Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...
  • Jak naplno využít schopností programovatelných relé easyE4? Podívejte se jaké možnosti vám dávají nové přístroje. Od různých způsobů vizualizace procesů až po komunikaci s okolním světem. Ovládněte programování relé easyE4 a staňte se expertem v ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Software

PHXC: PLCnext ulehčuje programátorům práci

  • 25.07.2018
PHXC: PLCnext ulehčuje programátorům práci
Programovatelný logický automat v průmyslových elektroinstalacích se dnes vyskytuje zcela běžně. Průmyslová řešení pak následně prosakují i do elektroinstalací domovních. Phoenix Contact představil nové PLCnext s otevřenou platformou. S platformou, na které může pracovat více uživatelů. Jaké to přináší užitky nám řekl Václav Mimráček. Jakou kontrolu nad tím máte vy jako administrátor? Hovoří se o tom, že nový model PLCnext umí dobře simulovat aplikační procesy. Jak a čím? Jaká je kompatibilita s vnějším světem?

WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů

  • 11.07.2018
WAGO: Cloudový sběr dat z PLC systémů
WAGO není pouze oblíbená krabicová WAGO svorka. WAGO se také zabývá automatizací budov a průmyslu. Nyní přichází s cloudem. Která z variant, lokální server nebo cloud, je výhodnější? Co se dá říci k často skloňované bezpečnosti? Pokud je řeč o cloudu, s tím je spojená konektivita. A pokud se bavíme o Internetu věcí, tak se proslýchá, že i ten potřebuje rychlá data. Ne všechna místa v České republice mají vůbec nějakou konektivitu, jak je na toto zařízení připraveno? Na tyto otázky jsme dostali odpovědi ...

ERP systém v prostředí elektrotechnické výroby

  • 13.12.2017
ERP systém v prostředí elektrotechnické výroby
Stěžejním požadavkem firem zabývajících se elektroprůmyslem je oblast technické přípravy výroby, která bývá často propojena s elektrotechnickými CAD systémy (např. ORCAD, PROTEL, PADS apod.). Tato kombinace umožňuje velmi efektivní a z velké části automatizovanou přípravu podkladů pro vlastní výrobu. Při tvorbě kusovníků a technologických postupů je pamatováno na v elektrotechnice běžné náhrady materiálů a alternativní technologické postupy a kusovníky. Souvisejícím klíčovým faktorem je sledování skladových zásob, dostupnosti materiálů a navazující plánování výroby. Informační systémy HELIOS umožňují v plánovacím nástroji průběžně sledovat ...

Aplikace chytrého telefonu - jak se v nich vyznat

  • 27.12.2016
Aplikace chytrého telefonu - jak se v nich vyznat
Vedení účetnictví, roztřídění zakázek, plánování cest a jejich záznam, měření kroků nebo sdílení zážitků na sociální sítě. To všechno dnes můžeme díky nejrůznějším aplikacím dělat na chytrém telefonu. Na výběr přitom máme nepřeberné množství možností. Jak se v nich zorientovat a kde najdeme relevantní informace? To nám prozradil Filip Brož.

Jak se rozvíjí projekt EVMAPA

  • 31.10.2016
Jak se rozvíjí projekt EVMAPA
EVMAPA je kompletní mapa českých nabíjecích stanic pro elektromobily s možností integrace dálkového ovládání stanic, včetně platebních bran a administrace. Jejím cílem je poskytnout uživatelům spolehlivou interaktivní mapu nabíjecích stanic s možností sdílení informací samotnými uživateli a nabídnout provozovatelům nabíjecích stanic možnost se zapojit do jednoduchého, pro uživatele pohodlného systému kreditového nabíjení bez karet a jiných matoucích prvků.

Systém SandRA pro řízení chodu jaderné elektrárny

  • 26.10.2016
Systém SandRA pro řízení chodu jaderné elektrárny
SandRA je moderní řídicí systém třídy Distributed Control System (DCS) navržený pro náročná průmyslová odvětví vyžadující vysokou spolehlivost a dlouhou dobu života řídicího systému. V roce 2015 vyvinula firma nové digitální procesní stanice Z101 a Z102. Jejich doplnění do rodiny řídicího systému SandRA umožňuje řídit kompletní chod jaderné elektrárny včetně nejvyšších bezpečnostních systémů.

Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut

  • 5.10.2016
Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut
Předejděte zbytečnému zamítnutí rozvaděče při revizi. Sestavte rozvaděč pomocí online konfigurátoru společnosti Bonega a získejte tak "štítek rozvaděče" včetně příslušné dokumentace. Veškerá vygenerovaná dokumentace odpovídá ČSN EN 61439-3:2012. K dispozici máte 104 typů rozvaděčových skříní a desítky jejich modifikací. Vše vám přitom zabere jen pár minut.

Řídící systémy a sledování výroby

  • 22.08.2016
Řídící systémy a sledování výroby
Společnost dataPartner působí v oblasti dodávek a realizace informačních a řídicích technologií. Je schopna nabídnout software, dodávky průmyslového hardware a finální technická řešení v rámci integrace technologických celků. Působnost společnosti sahá od realizace informačních systémů až po oblast automatizace strojů a výrobních linek.

