Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Správně určené prostředí je základním předpokladem pro kvalitní montáž


Document Actions
Správně určené prostředí je základním předpokladem pro kvalitní montáž
Jak se určuje prostředí v české praxi. ... prostředí a jeho vliv na bezpečný provoz elektrického zařízení se v našich normách objevuje již dlouho. Jenže zrovna tak dlouho se s tímto problémem potýkají projektanti i revizní technici ...
Miloslav Valena, ze dne: 17.07.2007
reklama

Určení prostředí v prostorách s elektrickým zařízením je velmi důležitá část montáže nové elektrické instalace, respektive opravy instalace, při které dochází ke změně technologie, výrobního postupu či změně v používání materiálů.

Správně určené prostředí je základním předpokladem pro kvalitní montáž
a i pro provedení dostatečně objektivní revize. Prostředí a jeho vliv na bezpečný provoz elektrického zařízení se v našich normách objevuje již dlouho. Jenže zrovna tak dlouho se s tímto problémem potýkají projektanti i revizní technici. V dobách, kdy normy byly závazné, byla situace jednodušší, ke změně ustanovení článku byl potřebný souhlas orgánů státního odborného dozoru, takže se každý snažil vtěsnat prostředí do stávajících článků, pokud se tedy „snažil“ vůbec! Protože autor tohoto příspěvku je v prvé řadě revizní technik, pokusí se zopakovat možná již opakované a známé.

Vzhledem k tomu, že neucelenější systém prostředí, respektive vnějších vlivů, se objevil v roce 1997 během zavádění souboru ČSN 332000 (IEC 364) spolu s ČSN 332000-5-51, autor předpokládal, že tato problematika je již dostatečně známá mezi všemi elektrikáři, jenže přišlo přezkoušení revizních techniků dle zákona 124/2000 Sb. a přišlo rozčarování.

Autor se nechce v žádném případě dotknout těch kolegů, kteří pravidelně sledují novinky v oboru, navštěvují podobné semináře jako je tento, provádějí svoji práci co možná nejobjektivněji vzhledem k reálným možnostem v české společnosti 2007 a také například „neprovádějí revize dálkovým způsobem“!!! To byl totiž první z dojmů z průběhu školení a přezkoušení RT, které autor pořádal v roce 2005 na Kladně, kterého se zúčastnilo přes dvě stě revizních techniků a z řady jeho přednášek na podobných školeních pořádaných jinými agenturami, kde působil jako lektor.
Když jsi odmyslíme způsob přezkoušení a zkušební otázky v testech, zajímavé především bylo, že žádná otázka v testech se netýkala vnějších vlivů. A když při zkouškách ústních zazněla otázka na prostředí, velmi často byly odpovědi kolegů rozpačité či jednoslovné. Jenže problém bude asi hlubší než se na první problém zdá. Autor uvede část citace z jednoho svého článku uveřejněného v odborném časopise na začátku loňského roku.

Citace:
…. Jeho firma zorganizovala na konci pololetí samostatný seminář týkající se vnějších vlivů, které se prakticky během zkoušek ITI vůbec neobjevily, ale které jsou, dle mínění autora, jednou z nejdůležitějších podkladů pro objektivní práci revizního technika.
I když byl seminář pořádán přímo na žádost některých vyškolených, účast byla velmi žalostná. Úspěšnost těchto seminářů záleží na mnoha okolnostech, především záleží na přitažlivém odborném programu, osobě lektora i na místních podmínkách.
Autor si tedy musel lámat hlavu, zda neporušil některé nepsané pravidlo této činnosti. Z tohoto důvodu oslovil několik absolventů ze svých kursů, kteří úspěšně absolvovali přezkoušení inspektory ITI. A jejich odpovědi byly inspirací pro název příspěvku. Na dotaz, proč se nezúčastnil tohoto semináře, když nejvíce svých dotazů směroval právě na vnější vlivy, se autorovi dostalo této odpovědi: „Proč bych chodil na nějaké další školení, když už mám nové osvědčení doma !!!“ ... konec citace.

---

Ing. Miloslav Valena ELEKTRO SLUŽBY KLADNO soudní znalec v oboru elektrotechnika

Tento příspěvek má upozornit především projektanty, montéry, revizní techniky a jiné zúčastněné elektrotechniky na problémy s aplikováním nových vnějších vlivů v nových i původních prostorách s elektrickým zařízením a s chybami při jejich použití. Konkrétní situace z bohaté praxe autora by již přesahovaly rámec tohoto příspěvku.

Použitá literatura:

  • Soubor ČSN 33 2000
    Zejména ČSN 33 2000-3, ČSN 33 2000-5-51
  • Ing. Karel Dvořáček: El. rozvody a vnější vlivy – díl I
  • Příspěvky autora z let 1996 – 2006 v České a Slovenské republice
  • Ing.Valena,JUDr.Urban:Sborník k semináři:Kladenské elektrické dny č.1 červen/2005
  • Sborník přednášek k 16.aktivu elektrotechniků a revizních techniků Kladno 10/2005 vydaný pořadatelem ING.VALENA ELEKTRO SLUŽBY-přednáška autora

Přednáška je v celé verzi součástí
"
Sborníku přednášek LPE číslo 24",
 který lze objednat za cenu 220-Kč (naši čtenáři mají poštovné a balné zdarma).

Objednávku lze pohodlně vyřídit níže uvedeným formulářem.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Co je to protokolární určování vnějších vlivů? Skládání více tříd téže povahy vnějšího vlivu? Jak má vypadat konstrukce elektrických zařízení z hlediska vnějších vlivů? Které vnější vlivy jsou mimo rámec popsaný v příloze A ČSN 33 2000-5-51 ed.3.? Jak se označují vnějších vlivů ve výkresové dokumentaci? Obecné principy volby a návrhu elektrického zařízení s ohledem na vnější vlivy ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933