Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

BF#1: Co vše změnila digitalizace za poslední dobu (HW)


Document Actions
BF#1: Co vše změnila digitalizace za poslední dobu (HW)
S Janem Berkou a Janem Řehákem jsme diskutovali o výzvách a možnostech spojených s novými technologiemi, zejména s umělou inteligencí (AI) a analýzou velkých dat (Big Data). Hlavním tématem bylo, jak AI a big data mohou být užitečné, ale také jak mohou být zavádějící, pokud nejsou správně používány. Bylo zdůrazněno, že kvalita dat je klíčová pro úspěšné využití těchto technologií. Pokud data nejsou správná nebo nejsou vytvořena pro konkrétní účel, výsledky mohou být nepřesné nebo zavádějící. Diskuse také zdůraznila význam kontextu při analýze dat a potřebu chápat, co se v datech hledá. Bylo uvedeno, že mnoho firem investovalo do Big Data s očekáváním, že jim to přinese nové poznatky, ale bez jasného směru často skončily bez konkrétních výsledků. V kontextu AI bylo diskutováno o výzvách spojených s generováním přesných a konzistentních odpovědí.
Miroslav Minařík, ze dne: 25.10.2023




Stručný rychlý přepis mluveného slova ...


Jan Berka JB www.neurologik.io
Jan Řehák www.hwgroup.cz
Miroslav Minařík MM

JB: Jsou tu nové technologie. Je tady vše Gbit, je tady i aplikace IP, ale jako že by se něco zásadně změnilo? Tak určitě co se změnilo jako ... Překračuje se teď v podstatě věci, víc generují místo toho, aby více aby a aby toho méně vytvářely jiným způsobem. Já překládám a překládá se jinak, ale výsledek je ten samej ... Ony ty věci zase neumožňují tolik novejch jakoby postupů.

MM: Vždyť toho máme plný media!

JŘ: A zkusil jsi něco aplikovat? Máš funkční implementaci AI nad archivem tvých dat? Nemáš!

MM: Je to blbý. Ale o čem tady ty 4 hodiny mluvíme ...?

JŘ: Nemáš. Máš to hotový, nemáš? My taky ne. Tak o čem se bavíme? 

MM: Provokatér!

JŘ: Není, to je to samý jako já to taky nemám. My jsme, my jsme do toho narvali 80 hodin času, tak jsme to zabalili.

MM: Dobře, takže AI nepomohl? 

JŘ:  Ne. Já je určitě tak jako vy. Pokud chceš se ptát na AI pak je určitě zajímavej směr. Jenomže celá aféra je o tom, jaké máte data. A jste li si jistý svými daty, pak na základě toho můžete něco udělat. Ale to, že máte data, který jsou, který byly vytvořený k nějakému účelu a vy ji chcete použít k jinému, to je jaksi k ničemu, protože co do toho hodíš, to z toho dostaneš.

MM: Dobře a já jsem se bavil s tebou o tom, že máme data, který teda byly vyrobeny k něčemu jinýmu ... 

JB: Já jsem, jak jsem říkal a moje řešení, který který vyvíjíme ve firmě, je na bázi modelování, tzn. vlastně umožňuje v podstatě prověřit obě cesty tam a zpátky. Jo a pokud chceš postavit model na bázi lidsky generovaných výstupů a generalizovat je do do podoby v podstatě, že mají odpovídat nějakýmu řešení v podstatě na základě vstupů, tak to nikdy nebude správně. Jo, protože tady zatím nikdo nevymyslel exploit nebo AI, která která prostě dokáže odpovědět, vlastně prostě odpověděla tak, jak ti odpověděla a dokáže to odůvodnit. A tohle tam věc. Dokud tahle věc bude i tady bude chybět. Tak ty prostě nemůžeš mít aplikace a jakoby aplikace byly všude. Jo, protože on ti neříká to, co si tak jak to má být nebo co je správně. On ti jenom řekne: "většina lidí by o tom psala zhruba takhle".

JŘ: Já k tomu ještě dodám to je podobný jako s Big Data. Pokud si někdo myslel, že analýza big Data mu umožní najít něco, co on sám neví, tak tam nic nenašel. Pokud věděl, co v těch datech hledá, kde kde ten kontext je, Co ty, přes co vlastně hledám a na co to chci přesně použít? Tak pak tu odpověď dostal. Ale takovej ten všeobecný přístup typu shromažďujeme data, ovšem ony se nám někdy budou hodit a ono nám to něco řekne. To v praxi většinou vedlo ke spoustě utracených peněz a k žádnému výsledku. To znamená a je a je určitě geniální technologie tady a teď všichni rozumíme tomu, jak ji používat v překladech tady a teď. Všichni rozumíme tomu, že nám může generovat nějaký obrázky, kdy jedním jednoduchým pohledem na ten obrázek vidíme, jestli to je nebo není ono, ale. My dostáváme z třikrát stejného dotazu třikrát různou odpověď, dvakrát v zásadě správnou, potřetí v zásadě úplně špatnou. A tohle není něco, co můžeme pustit na zákazníky.
Všechny vydané díly Breaking fuse sledujte v textu zde a videu zde!
Pořad byl vytvořen v souvislosti s vysílání Digitální továrny #2.3 viz ...



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933