Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Zatím ctěme padesátku a tolerujme cizince....


Document Actions
spe.gif
V Praze 14.1.2003 pokračovaly nelehké rozhovory představitelů elektrotechnické obce. Schůzka začala dlouhým ujasňováním domněnek nově zúčastněných zástupců, kteří celou diskuzi vrátili o několik měsíců vzad. Překvapením bylo množství účastníků...
Miroslav Minařík, ze dne: 17.01.2003
reklama

V Praze 14.1.2003 pokračovaly nelehké rozhovory představitelů elektrotechnické obce. Schůzka začala dlouhým ujasňováním domněnek nově zúčastněných zástupců, kteří celou diskuzi vrátili o několik měsíců vzad. Byl jsem překvapen množstvím účastníků, kteří byli přítomni. Zdaleka ne všichni někoho zastupovali, nebo nebo byli zvoleni do nějaké části pracovní skupiny. Na jednu stranu tento fakt vyzníval pozitivně ve smyslu, že je zájem řešit tuto problematiku, ovšem později se ukázalo, že to velké množství názorů vlastně brzdilo plánovaný cíl této schůzky.

Konečně se také objevili zástupci plzeňského cechu, kteří svými zkušenostmi vymýtili některé mylné domněnky o praktikách v sousedním Německu. Bohužel tyto informace se vyměňovaly za ne příliš přátelských okolností, avšak po ujasnění základních bodů se objevilo "modré nebe". Celou schůzku řídil Julius Růžička.

Protože rozhovory byly na různá témata, pokusím se interpretovat některé proslovy:

Jan Bukovský(Cech plzeňského regionu)

Bukovský

Se zemský svazem v Mnichově spolupracujeme již sedm let. Pokud vám někdo tvrdí, že je v Německu povinné členství v komoře, tak se opravdu mýlí. ....Členem cechu v Německu nemůže být nikdo jiný než ten, kdo má mistrovskou zkoušku, tedy živnostník. Pro zaměstnance je jiný spolek... Když jste členem cechu platíte členské příspěvky jiným způsobem než u nás. Předložíte daňové přiznání a zaplatíte 4o/oo z obratu jako členský příspěvek.

Jiří Rynda, (předseda elektrotechnické sekce HK ČR)

Rynda

Představenstvem HK 13.11.2002 byla ustavena elektrotechnická sekce. Domnívám se, že je to pro elektrotechniky pozitivní skutečnost, protože se vám podaří lépe prosazovat legislativní připomínky.

Jaroslav Miklík - (zastupující region VYSOČINA v SE HK ČR)

Miklík

Jsem zklamán organizací této schůzky, na kterou přišlo podle mého názoru více osob než bylo k projednávanému obsahu nutné. Proto bych chtěl vyzvat "informatiky", aby příště pečlivěji vážili výběr a způsob oznámení.

Milan Bureš - (cechmistr EŽS Brno)

Bureš

Hodnotím pozitivně přítomnost představitelů cechu elektrotechniků plzeňského regionu, kteří byli ochotni se podělit o své zkušenosti. Očekával jsem projednání návrhu etického kodexu elektrotechnika, k čemuž bohužel nedošlo. A mám zcela odlišnou představu o vzdělávání, protože jsou stále propagovány tzv. "souborů znalostních modulů", jejichž použití v praxi je k velmi vážnému zamyšlení.

Jan Dvořák

... existuje paragraf 415, Občanského Zákoníku, který uvádí tzv. prevenční povinnost. Zkráceně řečeno, každý občan této republiky musí v kterémkoliv okamžiku udělat všechno pro odvrácení nebezpečí ohrožení zdraví, majetku, životního prostředí. Toto je opravdu nebezpečný paragraf, protože v případě soudního sporu právník poukazuje při nedodržení českých technických norem se rozumí, že dotyčný nepředchází škodám a u soudu se s takovým obviněným nebude nikdo bavit.....

