Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: LOVATO: Nové hladinové relé LVM25 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.05.2007
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

LOVATO: Nové hladinové relé LVM25


LOVATO: Nové hladinové relé LVM25
Seznamte se s řadou modulárních přístrojů Lovato moduLo, která se rozšiřuje o nový typ hladinového relé. To je určeno k regulaci hladin vodivých kapalin. Vlastní detekování přítomnosti kapaliny pomocí samostatně dodávaných elektrod připojených na svorky ...
ze dne: 28.05.2007

Řada modulárních přístrojů Lovato moduLo se rozšiřuje o nový typ hladinového relé LVM25. Jeho základním přednostmi je jednomodulové provedení 17,5mm a nadstandardně vysoká citlivost.

POPIS
LVM25 je určené k regulaci hladin vodivých kapalin. Vlastní detekování přítomnosti kapaliny pomocí samostatně dodávaných elektrod připojených na svorky COM, MIN a MAX. Podle typu kapaliny, kterou může např. být voda ve vrtu, dešťová voda nebo i pivo, víno či polévka, se na relé nastavuje citlivost v rozsahu 2,5 až 100kΩ.
Relé má jak funkci vyprazdňování (DOWN), určenou zejména pro aplikace čerpání vody z vrtů a studní, tak i funkci plnění (UP), která se uplatní při regulaci hladiny v různých nádržích a zásobárnách. Výběr funkce UP nebo DOWN se provádí otočením přepínače MODE na čelním panelu relé.
Napájecí napětí může být střídavé i stejnosměrné (24 - 48V nebo 110 - 240V) a je indikováno zelenou LED diodou. Červená LED dioda naproti tomu indikuje sepnutí reléového výstupu.
Vstupy pro sondy jsou necitlivé na parazitní kapacitu u delších kabelů.


Klik pro větší náhled.

FUNKCE VYPRAZDŇOVÁNÍ „DOWN“ S POUŽITÍM 3 ELEKTROD
Pokud kapalina dosáhne na úroveň elektrody MAX, výstupní relé začne být buzeno a sepne tak čerpadlo, které začne vyprazdňovat nádrž. Když hladina této kapaliny klesne pod úroveň elektrody MIN, výstupní relé být buzeno přestane, a tím se čerpadlo vypne. Výstupní relé začne být buzeno pouze v případě, kdy hladina kapaliny dosáhne úrovně elektrody MAX, ale současně je i na úrovni elektrody MIN.


Klik pro větší náhled.

FUNKCE PLNĚNÍ (UP) S POUŽITÍM 3 ELEKTROD
Pokud hladina kapaliny klesne pod úroveň elektrody MIN, výstupní relé začne být buzeno a tím spustí čerpadlo. Když hladina kapaliny dosáhne na úroveň sondy MAX, relé být buzeno přestane a tím čerpadlo vypne.

FUNKCE VYPRAZDŇOVÁNÍ (DOWN) S POUŽITÍM 2 ELEKTROD
Tento typ operace vyžaduje propojení svorek COM a MAX. Pokud hladina kapaliny dosáhne úrovně elektrody MIN, výstupní relé sepne a tím spustí čerpadlo, které začne vyprazdňovat nádrž. Když hladina klesne pod úroveň elektrody MIN, výstupní relé přestane být buzeno a vypne tak čerpadlo. Minimální časový interval mezi spuštěním a vypnutím čerpadla je 1s (filtr signálu sondy).


Klik pro větší náhled.

FUNKCE PLNĚNÍ (UP) S POUŽITÍM 2 ELEKTROD
Při tomto typu operace se nevyužívá elektroda MIN. Pokud hladina kapaliny klesne pod úroveň elektrody MAX, začne být výstupní relé buzeno, a tím spustí čerpadlo, které bude nádrž plnit. Když hladina dosáhne úrovně elektrody MAX, výstupní relé buzeno být přestane a tím čerpadlo vypne. Minimální časový interval mezi spuštěním a vypnutím čerpadla je 1s (filtr signálu sondy).

DOPORUČENÍ NA ZÁVĚR
Pro řízení hladin vody se za normálních podmínek používá citlivost v rozmezí 6-8k Ω.
Pro méně vodivé kapaliny, jakou je např. srážková voda, je možné zvýšit citlivost až na 100kΩ. Doporučujeme vést odděleně kabely k sondám a jiné elektrické vedení (např. silové).

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lovato, spol. s r.o. - Čížovská 488, Písek - 226 203 203 - lovato@lovato.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.