Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Klima, prostředí a instalace nad 1kV (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 30.03.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Klima, prostředí a instalace nad 1kV


Klima, prostředí a instalace nad 1kV
Zač lze označit normální podmínky? Vnitřní prostředí? Kolik metrů nepřekračuje nadmořská výška? Jak vypadá okolní prostředí? Je-li biologická aktivita (od ptáků, jiných malých živočichů nebo mikroorganizmů nebezpečná, musí být provedena náležitá opatření k zamezení nebezpečí. Jsou-li stanoveny úrovně hluku (obvykle správními úřady) musí být splněny použitým vhodných opatření, jako jsou ...
Komerční sdělení, ze dne: 30.03.2012

Klimatické podmínky a podmínky prostředí

Instalace včetně všech zařízení a pomocného vybavení, které tvoří jeho integrální část, musí být navrženy pro provoz za klimatických podmínek a podmínek prostředí dále uvedených.

Přítomnost kapalin, částic, prachu, korozivních elementů a nebezpečných atmosfér se musí definovat takovým způsobem, který vede k vybrání vhodného elektrického zařízení. Klasifikace zóny nebezpečných prostorů se musí stanovit IEC 60079-10-1 a IEC 60079-10-2. Zařízení se musí zvolit podle souboru IEC 60721.

1) Normální podmínky

Vnitřní prostředí
Teplota okolního vzduchu nepřekročí 40ºC; její průměrná hodnota měřená v průběhu 24 hodin nepřekročí 35ºC.

Nejmenší teplota okolního vzduchu je:

Na pomocná zařízení, jako jsou relé nebo ovládací spínače, určené k používání při teplotě okolního vzduchu nižší, než -5ºC ve vnitřních nebo venkovních instalacích musí být přijata dohoda mezi dodavatelem a uživatelem.

Venkovní prostředí
Teplota okolního vzduchu nepřekročí 40ºC; její průměrná hodnota měřená v průběhu 24 hodin nepřekročí 35ºC.

Nejmenší teplota okolního vzduchu je:

Rychlé změny teplot musí být brány v úvahu.

Používání pomocných zařízení (např. relé, ovládací spínače) při teplotě okolí nižší než –5ºC musí být dohodnuto mezi uživatelem a výrobcem.

2) Speciální požadavky
Používá-li se zařízení nad 1kV za podmínek odlišných od normálních podmínek prostředí, má se postupovat podle požadavků uživatele uvedených postupně v následujícím textu.

Nadmořská výška
Pro zařízení, která mají být umístěna v nadmořských výškách nad 1.000m, musí být izolační hladina vnější izolace za normálních atmosférických podmínek stanovena vynásobením výdržného napětí izolace vyžadovaného v místě provozu činitelem Ka podle ČSN EN 62271-1:2007.

Znečištění prostředí
U zařízení ve znečištěném prostření se má stanovit třída znečištění prostředí d (silné) nebo e (velmi silné) podle IEC/TS 60815-1.

Teplota a vlhkost
U zařízení, umístěném na místě s teplotou okolí, která může být značně mimo meze normálních provozních podmínek uvedených v 4.4.2 se stanovují přednostní rozmezí nejmenší a největší teploty následovně:

V určitých oblastech s častým výskytem vysoké teploty, vlhkých větrů, mohou se vyskytnout náhlé změny teplot, které mohou způsobit kondenzaci, dokonce i ve vnitřním prostředí.

Při tropických vnitřních podmínkách může průměrná relativní vlhkost měřená během 24h dosáhnout 98%.
U některých instalací v zemi může být zařízení umístěno pod vodou. Takové zařízení pak musí být podle toho navrženo a musí být stanoveny přesné provozní podmínky.

Vibrace
Vibrace z důvodů vnějších vlivů se musí posuzovat podle IEC 60721-2-6.

Instalace umístěné v seismickém prostředí musí být navrženy tak, aby byly uvažovány účinky zemětřesení. Toho musí být dosaženo aplikací následujících opatření:


Jestli-že se v dané oblasti uplatňují požadavky zatížení podle seismických podmínek na stavby nebo instalaci zařízení, pak se musí tyto požadavky dodržovat.

Účinky malých živočichů a mikroorganizmů
Je-li biologická aktivita (od ptáků, jiných malých živočichů nebo mikroorganizmů nebezpečná, musí být provedena náležitá opatření k zamezení nebezpečí. Tato opatření mohou zahrnovat vhodný výběr materiálů zabraňující jejich přístupu a přiměřené vytápění a větrání. Podrobnější údaje viz EN 60721-2-7.

Úroveň hluku
Jsou-li stanoveny úrovně hluku (obvykle správními úřady) musí být splněny použitým vhodných opatření, jako jsou:

Kritéria hluku pro různá místa a různé období dne uvádí ISO 1996-1.

Přeprava
Přeprava na staveniště, například velkých transformátorů a omezené skladovací prostory mohou mít důležitý vliv na návrh vysokonapěťové elektrické instalace.

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

 

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.