Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Kdo tedy bude mluvit za všechny elektrotechniky?


Document Actions
Článek
Stručně z HK ze zasedání 14.5.2002, kde se sešlo doposud nejvíce statutárních zástupců cechů, společenstev, svazů (elektro) aby si ujasnili nepřesné domněnky, kterými je bohužel proseta celá ČR.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.05.2002
reklama

Jak všichni víme, situace na elektrotechnické scéně je opravdu neutěšená a to je pouze knižní výraz. Na uvedenou problematiku existuje více pohledů, což řešení zrovna neusnadňuje.

 

Dalším ztěžujícím faktem je elektrotechnická profese sama o sobě. Elektrotechnika je jeden z nejnáročnějších oborů. Odborník musí znát obsáhlou teorii, předpisy, řemeslné znalosti a také navíc znalosti podnikatelské. Pokud ještě přidáte k těmto nezbytnostem odbornou politiku, tak se pak vynořují fantastické kombinace. Na jedné straně mají logický základ, ovšem na druhé straně republiky jsou považovány za útlak, povyšování.....
V úterý 14.5.2002 v zasedací síni HK v Praze v Seifertově ulici se konala konfrontace názoru statutárních zástupců čtrnácti elektrotechnických cechu, kteří projevili ochotu diskutovat o nalezení řešení možné spolupráce. Tuto schůzku svolal Július Růžička, (cechmistr Liberec).

Tato schůzka trvala skoro tři hodiny, není tedy reálné vytvořit ze záznamu jeden článek, který by obsáhl všechny detaily. Proto uvádíme pouze část. Samozřejmě existuje záznam na dvou CD, který si mohou zúčastnění vyžádat.

Růžička
Cílem tohoto setkání je nalézt nějakou cestu k sjednocení, abychom mohli vystupovat jako jeden elektrotechnický spolek. Protože většina z nás podniká, jeví se HK jako ta nejlepší cesta. Zde máme tři druhy možnosti členství téže profese.

1.) Člen OHK, vytvoříme elektrotechnickou sekci a jsme živnostenským společenstvem, které komora nezná.
2.) Člen začleněného živnostenského společenstva jako je ESČ. Pokud splňuje podmínku, která je stále ještě platná pro začlenění, to je působnost v osmi krajích, pak nám zbývá pouze vstoupit do ESČ, ale pak vypadneme z podnikatelského dění v našem regionu. To proto, že členové svazu nemohou volit a být voleni v HK
3.) Sjednocení jednotlivých cechů jako v Brně, založí sekci elektrotechniku při KHK.

Somr
Toto je zásadní věc, kterou musí řešit představenstvo, řešit vztahy OHK a společenstev z hlediska členské základny. Musí se to řešit smluvně, tedy podepsaná, závazná jak se bude zacházet s členy. Tedy pokud jsem členem někde nebo prostřednictvím někoho, jak se mnou budou zacházet další.

Z hlediska servisu, informací, školení musí být dán nějaký standard stejně přístupný všem členům komory, ať jsou odkudkoliv a prostřednictvím kohokoliv. Toto musí být základem smluvní báze. Všichni, kteří chtějí takto participovat by toto měli podepsat. Pak zbývá jediný problém a to členství ve smyslu práv. Doposud jako člen kterékoliv komory můžete pouze volit ve své OHK, ale v ostatních můžete být pouze volen. Kmenovým členem mohu být pouze jednou a musím si vybrat kde. Co je pro mne důležitější a kde do toho chci mluvit tam hlasuji.
Další otázka jsou příspěvky. Jak se budou rozdělovat? To bude muset být v té dohodě také. Dnes je to tak, že si příspěvky nechává ten, kdo člena přijal. Měli bychom vážit, že každý dělá něco a někde a podle toho by se měly příspěvky rozdělit.

Reich
SejM iniciuje vznik elektrotechnické sekce v každém kraji.

Tedy aby se sjednotily cechy, svazy, společenstva jako se to podařilo na jižní Moravě, tak aby se setkali v jedné krajské sekci. Až budeme mít čtrnáct sekcí v republice, tak tyto si zdola, nikoliv shora, vytvoří vrcholový orgán, který bude zastupovat všechny elektrotechniky v republice.