Jiří Fiala, (ESČ Praha)

Všichni víme, že náš státní dozor nefunguje tak, jak si představujeme, že by měl fungovat. Mám namysli orgán ČÚBP. Všechny pokusy o konstruktivní spolupráci s náměstky ministra práce a sociálních věcí vždy dopadly neúspěšně. Domnívám se, že bychom měli letos v rámci příprav na letošní rok připravit program, který bychom chtěli docílit. Systém priorit... co lze docílit, také to co nemohou samy společenstva... Všechny nás zajímá otázka "oprávněním a osvědčením" RT, a také bychom mohli slyšet, kdo konkrétně za náš orgán bude mluvčím. Zástupcem, který půjde za nás jednat do Parlamentu, do vlády.... 

Jiří Hemerka (CERO Olomouc)

Ať již chceme, nebo nechceme národní subjektivitu, tak pokud vstoupíme do EU, tak se podřídit budeme muset. Evropské Společenství má zákon o vzájemném uznávání odborné způsobilosti. Na elektrotechniku se vztahuje ve většině zemí nějaká pravidla, např:
- formální kvalifikace, analogie naší české, odborné vzdělání plus praxe
- průkaz způsobilosti, např. pekař udělá půlroční kurz na konkrétní obor elektro plus praxe a je to elektrikář
- holandský model, nejnešťastnější varianta, kdy není ani odborné zaškolení, ale ten dotyčný má dlouhodobější praxi
Tyto tři varianty budou a tací lidé budou k nám přicházet. Zda budou mít naši řemeslníci podobné možnosti, k tomu se nyní nedokáži vyjádřit. K tomuto účel bude rozhodovací orgán, který bude vrcholově zastoupen ministerstvem školství. To, to bude delegovat na příslušná ministerstva, příslušné úřady. Já osobně bych byl rád, kdyby to bylo také na Komoru a na příslušná společenstva. O toto budeme muset bojovat, tento zákon je pro nás "na spadnutí". Musíme se připravit na alternativu, kdy to už nebude náš zaběhlý systém vyhlášky 50.....
...... dneska "bombardovat" jak to bude s 50kou, to je vyhláška nebo nařízení vlády, které bude odvozeno od zákona. V současné době pokud budeme dávat jakékoliv apely nikdo nám na to nebude schopen odpovědět.
Zatím ctěme padesátku, tolerujme zahraniční pracovníky, kteří si zde "dělají co chtějí" a my jsme bezmocní, my můžeme pouze zírat. Apely na IBP jsou bezvýsledné (já jsem jich podal několik, je to bezvýsledné) musíme počkat až budeme mít právoplatné místo v této oblasti.

Julius Růžička, (1. místopředseda ES HK ČR)
Hospodářská komora České republiky (HK ČR), vědoma si organizační roztříštěnosti ve všech řemeslných profesích se snaží jim být ve sdružování nápomocna. Ke stávajícím, převážně ekonomickým a právním odborným sekcím, které sdružují podnikatelské subjekty téže profese, přibyla další a to ryze profesní Elektrotechnická sekce HK ČR (ES HK ČR).

