Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Zdá se někomu dnešní svět přetechnizovaný? Diví se někdo dnešnímu počtu norem? Vždyť před sto léty stačila malá brožurka a elektrotechnikům bylo vše jasné. Samozřejmě, pokrok a vývoj technologií nás dostal do tohoto stavu. Co vše je dnes v normalizaci ...
  • Světelné zdroje a svítidla jsou v elektrotechnice samostatnou disciplínou. Nás elektrotechniky zajímá především způsob zapojení, instalace a výběr vodného typu aby splňoval předepsané normativní parametry. Podstatně větší byznys se však odehrává se ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Zprávy

Na elektrovýstavu do Plzně míří elektrikáři širokého okolí

  • 30.09.2016
Na elektrovýstavu do Plzně míří elektrikáři širokého okolí
Jeden z nejúspěšnějších a nejdéle trvajících regionálních elektroveletrhů se v říjnu tradičně uskuteční v západních Čechách. Letos již podvadvacáté – ELFETEX Fest Plzeň ve dnech 4.-5.10.2016 v kongresovém centru Parkhotelu Plzeň.

LIVE vysílání z MSV 2016

  • 29.09.2016
LIVE vysílání z MSV 2016
Letos se bude opět vysílat živě ze Strojírenského veletrhu. Tentokrát je téma zajímavé pro většinu technicky smýšlející populace! Ve znamemí Průmyslu 4.0 bude řeč i o Internetu věcí a blízkých souvislostech. Co je pro vás přichystáno za novinky? Na kterých adresách uvidíte živé vysílání? Kde uvidíte potvrzený přehled živých vstupů? Sledujte v tomto článku!

Elektromobilem kolem světa za 80 dní

  • 13.09.2016
Elektromobilem kolem světa za 80 dní
Elektromobilem se dá objet svět. Podařilo se to dvěma Čechům s Teslou. 16. června odstartoval v Barceloně zatím největší oficiální závod elektromobilů. Jaké státy se závodu účastnily? Kdo vyhrál a kudy vedla cesta? Jaké komplikace čekal český tým a jak celý závod dopadl se můžete podívat v krátké reportáži.

EATON: Bezpečná elektroinstalace s obloukovou ochranou AFDD proti požáru

  • 5.09.2016
EATON: Bezpečná elektroinstalace s obloukovou ochranou AFDD proti požáru
Podzimní Eaton Tour po českých a slovenských městech začne v druhé polovině září a skončí v listopadu. Tématem letošních přednášek bude bezpečná elektroinstalace s obloukovou ochranou AFDD proti požáru. Podrobné informace o termínech, přednášejících a problematice se dozvíte v článku.

DEXON: Plošné ozvučení budov

  • 18.08.2016
DEXON: Plošné ozvučení budov
V hotelu Atlantis za Brnem proběhlo školení společnosti DEXON na téma plošné ozvučení budov. Pro koho je vhodné toto školení? Jaká témata se na školení probírala a co člověk získá za informace? Informace k otázkám se dozvíte v naší krátké reportáži..

WAGO spustilo microsite www.WagoSvorka.cz

  • 11.08.2016
WAGO spustilo microsite www.WagoSvorka.cz
Vzpomínáte si na svorkovnice, kterým se říkalo čokoláda? Kdo tento muzejní kousek dnes používá? V seriózním světě instalační techniky má legendární "čokoláda" téměř odzvoněno. Čokolády se v různých provedeních sice stále prodávají, ale pro spojování vodičů nízkého napětí v elektroinstalačních krabicích to již žádný profesionál nepoužije. Existuje celá řada alternativ, mezi nimi dnes vévodí krabicová Wagosvorka.

Z 20. ročníku ELECTRON v Nitře

  • 25.07.2016
Z 20. ročníku ELECTRON v Nitře
Malé nahlédnutí k sousedům na Slovensko ... Pokud je to v našich možnostech, rádi navštěvujeme elektrotechnické události. Vždyť prot se pořádají. Tentokrát se nabízela Nitra. Konal se jubilejní 20. ročník odborné konference při konání tamního Strojírenského veletrhu. Odborné vzdělávání není pouze o vystaveném certifikátu, ale o vědomostech, které mají šanci elektrotechnici na takových událostech získat ...

Znáte nové vychytávky na Elektrika.TV?

  • 22.07.2016
Znáte nové vychytávky na Elektrika.TV?
Znáte nové vychytávky na Elektrika.TV? Na pozadí se dějí drobné úpravy, o kterých byste mohli něco tušit. Některé funkce zjednoduší vyhledávání a v některých případech odkryjí obsah, na který byste možná jinak nenarazili. V létě 2016 proběhla první revize videoklipů Elektrika.TV od roku 2008, kdy byla oficiálně spuštěna. Ne všechny záběry byly oficiálně zveřejněné. Nyní pozorný uživatel s trochou šikovnosti nalezne to, co jiný snadno přehlédne.

Chcete WAGO náušnice? Chytněte si nás!

  • 5.07.2016
Chcete WAGO náušnice? Chytněte si nás!
Chcete mít kultovní elektrikářské náušnice? Opravdové s páčkovou WAGOsvorkou 221? Nebo jde o marketingovou zvrhlost? Ať je to již jakkoliv, o náušnice zájem je, jen distribuce v období dovolených vázne. A tak na léto přicházíme s horkou alternativou. Pokud jste ortodoxní elektrotechnik se silnou citovou vazbou na svůj obor, pak vám takový skvost nemůže upláchnout! Objevily se dotazy, do kterého ucha se má připojovat fázový vodič :-) ...

