Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poškozený pracoval na stavbě, když ztratil rovnováhu a spadl do nechráněné šachty, což mu způsobilo vážné zranění. Všichni si uvědomili, že i pád z menší výšky může mít katastrofální následky, a začali dávat větší pozor. Určitě by díky lepšímu ...
  • Co je transformátor a jaký je jeho princip fungování? Jaké jsou hlavní části transformátoru a jakou mají funkci? Jak funguje transformace střídavého proudu v transformátoru? Proč jsou transformátory důležité pro přenos a distribuci elektrické energie ...

LOVATO: Nové hladinové relé LVM25


Document Actions
LOVATO: Nové hladinové relé LVM25
Seznamte se s řadou modulárních přístrojů Lovato moduLo, která se rozšiřuje o nový typ hladinového relé. To je určeno k regulaci hladin vodivých kapalin. Vlastní detekování přítomnosti kapaliny pomocí samostatně dodávaných elektrod připojených na svorky ...
ze dne: 28.05.2007

Řada modulárních přístrojů Lovato moduLo se rozšiřuje o nový typ hladinového relé LVM25. Jeho základním přednostmi je jednomodulové provedení 17,5mm a nadstandardně vysoká citlivost.

POPIS
LVM25 je určené k regulaci hladin vodivých kapalin. Vlastní detekování přítomnosti kapaliny pomocí samostatně dodávaných elektrod připojených na svorky COM, MIN a MAX. Podle typu kapaliny, kterou může např. být voda ve vrtu, dešťová voda nebo i pivo, víno či polévka, se na relé nastavuje citlivost v rozsahu 2,5 až 100kΩ.
Relé má jak funkci vyprazdňování (DOWN), určenou zejména pro aplikace čerpání vody z vrtů a studní, tak i funkci plnění (UP), která se uplatní při regulaci hladiny v různých nádržích a zásobárnách. Výběr funkce UP nebo DOWN se provádí otočením přepínače MODE na čelním panelu relé.
Napájecí napětí může být střídavé i stejnosměrné (24 - 48V nebo 110 - 240V) a je indikováno zelenou LED diodou. Červená LED dioda naproti tomu indikuje sepnutí reléového výstupu.
Vstupy pro sondy jsou necitlivé na parazitní kapacitu u delších kabelů.


Klik pro větší náhled.

FUNKCE VYPRAZDŇOVÁNÍ „DOWN“ S POUŽITÍM 3 ELEKTROD
Pokud kapalina dosáhne na úroveň elektrody MAX, výstupní relé začne být buzeno a sepne tak čerpadlo, které začne vyprazdňovat nádrž. Když hladina této kapaliny klesne pod úroveň elektrody MIN, výstupní relé být buzeno přestane, a tím se čerpadlo vypne. Výstupní relé začne být buzeno pouze v případě, kdy hladina kapaliny dosáhne úrovně elektrody MAX, ale současně je i na úrovni elektrody MIN.


Klik pro větší náhled.

FUNKCE PLNĚNÍ (UP) S POUŽITÍM 3 ELEKTROD
Pokud hladina kapaliny klesne pod úroveň elektrody MIN, výstupní relé začne být buzeno a tím spustí čerpadlo. Když hladina kapaliny dosáhne na úroveň sondy MAX, relé být buzeno přestane a tím čerpadlo vypne.

FUNKCE VYPRAZDŇOVÁNÍ (DOWN) S POUŽITÍM 2 ELEKTROD
Tento typ operace vyžaduje propojení svorek COM a MAX. Pokud hladina kapaliny dosáhne úrovně elektrody MIN, výstupní relé sepne a tím spustí čerpadlo, které začne vyprazdňovat nádrž. Když hladina klesne pod úroveň elektrody MIN, výstupní relé přestane být buzeno a vypne tak čerpadlo. Minimální časový interval mezi spuštěním a vypnutím čerpadla je 1s (filtr signálu sondy).


Klik pro větší náhled.

FUNKCE PLNĚNÍ (UP) S POUŽITÍM 2 ELEKTROD
Při tomto typu operace se nevyužívá elektroda MIN. Pokud hladina kapaliny klesne pod úroveň elektrody MAX, začne být výstupní relé buzeno, a tím spustí čerpadlo, které bude nádrž plnit. Když hladina dosáhne úrovně elektrody MAX, výstupní relé buzeno být přestane a tím čerpadlo vypne. Minimální časový interval mezi spuštěním a vypnutím čerpadla je 1s (filtr signálu sondy).

DOPORUČENÍ NA ZÁVĚR
Pro řízení hladin vody se za normálních podmínek používá citlivost v rozmezí 6-8k Ω.
Pro méně vodivé kapaliny, jakou je např. srážková voda, je možné zvýšit citlivost až na 100kΩ. Doporučujeme vést odděleně kabely k sondám a jiné elektrické vedení (např. silové).

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lovato, spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
LOVATO: Grafické displeje multimetrů na DIN lištu
Firma LOVATO Electric tento rok představila novou řadu odpínačů GA. Součástí této řady je i široká škála příslušenství, kam patří i otočné ovládače pro oddělenou montáž a montáž na dveře rozvaděče. Jedním z nich je i ovládač s výjimečnou kuželovou spojkou, o kterém se více dozvíte v následujícím článku…
Lovato představilo na první události letošní druhé sezóny nové odpínače a přepínače. Jsou určeny pro skříně a rozvaděče. Podle slov Jiřího Kůse jsou nejen hezké, ale vynikají také jednoduchou a snadnou montáží. Krátký videospot sledujte zde ...
Prozkoumali jsme pro vás nový katalogový sešit od firmy LOVATO Electric. Jedná se o katalog nových řad odpínačů a přepínačů 16A až 1250A. O jaké novinky od této společnosti jde a jak vypadá samotný katalog, se dozvíte v následujícím článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933