Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Posuzování atmosférických podmínek pro práci na elektrickém zařízení v normě ČSN EN 50110 ed. 3


Document Actions
Článek
Za jakých atmosférických podmínek je nutné podle normy ČSN EN 50110 ed.3 zastavit práci na elektrickém zařízení? Kdy je naopak možné v práci bez problémů pokračovat? Co říká norma o ochraně před požárem, elektrickým obloukem či výbuchem? A co o vyhodnocování rizika? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v další části textu Bohuslava Krameria o změnách v normě ČSN EN 50110 ed. 3.
Autorský článek, ze dne: 24.09.2014
reklama



Srážky
Srážkou je míněn déšť, sněžení, kroupy, mrholení, vodní tříšť nebo jinovatka. Srážka se považuje za bezvýznamnou, jestliže nepřekáží pracujícím osobám ve viditelnosti. Pokud je viditelnost omezena, srážka je významná. Pokud je srážka významná, práce má být s ohledem na velikost napětí, typ zařízení a použitý postup zastavena.

Hustá mlha

Mlha je považována za hustou, když je viditelnost omezena na úroveň ohrožující bezpečnost, zejména pokud vedoucí práce nevidí osoby a živé části, na kterých nebo v jejichž blízkosti se má pracovat. Za těchto podmínek má být práce zastavena.

Bouřky

Bouřky se projevují blesky a hřměním. Pokud některá pracující osoba uvidí blesk a uslyší hřmění a jestliže tyto osoby pracují na holých vodičích, venkovních vedení a napájecích stanicích s tímto vedením spojených, má být práce zastavena.

Silný vítr
Vítr je považován za silný, když zabraňuje pracující osobě použít nářadí s dostatečnou přesností, v tomto případě má být práce zastavena.

Ochrana před požárem
Možnost vzniku požáru nemůže být během provozu elektrických zařízení vyloučena. Při použití hasicích přístrojů a hasicích systémů na elektrickém zařízení musí být dodržovány bezpečné vzdušné vzdálenosti. Osoby si musí uvědomovat, že z horkých a hořících materiálů mohou unikat toxické látky.

Pracoviště s nebezpečím výbuchu

Pokud jsou elektrické práce prováděny v místech, kde hrozí nebezpečí výbuchu, mají být přijata příslušná opatření.

Nebezpečí oblouku

Osoby pracující v blízkosti elektrických zařízení jsou vystaveny nebezpečí způsobené elektrickým obloukem.

Nebezpečí
Vliv tepelného působení elektrického oblouku závisí na účinku elektrické energie (kapacita zkratu), která určuje velikost oblouku (v závislosti na napětí, proudu a době trvání oblouku) a podmínkách přenosu tepla, včetně podmínky vystavení se a vzdálenosti oblouku. Kromě tepelných účinků existují i další nebezpečí, které je třeba posoudit, zejména:

Vhodné osobní ochranné prostředky (OOP) snižují tepelné účinky elektrického oblouku a přispívají k ochraně pracujících osob. OOP poskytující stoprocentní ochranu proti elektrickému oblouku neexistují. Je však možné nebezpečí vzniku elektrického oblouku podstatně snížit, a v některých případech eliminovat.

Hodnocení rizika
V případě, že pracoviště je v blízkosti elektrického zařízení nebo pod živými částmi, je nezbytné provést vyhodnocení a posouzení rizika. Při provádění práce je třeba provést obecná technická preventivní opatření, např. prahy a dveře mají být otevřeny, a pokud je to nutné po určitou dobu odstraněny.

Autor: Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22



Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 67 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933