Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Klima, prostředí a instalace nad 1kV


Document Actions
Klima, prostředí a instalace nad 1kV
Zač lze označit normální podmínky? Vnitřní prostředí? Kolik metrů nepřekračuje nadmořská výška? Jak vypadá okolní prostředí? Je-li biologická aktivita (od ptáků, jiných malých živočichů nebo mikroorganizmů nebezpečná, musí být provedena náležitá opatření k zamezení nebezpečí. Jsou-li stanoveny úrovně hluku (obvykle správními úřady) musí být splněny použitým vhodných opatření, jako jsou ...
Komerční sdělení, ze dne: 30.03.2012
reklama

Klimatické podmínky a podmínky prostředí

Instalace včetně všech zařízení a pomocného vybavení, které tvoří jeho integrální část, musí být navrženy pro provoz za klimatických podmínek a podmínek prostředí dále uvedených.

Přítomnost kapalin, částic, prachu, korozivních elementů a nebezpečných atmosfér se musí definovat takovým způsobem, který vede k vybrání vhodného elektrického zařízení. Klasifikace zóny nebezpečných prostorů se musí stanovit IEC 60079-10-1 a IEC 60079-10-2. Zařízení se musí zvolit podle souboru IEC 60721.

1) Normální podmínky

Vnitřní prostředí
Teplota okolního vzduchu nepřekročí 40ºC; její průměrná hodnota měřená v průběhu 24 hodin nepřekročí 35ºC.

Nejmenší teplota okolního vzduchu je:

  • –5ºC pro třídu "minus 5 vnitřní"
  • –15ºC pro třídu "minus 15 vnitřní"
  • –25ºC pro třídu "minus 25 vnitřní"

Na pomocná zařízení, jako jsou relé nebo ovládací spínače, určené k používání při teplotě okolního vzduchu nižší, než -5ºC ve vnitřních nebo venkovních instalacích musí být přijata dohoda mezi dodavatelem a uživatelem.

  • Vliv slunečního záření se může zanedbat.
  • Nadmořská výška nepřekračuje 1.000m nad hladinou moře.
  • Okolní prostředí není významně znečištěno prachem, kouřem, korozními a/nebo hořlavými plyny, párami/výpary nebo solí.
  • Průměrná hodnota relativní vlhkosti měřená za 24h nesmí překročit 95%.
  • U těchto podmínek se kondenzace vyskytuje jen občas.
  • Vibrace způsobené vnějším zařízením nebo kvůli otřesům země jsou zanedbatelné.
  • Elektromagnetické rušení se bere v úvahu podle IEC Guide 107.

Venkovní prostředí
Teplota okolního vzduchu nepřekročí 40ºC; její průměrná hodnota měřená v průběhu 24 hodin nepřekročí 35ºC.

Nejmenší teplota okolního vzduchu je:

  • –10ºC pro třídu "-10 venkovní"
  • –25ºC pro třídu "-25 venkovní"
  • –30ºC pro třídu "-30 venkovní"
  • –40ºC pro třídu "-40 venkovní"

Rychlé změny teplot musí být brány v úvahu.

Používání pomocných zařízení (např. relé, ovládací spínače) při teplotě okolí nižší než –5ºC musí být dohodnuto mezi uživatelem a výrobcem.

  • Má se uvažovat s úrovní slunečního záření (za jasného slunečního dne) do 1.000W/m2
  • Nadmořská výška nepřekračuje 1.000m nad hladinou moře.
  • Okolní prostředí není významně znečištěno prachem, kouřem, korozními plyny, párami/výpary nebo solí. Znečištění prostředí nesmí překročit třídu znečištění prostředí c – Střední podle IEC/TS 60815-1.
  • Tloušťka námrazy nesmí překročit 1mm pro třídu 1,10mm pro třídu, 20mm pro třídu 20. Další informace
  • Rychlost větru nesmí překročit 34m/s (odpovídá 700Pa na válcové povrchy).
  • Je třeba uvažovat s výskytem kondenzace a srážek. Srážky jsou ve formě rosy, kondenzace, mlhy, deště, sněhu, námrazy nebo jinovatky.
  • Vibrace způsobené vnějším zařízením nebo kvůli otřesům země jsou zanedbatelné.
  • Elektromagnetické rušení se bere v úvahu podle IEC Guide 107.

