečnému malému napětí, které je generováno ve spotřebiči, se ověřuje, zda není překročena mezní dovolená hodnota bezpečného malého napětí. V důsledku tohoto ustanovení se kontroluje výstupní napětí dobíjecích zdrojů, napáječů různých elektrických zařízení a dalších zařízení. Jak probíhá například revize síťového dobíjecího zdroje k mobilnímu telefonu?

Postup při revizi záložního zdroje (UPS)

  • 20.02.2015
Postup při revizi záložního zdroje (UPS)
Záložní zdroje jsou svým určením i konstrukcí poněkud výjimečným spotřebičem v rámci PC sestavy. Z hlediska měření mají UPS jednu společnou vlastnost s prodlužovacími přívody. Slouží také pro propojení spotřebiče s elektrickou sítí a na to je třeba brát zřetel při ověřování spojitosti obvodu ochranného vodiče. Na co ještě při měření UPS zaměřit pozornost a jak měření probíhá?

Měření izolačního odporu

  • 7.01.2015
Měření izolačního odporu
Izolační odpor elektrické instalace se musí měřit mezi každým pracovním vodičem a ochranným vodičem spojeným se zemničem. Pro účely této zkoušky se mohou pracovní vodiče spolu navzájem spojit. Jestliže je pravděpodobné, že výsledky měření mohou být ovlivňovány přepěťovými ochranami nebo jinými přístroji, nebo jestliže takové přístroje mohou být měřením poškozeny, mají se tyto přístroje před měřením odpojit. Podrobnější informace o měření izolačního odporu se dozvíte v tomto článku.

Měření spojitosti ochranných vodičů a vodičů pospojování

  • 15.12.2014
Měření spojitosti ochranných vodičů a vodičů pospojování
Jak se provádí měření spojitosti ochranných vodičů? Kdy se výsledek zkoušky požaduje za vyhovující a jakou velikost by měl mít proud, který se při zkoušce používá? Jak velký má být průřez vodičů ochranného pospojování určených pro připojení k hlavní uzemňovací svorce? A jakou vodivost má mít vodič ochranného pospojování spojující navzájem dvě neživé části? To se dozvíte v tomto článku.

Měření prováděná v rámci revizí ochrany před bleskem

  • 8.11.2013
Měření prováděná v rámci revizí ochrany před bleskem
Víte jak se měří přechodové odpory spojů vodičů? Jak velký by měl být naměřený odpor? Co se doporučuje měřit v případě zemního odporu zemniče? Kde se dá využít nejpřesnější metody měření odporu zemniče? Nač nezapomenout při při měření zemního odporu pomocí proudové metody. Čeho využívá metoda měření odporu zemní smyčky pomocí proudových kleští? A dozvíte se také co se ověří metodou měření hodnoty napětí miliampérového bodu pro danou přepěťovou ochranu SPD ...

CHAUVIN-ARNOUX: Profesionální multifunkční tester instalací C.A 6116

  • 12.10.2010
CHAUVIN-ARNOUX: Profesionální multifunkční tester instalací C.A 6116
AKČNÍ NABÍDKA ... ten, kdo již používá starší typ C.A 6115, ten ocení nový vzhled a funkce, které přináší novým modelem profesionálního testeru Chauvin-Arnoux. Intuitivní ovládání s kvalitní nápovědou na displeji ocení v terénu každý skutečný praktik a proto se tento přístroj řadí na výsluní přístrojů ...

Revize počítačů a PC sestav

  • 13.11.2009
Revize počítačů a PC sestav
I počítač je třeba revidovat. Jak si ale počínat, když počítač ve funkci třeba serveru nelze vypnout? Pomůže nám náhradní postup (ČSN 33 1610 kap. 6.2.2 b), používaný pro revize spotřebičů, které nelze v termínu pravidelné revize odpojit od sítě a je nutno revizi provést za provozu spotřebiče.

GMC: Katalog multimetrů, měřicích a revizních přístrojů

  • 9.07.2008
GMC: Katalog multimetrů, měřicích a revizních přístrojů
Jste revizní technik, elektrikář, údržbář, vývojář, energetik? Hledáte kvalitní měřící přístroj s patřičným příslušenstvím a softwarem do výbavy? Nahlédněte do katalogu nového sortimentu, který na českém trhu zastupuje…
FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933