Komentář: Vzhledem k dosavadní situaci, je otázkou zda vytvářet čtrnáct sekcí v případě, že v kraji je jedno společenstvo. V každém případě je to konstruktivní řešení v krajích, kde je cechů více. 

Miklík
Domníval jsem se, že HK ČR tvoří jednotlivé OHK a že OHK tvoří cechmistři. To je to, co je běžné všude ve světě.

 Kdyby toto bylo už tehdy pojato do zákona o hospodářské agrární komoře, tak by nebyly žádné problémy, nebylo by možná toto sezení. Protože by vlastně OHK tvořily jednotlivé okresní pobočky, těch profesních a živnostenských společenstev, které by vytvořily na HK ČR onu jednu Komoru.

Somr
Já se velice zajímám o komorovou historii, a nikdy to takto přesně nebylo. OHK tvořily jednotlivé firmy...

Jiří Fiala
....měli bychom být rovnocenným partnerem pro vládu, parlament..., takhle si s námi dělají co chtějí, protože se nedokážeme sjednotit.

 

Julius Růžička
Jaká je představa ESČ o spolupráci s cechy, společenstvy, svazy, které nejsou členy ESČ?

Komentář: K odpovědi na tento dotaz nedostal tajemník ESČ vzhledem k pokročilému času patřičný prostor. Redakce požádala oficiálně ESČ o tyto materiály. 

Jiří Fiala
V každém regionu si musí dělat svou profesní politiku místní cech sám. Ovšem hlavní pravidla by měla být pro všechny společná.

Komentář: Tento názor zřejmě sdílí všichni zúčastnění.

Julius Růžička
Má-li ESČ krajské uspořádání jeho členové z kraje mohou být mohou být Členy takové krajské sekce. A tyto odborné sekce by si mely zvolit orgán, který bude zastřešujícím orgánem profese. A ESČ by nemel být tím zastřešujícím, ale mel by být členem..., členem jako cech jiný, jako jiné společenstvo, svaz. Ti by se všichni měli sejít na jednom voleném orgánu. Takto by se mely psát "noty"! A ptám se, zda to takto akceptujete!?

Komentář: Na uvedený dotaz nepadla konkrétní odpověď, která samozřejmě zajímá mnohé. Pochopitelně se neočekává odpověď typu: akceptujeme - neakceptujeme, ale konkrétní představa ESČ.

Somr
Ted jsem dočetl tuto stránku (návrh EŽS Brno) skoro v ničem není žádný problém. To, co tady zaznívá je otázka toho, jak vznikne vrcholný a zastupitelný orgán elektrotechniků. Ve všem ostatním rozpory nevidím. Ovšem to je věc, která je opravdu těžká. Je to o tom, jak toho dosáhnout bez pocitu, že někdo byl ukřivděn, vyčleněn, jeho hlas nebyl vyslyšen....

Komentář: Největším problémem bude zřejmě shovívavost, důvěra a umění pohřbít část své práce pro vznik něčeho nového.

Reich
Nebudu hledat to, co nás rozděluje, ale to, co nás spojuje.

Já si myslím, že v rámci toho kraje... budou zastoupeni všichni, kteří tam působí, vždyť je to přirozený způsob... Oni si sami zvolí svého jednoho, či dva zástupce do toho zastřešujícího orgánu pro celou republiku. Těchto 14 nebo 28 lidí si sedne k jednomu stolu...

Somr
Pokusme se vynechat slovo demokracie, v této souvislosti je velmi zavádějící....

Komentář: Demokracie opravdu není vhodná. Každá politická strana má svůj volební program, na základě kterého má i příslušný počet svých voličů. Jiné straně nenáleží posuzovat strukturu té, či oné strany. Má možnost do strany vstoupit, vytvořit koalici.... Otázkou je, zda není začleněné  ESČ vlastně v menšině..... ovšem, má někdo lepší plán než ESČ?

Ďoubalík
Jak vidíte časový horizont? 10 nebo 20 let to, co navrhujete? Mě to připadá, že začátek je hrozně krásný. Spousta nadšenců a za rok když zjistí, že je to zadarmo práce a že nic nepřináší, tak to nadšení začne rychle opadat.

