Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

ABB: Robot YuMi již chodí do práce!


Document Actions
ABB: Robot YuMi již chodí do práce!
Na oficiální spuštění robota YuMi jsme se vydali s kamerou do závodu na výrobky nízkého napětí v Jablonci nad Nisou. YuMi je první robot na světě, který je navržen pro kooperaci s lidmi, a to jsme skutečně zaznamenali. Je určen k montáži malých součástí a nyní již v jabloneckém závodě ABB pracuje společně s lidmi na jedné výrobní lince určené pro montáž elektrických zásuvek. Jak je bezpečné pracovat s robotem? A co vlastně znamená YuMi?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.05.2016


Název YuMi je vytvořen zkrácením slov You and Me (ty a já). Jeho nasazením v provozu lze očekávat vyšší bezpečnost, kvalitu a rychlost při zpracování malých prvků, jako jsou například bezpečnostní clonky v domovních zásuvkách.

Jsme v Jablonci nad Nisou ve společnosti ABB. Dnes do provozu nastupuje robot YuMi, který je prvním průmyslovým robotem se dvěma pažemi, který bezpečně pracuje vedle člověka. Pojďme se podívat, jak to vypadá ve skutečnosti.



Přepis mluveného slova videoreportáže:

V úterý 3. května ABB v Jablonci nad Nisou představilo historicky první pracoviště  v České republice, kde spolupracuje člověk s robotem YuMi. Kam se tedy trend robotiky ubírá?

Vítězslav Lukáš
(manažer divize ABB Robotics)
Trend robotiky je samozřejmě umísťovat roboty do oblasti, v kterých se  do této doby běžně nepohybují. V posledních letech vidíme jasný trend průniku robotiky především do oblasti průmyslu, jako je třeba elektronický průmysl. Konkrétně tento robot bude nejvíce takzvaně doma v elektronickém průmyslu.

Jaký úkol YuMi v ABB plní?

Petr Kovář
(ředitel ABB Elektro- Praga)
Robot YuMi má za úkol spolupracovat s naším pracovníkem při montáži dětských pojistek do víček jednozásuvky. Robot YuMi je spolupracující robot, je schopen pracovat a zacházet s malými částmi jako jsou pružinky a v našem případě dětské pojistky.





Protože mezi robotem a operátorem nejsou žádné zábrany ani stanovené zóny, vyvstává samozřejmě otázka bezpečnosti. Lze považovat robota YuMi za tak bezpečného, aby nemohlo dojít k úrazu?

Vítězslav Lukáš
(manažer divize ABB Robotics)
Obě dvě paže jsou vystlány měkčeným plastem, to znamená, pokud by už došlo k jakémukoliv kontaktu mezi robotem a operátorem, tak operátor fyzicky nemůže být zraněn. Za druhé robot neustále měří veškeré síly, které vyvíjí, takže v případě jakéhokoliv dotyku se v řádu milisekund celý robot zastaví. Robot YuMi je certifikován jak na evropském, tak severoamerickém kontinentu tou nejpřísnější normou.



V čem je výhoda spojení člověka co by operátora a  robota YuMi? Nebylo by lepší operátora nahradit třeba druhým robotem?

Vítězslav Lukáš (manažer divize ABB Robotics)
V mnoha ohledech operátor má stále své nezastupitelné místo. Člověk stále vládne nepřekonatelnými smysly, ať už je to zrak a nebo hmat. Mnohdy přítomnost člověka v automatizovaném cyklu je taky z důvodu logistiky.





A jak YuMi kompletuje bezpečnostní clonky v praxi?
"Pracoviště tvoří robot YuMi, operátor, přípravky se senzory, dopravníky, vibrační podavače a systém rozplétání pružin. YuMi manipuluje s pružinkami, dětskou pojistkou a krytem dětské pojistky. Celý proces začíná operátor, který před robota položí dvě víčka zásuvky a dvě krytky bezpečnostních clonek (dětské pojistky). YuMi uchopí přísavkami bezpečnostní clonky a ty založí do připravených víček zásuvky. V dalším kroku YuMi vyjme připravené pružinky ze zásobníku (pro každou zásuvku dva kusy) a následně je vloží do prostoru mezi clonkou a víčkem zásuvky. V závěrečné fázi uchopí pomocí vakuových přísavek krytky bezpečnostních clonek a položí je na víčko zásuvky již opatřené clonkami a pružinkami. Operaci dokončí zatlačením krytky bezpečnostních clonek do víčka zásuvky. Operátor opatří víčko šroubkem a zkompletovanou zásuvku odešle k balení. Operátor vedle manipulace odpovídá za dohled nad celou montáží."

Redakce závěrem...

Jak souvisí robot YuMi s Průmyslem 4.0?
Činnost tohoto stroje je monitorována, zaznamenávaná a vyhodnocuje se tak relevantní prognóza údržby, celkové životnosti, efektivity provozu a třeba také náklady na provoz. YuMi je tedy kromě dělníka stroje také vstupním senzorem pro návrhy a kontroly provozních algoritmů.

Jak se bude vyvíjet trend robotizace v souvislostí s Internetem věcí a Průmyslem 4.0 nás v redakci velice zajímá!



POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový
katalog ABB zažádat
NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

ABB s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933