Růžička

Představenstvo HK ČR ustavilo tuto odbornou sekci na žádost Elektrotechnických svazů, některých cechů, společenstev a členů Okresních hospodářských komor s elektrotechnickou profesí a působících na území celé Moravy, Slezska a v části Čech. Na jednání přípravného výboru ES HK ČR, které se konalo 15. 10. 2002 byl projednán a schválen Statut ES HK ČR a zvoleny volené orgány sekce t j. Rada sekce a místopředsedové. Předsedu jmenovalo ze svého středu představenstvo HK ČR dne 13. 11., čímž je dána objektivita řízení. Jmenován byl pan Jiří Rynda.Všechny profesní věci jsou svěřeny 1. místopředsedovi. Zvolen byl Julius Růžička, za severovýchodní část Čech. Do funkce místopředsedů byli zvoleni Jaroslav Ďoubalík z ESČ za Prahu, Pavel Santarius za severní část Moravy, Jiří Reich za jižní část Moravy. Za jihozápadní část Čech zatím nebyl zvolen nikdo. Navržen je z ESČ pan Jaromír Vávra. Ustavujícího jednání se, bohužel, nezúčastnili zástupci všech aktivních cechů a společenstev z krajů ČR.
Základními rysy Statutu ES HKČR je zachování suverenity všech členských subjektů, zvýšení profesionality všech elektrotechniků ve prospěch bezpečnosti a kvality elektrických zařízení a bezpečnosti laické veřejnosti toto zařízení užívající bez ohledu na to, v kterém kraji kdo působí nebo bydlí. Zachování suverenity jednotlivých Svazů, cechů a společenstev je garantováno vznikem Rady zástupců 14 krajů. V krajích se v Krajské elektrotechnické sekci (KES) při Krajské hospodářské komoře (KHK) mohou sdružovat regionální Elektrotechnické svazy, cechy a společenstva, právnické či fyzické osoby téže profese.

 

Zástupce do Rady si zvolí ze svého středu. Možnost sdružit se do jednoho profesního celku již podnikatelé v kraji mají, teď jen najít důvod proč se sdružit. Jedním z důvodů sdružování se v jeden profesní subjekt je zvýšení profesionality na profesionální úrovni, se systémem a koncepcí profesního vzdělávání. V Radě ES HK ČR jsou sice zástupci všech krajů, ale . v pracovních skupinách např. pro vzdělávání nebo pro technickou legislativu mohou pracovat ve prospěch všech elektrotechniků odborníci třeba z jednoho kraje nebo subjektu. Výsledky jejich práce projedná a schválí Rada ES HK ČR a až pak můžou nabýt účinnosti nebo být předány k dalšímu řízení. Je tak zajištěna objektivita a další důvod ke sdružování do profesních subjektů. Na svém zasedání dne 14. 11. ustavila Rada EC HK ČR pracovní komise vzdělávací, legislativní a pro informace. Tvořeny jsou z části z členů Rady a z části ze zájemců o práci v nich z řad elektrotechniků Pracovní skupiny si daly za hlavní úkol zjistit vše dostupné ve své oblasti v rámci HK ČR a mimo ni. Tyto poznatky pak definovat na svém zasedání 18. 2. a stanovit další činnost a postupy.
Vzdělávací pracovní skupiny pracuje ve složení: Jaroslav Ďoubalík z ESČ Praha, Miloslav Valena z Kladna, Jiří Horák, Hořovice (Beroun), Stanislav Pokorný ČES Šumperk, Josef Kalous MSES Frýdek-Místek, Milan Bureš, ŽSE Brno.
Legislativní pracovní komise pracuje ve složení Jiří Fiala ESČ Praha, Jiří Hemerka, CERO Olomouc, Bohuslav Vařeka ČES, Bludov, Julius Růžička, EC Liberec.
Do komise pro informace se zatím přihlásil Jiří Reich, SejM Brno a Růžička.

František Holec, (vicepresident HK ČR)

Hospodářská Komora chce, aby informace, které budou poskytnuty do informačního systému někdo garantoval. My v oboru technických zařízení máme TZB-info, hlídáme si to a garantujeme, že tam budou správné informace. Je potřeba aby v každém oboru byly certifikované informace. Je potřeba mít jednotné pravidla pro celou republiku, je potřeba vědět, co všechno nás čeká, co všechno musíme splňovat (po vstupu do EU) nejen my! Ale i ti, co k nám přijdou pracovat! Tak, že v případě cizího pracovníka zjistíte rozpor v se stanovenými pravidly, budete mít šanci se bránit prostřednictvím dobře připraveného, znalého živnostenstva v místě.

Je zcela patrné, že je výměna informací opravdu nutná. Každý zúčastněný měl své zkušenosti, které jsou pro mnohé často vyhledávané.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933