Komentář: S tímto názorem se opravdu nedá nesouhlasit. Jsme ve fázi, kde vytvořit něco úplně ze zelené louky by stálo opravdu hodně sil a prostředků. Vzhledem ke skutečnosti, že se někteří brání cokoliv platit, ubírat si ze svého rodinného života....

Pokud Vás zajímá, kdo všechno byl přítomen:
HK ČR - Somr, Holec
Cech elektrotechniků regionu Olomouc - Hemerka, Létal
Elektrotechnický cech Drahanská vrchovina - Sychra
Elektrotechnický cech Hodonín - Höfer
Elektrotechnický cech Beroun - Horák
Elektrotechnický cech Liberec - Růžička, Medřický
Elektrotechnický cech Zlín - Vývoda, Vodička
Elektrotechnický cech Žďár nad Sázavou - Miklík
Elektrotechnický svaz český Praha - Fiala, Ďoubalík
Živnostenské společenstvo elektrotechniků Brno - Hála, Ondruška
Elektrotechnické živnostenské společenstvo Brno - Bureš, Minařík
Sdružení polských elektrotechniků Třinec - Tadeusz
Sekce elektrotechniků jižní Moravy při OHK - Reich
Moravskoslezský elektrotechnický svaz - Santarius
Český elektrosvaz Praha - Valenta
Elektrotechnický cech Děčín - Pokorný
SČMVD - Viselka
+ další jednotlivci

Kdo chyběl?
Agentura ENS Ústí/Labem, Asociace montážních firem TZ Praha, ELA Českomoravská asociace Praha, Elektrotechnický cech Plzeň, Elektrotechnický cech Tachov, samozřejmě chybělo i MSE Brno, ovšem místo jeho názoru ležela na stole plná moc k zastupování.

A co dál tedy?
Na červen dvanáctého se připravuje schůzka přípravného výboru "Sekce elektrotechniků" při HK ČR, kde se mají sejít opět statutární zástupci cechů, společenstev a svazů na stejné úrovni s ESČ. Bude se jednat o úkolech, které jsou před námi a o spolupráci na nich. Toto sezení se bude konat v prostorách ESČ v Praze na Zeleném Pruhu.

Čeho se cechy obávají?

  • V případě vstupu do HK přes již začleněné ESČ, obavy z nutnosti následovat finanční model (příspěvky, svazové symboly, razítka, procenta z tržeb...)
  • nemožnost ovlivnit složení stávajícího prezídia, tedy nemít možnost ovlivnit udávaný směr

Čeho se obává ESČ?

  • Obavy především ze skutečnosti, že v případě "demokratických" voleb (jak se často objevuje) by se kromě dosavadního složení vedení změnil směr a následně by přišla všechna doposud vykonaná práce v niveč.

Závěr:
Jak řekl prezident Somr, je opravdu nutná notná dávka shovívavosti a důvěry. A podle mého vlastního názoru je dobré se podívat na problematiku vždy také z té druhé strany. Již teď je jasné, že pokud chceme opravdu získat, musíme slevit, tedy něco ztratit.
Opět jsem si vzpomněl na slova doktora Somra, která mi připomněla, že často je dobré opravdu dosavadní neúspěšné akce, reakce a další výsledky smést ze stolu a budovat znova a vyvarovat se chyb, kterých jsme se již jednou dopustili.

Pokud máte vlastní názor k vybudování zastřešujícího společenstva, máte prostor pro konstruktivní poznámky v níže otevřené diskuzi.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Těsně před konáním AMPERu 2011 jsme se s kamerou zastavili pozdravit zakladatele a členy Žďárského elektrotechnického cechu. Toto slavnostní setkání se uskutečnilo na ranči dvou elektrotechniků Jana Štefáčka a Luboše Pajla v Hamrech u Žďáru. Průvodní slovo měl samozřejmě cechmistr Jaroslav Miklík, který poukázal na osobnosti a pamětníky, kteří nám k tomuto výročí řekli několik slov na kameru. Více sledujte v tomto videoklipu ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933