EATON: Optimalizovaná napájecí řešení pro menší IT aplikace

  • 10.06.2016
EATON: Optimalizovaná napájecí řešení pro menší IT aplikace
Společnost Eaton, zabývající se řízením energie, představila nové UPS ze své řady 9PX o výkonu 2,2kW a 3kW, které jsou vhodné k zajištění vysoce kvalitní ochrany napájení pro virtuální servery, hyperkonvergovaná řešení, síťová zařízení a malá datová úložiště. Hlavní charakteristikou těchto inovativních UPS je jednotkový účiník, což znamená, že u daného jmenovitého výkonu jsou zařízení UPS schopna napájet více zařízení než tradiční UPS.

ABB: Robot YuMi již chodí do práce!

  • 10.05.2016
ABB: Robot YuMi již chodí do práce!
Na oficiální spuštění robota YuMi jsme se vydali s kamerou do závodu na výrobky nízkého napětí v Jablonci nad Nisou. YuMi je první robot na světě, který je navržen pro kooperaci s lidmi, a to jsme skutečně zaznamenali. Je určen k montáži malých součástí a nyní již v jabloneckém závodě ABB pracuje společně s lidmi na jedné výrobní lince určené pro montáž elektrických zásuvek. Jak je bezpečné pracovat s robotem? A co vlastně znamená YuMi?

PROFCOM: Startovací balíček s PLC od Delta Electronics

  • 13.04.2016
PROFCOM: Startovací balíček s PLC od Delta Electronics
Společnost ProfCom se zaměřuje především na specifické služby v zásobování elektro-mechanickými a elektronickými komponenty. Od roku 2009 je také výhradním distributorem skupiny Delta Electronics pro produkty průmyslové automatizace. Na veletrhu AMPER 2016 nám zástupci firmy představili startovací balíček s programovatelným automatem (PLC) a panelem, vhodný pro menší firmy a začátečníky.

KOPOS: Tradice výroby již 90 let

  • 7.04.2016
KOPOS: Tradice výroby již 90 let
KOPOS KOLÍN navázal na bohatou historii výroby elektroinstalačního úložného materiálu, která sahá do období první republiky, konkrétně do roku 1926. V letošním roce tak slaví 90 let od doby, kdy byla v Kolíně započata výroba elektroinstalačního materiálu. Nejprve pochopitelně z kovu či bakelitu, na kterou v průběhu 60. let 20. století navázala výroba z moderních plastů. Rozšiřování výroby probíhalo neustále.

BVV: MSV 2016 - okno do budoucnosti průmyslových technologií

  • 22.03.2016
BVV: MSV 2016 - okno do budoucnosti průmyslových technologií
V pozitivní atmosféře rostoucí ekonomiky i průmyslové výroby byly na brněnském výstavišti zahájeny přípravy již 58. mezinárodního strojírenského veletrhu. V termínu od 3. do 7. října 2016 se spolu s MSV uskuteční také specializované technologické veletrhy IMT, FOND-EX, WELDING, PROFINTECH a PLASTEX. Celkem se očekává účast přibližně 1600 vystavujících firem a 75 tisíc návštěvníků.

LAPP KABEL: Chcete se dozvědět novinky z oblasti kabelové technologie a zároveň se pobavit?

  • 10.03.2016
LAPP KABEL: Chcete se dozvědět novinky z oblasti kabelové technologie a zároveň se pobavit?
Navštivte stánek Lapp na AMPERu. Brněnské výstaviště se letos opět stane dějištěm mezinárodního veletrhu elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení AMPER a Lapp Kabel na něm nebude ani tentokrát chybět! Na stánku o ploše více než 100 m2 se letos rozhodně nudit nebudete.
FIREMNÍ TIPY
Malé zastavení nad krabicemi do omítky. V životě jsem nainstaloval více krabic na omítku, než pod omítku, ovšem na tom moc nezáleží. Občas se zamýšlím nad tím, kolik výrobců dodává na trh podobný produkt a jak se pro který my nakonec rozhodujeme. Nebo snad vidíme nějaké krabice, napočítáme potřebný počet kusů a pokračujeme? To asi ne.
Článek nabízí pohled za kulisy výroby plastových produktů KOPOS. Od vstřikování plastů až po extruzi, nahlédneme do tajů výroby. Automatizace hraje klíčovou roli při osazování instalačních krabic šroubky, kamery kontrolují, zda výrobek odpovídá kvalitativním vzorům ve tvaru a velikosti. Zajímavé je sledovat, jak stroje zvládají i složité úkoly, jako je krácení ohebných trubek. Výroba nezahrnuje pouze plastové díly, ale také pancéřové trubky, ocelové kabelové lávky a hliníkové instalační krabice. Každý detail má svůj význam. Více zde ...
Představte si, že míjíte firmu KOPOS každý den a jednoho dne se rozhodnete prozkoumat, co se skrývá za jejími červenými zdmi. Má krátká poznámka je jedné z předních českých výrobních společností elektroinstalačního materiálu. Prohlídku provozů nových technologií a automatizace jsem nemohl odmítnout. Chtěl jsem na vlastní oči vidět, jak oživují produkty známé nejen po celém Česku. Zjistil jsem například, jak malá změna v poměru přísad může radikálně změnit vlastnosti plastů a jak KOPOS využívá každý kousek odpadu k recyklaci.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933