BONEGA: Jak ověřit návrh rozvaděče snadno a rychle online

  • 16.06.2016
BONEGA: Jak ověřit návrh rozvaděče snadno a rychle online
Komplikuje i vám život „Ověřování návrhu rozvaděčů“ podle ČSN EN 61439-3:2012 (spolu s ČSN EN 61439-1:2012 edice 2)? Před nedávnem byla spuštěna nová online aplikace www.overeni-navrhu.cz, která zdarma propočítá nejhorší možnou kombinaci tepelného zatížení a následně vygeneruje veškerou potřebnou dokumentaci k rozvaděčům sestavených z přístrojů BONEGA v libovolné kombinaci a do různých skříní.

WAGO: Nové vývojové prostředí e!COCKPIT

  • 6.06.2016
WAGO: Nové vývojové prostředí e!COCKPIT
Wago představuje vývojové prostředí e!COCKPIT. V rámci vývojového prostředí sází na osvědčené standardy: moderní ovládání a programování dle normy IEC 61131-3 na základě osvědčené platformy CODESYS 3. Aplikace e!COCKPIT se zaměřuje na automatizační techniku. Z hlediska hardwaru lze aplikací efektivně obsluhovat všechny možné komponenty, od I/O modulu až po celou síť s komplexní topologií.

ELKO EP: Konfigurátor pro LARA Radio a LARA Intercom

  • 3.05.2016
ELKO EP: Konfigurátor pro LARA Radio a LARA Intercom
Řešili jste někdy otázku centrální audio-video (AV) techniky vaší domácnosti, firmy, hotelu, restaurace, kavárny? Nebyli jste si jisti cenou, barvou, tvarem, sladěním v interiéru? Ztrácíte čas listováním katalogy a ceníky? Už nemusíte. Vše si rozhodnete a promyslíte z pohodlí vašeho domu. Platí, že každý má jiný vkus, představy, možnosti výběru a AV technika s jejími součástmi už nemusí být trpěnou nutností, ale designově zajímavým doplňkem interiéru. Český lídr na trhu v oblasti domovní a průmyslové elektroinstalace ELKO EP se snaží uhodnout přání i pochybnosti svých zákazníků, a proto jim představil službu, která značně ulehčí jejich rozhodování.

DIAGNOSE system - teplotní diagnostika rozvaděčů

  • 25.02.2016
DIAGNOSE system - teplotní diagnostika rozvaděčů
Zvýšení teploty v rozvaděči bývá jednou z častých příčin poruch. K přehřívání dochází především na tepelně namáhaných hlavních sběrnicích a jejich spojích a dále v polích s přístroji s velkým ztrátovým výkonem. Změnám teplot uvnitř rozvaděčů během provozu se v praxi nevěnuje příliš velká pozornost a v lepším případě se provádí kontrola spojů při pravidelných revizích.

Eaton aktualizuje nástroj CurveSelect pro snadnou optimalizaci selektivity jisticích prvků

  • 21.01.2016
Eaton aktualizuje nástroj CurveSelect pro snadnou optimalizaci selektivity jisticích prvků
Společnost Eaton integrovala do svého bezplatného softwarového nástroje CurveSelect upravené charakteristiky ochranných prvků pro ochranu motorů třidy IE3 - označované jako motory s vysokou účinností. Navíc rozšířené funkce nástroje usnadňují porovnání vypínacích charakteristik jednotlivých ochranných prvků. Návrh jisticích prvků a rozvodných systémů může být nyní snadno optimalizován pro zajištění maximální spolehlivosti napájení i v aplikacích s nárokem na splnění nového evropského předpisu o energetické účinnosti. CurveSelect může být používán nejen k posouzení vzájemného působení mezi širokou škálou přístrojů Eaton, ale přináší i možnost porovnání s přístroji jiných výrobců.

HAGER point#3: Software 1-2-3 schéma

  • 15.12.2015
HAGER point#3: Software 1-2-3 schéma
Alternativa ke kreslení schémat! Program 1-2-3 schéma umožňuje snadné a velmi rychlé vytvoření liniového schématu a přehledu rozmístění jednotlivých prvků v rozvaděči. Ať už pomocí roletového menu nebo výběru z nabídky komponentů, velmi jednoduše získáte projektovou dokumentaci, s níž dosáhnete efektivních a profesionálních výsledků. Podívejte se na video, které popisuje základní funkce tohoto softwaru.

SCHRACK: Jaké jsou nové zkoušky rozvaděčů

  • 12.08.2015
SCHRACK: Jaké jsou nové zkoušky rozvaděčů
Rok 2012 a roky následující byly pro výrobce rozvaděčů přelomové. Byla stanovena nová pravidla, jak se rozvaděče vyrábí. Vznikly nové normy ČSN EN 62208 pro prázdné skříně a ČSN EN 61439 pro kompletní rozvaděče. Jak na nové normy zareagovala společnost Schrack Technik a jaké softwarové nástroje nabízí svým zákazníkům pro ověření návrhu, nám na AMPERu 2015 prozradil produktový manažer Petr Jahoda.
FIREMNÍ TIPY
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933