2) Speciální požadavky
Používá-li se zařízení nad 1kV za podmínek odlišných od normálních podmínek prostředí, má se postupovat podle požadavků uživatele uvedených postupně v následujícím textu.

Nadmořská výška
Pro zařízení, která mají být umístěna v nadmořských výškách nad 1.000m, musí být izolační hladina vnější izolace za normálních atmosférických podmínek stanovena vynásobením výdržného napětí izolace vyžadovaného v místě provozu činitelem Ka podle ČSN EN 62271-1:2007.

Znečištění prostředí
U zařízení ve znečištěném prostření se má stanovit třída znečištění prostředí d (silné) nebo e (velmi silné) podle IEC/TS 60815-1.

Teplota a vlhkost
U zařízení, umístěném na místě s teplotou okolí, která může být značně mimo meze normálních provozních podmínek uvedených v 4.4.2 se stanovují přednostní rozmezí nejmenší a největší teploty následovně:

  • –50ºC a +40ºC pro velmi studená klimata
  • -5ºC a +50ºC pro velmi horká klimata.

V určitých oblastech s častým výskytem vysoké teploty, vlhkých větrů, mohou se vyskytnout náhlé změny teplot, které mohou způsobit kondenzaci, dokonce i ve vnitřním prostředí.

Při tropických vnitřních podmínkách může průměrná relativní vlhkost měřená během 24h dosáhnout 98%.
U některých instalací v zemi může být zařízení umístěno pod vodou. Takové zařízení pak musí být podle toho navrženo a musí být stanoveny přesné provozní podmínky.

Vibrace
Vibrace z důvodů vnějších vlivů se musí posuzovat podle IEC 60721-2-6.

Instalace umístěné v seismickém prostředí musí být navrženy tak, aby byly uvažovány účinky zemětřesení. Toho musí být dosaženo aplikací následujících opatření:

  • a) Jakékoliv jednotlivé zařízení musí být navrženo tak, aby odolalo dynamickým silám vyplývajícím z vertikálních a horizontálních pohybů půdy. Tyto účinky mohou být upraveny schopností základu a/nebo nosném rámu a/nebo podlahy, na níž je toto zařízení instalováno. Spektrum impulsů zemětřesení musí být zohledněno v návrhu zařízení.
  • b) Uspořádání musí být zvoleno tak, aby omezovalo následující zatížení na přijatelné hodnoty:
    – zatížení v důsledku vzájemného propojení mezi sousedními přístroji, které se musí přizpůsobit relativně velkým axiálním, bočním, torzním nebo jiným pohybům, při čemž je třeba mít na mysli, že v průběhu zemětřesení se mohou vyskytnout jiná namáhání
  • provozní namáhání zařízení, které se všeobecně může přenášet prostřednictvím společného monolitického základu nebo podlahy (např. vypnutí/opětovné zapnutí vypínačů).


Jestli-že se v dané oblasti uplatňují požadavky zatížení podle seismických podmínek na stavby nebo instalaci zařízení, pak se musí tyto požadavky dodržovat.

Účinky malých živočichů a mikroorganizmů
Je-li biologická aktivita (od ptáků, jiných malých živočichů nebo mikroorganizmů nebezpečná, musí být provedena náležitá opatření k zamezení nebezpečí. Tato opatření mohou zahrnovat vhodný výběr materiálů zabraňující jejich přístupu a přiměřené vytápění a větrání. Podrobnější údaje viz EN 60721-2-7.

Úroveň hluku
Jsou-li stanoveny úrovně hluku (obvykle správními úřady) musí být splněny použitým vhodných opatření, jako jsou:

  • použitím techniky zvukové izolace proti hluku šířeným vzduchem nebo pevnými látkami
  • použitím transformátorů s nízkou hladinou hluku.

Kritéria hluku pro různá místa a různé období dne uvádí ISO 1996-1.

Přeprava
Přeprava na staveniště, například velkých transformátorů a omezené skladovací prostory mohou mít důležitý vliv na návrh vysokonapěťové elektrické instalace.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933