Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Hrobař

Exploze transformátoru po uživatelských úpravách

  • 25.07.2006
Exploze transformátoru po uživatelských úpravách
Exploze transformátoru po uživatelských úpravách. Když někdo použije starý, vyřazený transformátor, navíc k zločinným úmyslům, není divu, že dopadl výbuchem. Taková podívaná se opravdu nevidí ...

Posudek stavu instalace po požáru

  • 17.05.2006
Posudek stavu instalace po požáru
Pokud nemáte představu o zprávě elektroinstalace po požáru, nyní máte možnost se seznámit s tímto hodnocením. V jednotlivých pasážích vidíte stavy instalace, které v mnohých případech jsou běžné i bez požáru! Opravdu musí hořet aby někdo provedl rekonstrukci?

Muž zabil manželku elektrickým proudem ve spánku

  • 29.03.2006
Muž zabil manželku elektrickým proudem ve spánku
Velmi rafinovaný způsob, jak se nadobro zbavit manželky, zvolil 60letý muž z Chebu. Svoji o pět let starší ženu zabil ve spánku, když jí do nohou zavedl pomocí drátů elektrický proud.

SCHRACK: Praktická výstraha

  • 27.03.2006
SCHRACK: Praktická výstraha
Schrack již před Amperem přišel s druhou variantou varujícího plakátku pro neodborníky! Tolik žádaný motiv se dočkal další sady. Ovšem ke zcela jinému použití! Čtěte zde!

Stolař před rekvalifikací

  • 7.02.2006
Stolař před rekvalifikací
Víte jak lze bez problémů fušovat do řemesla? Stačí málo. Rozhodnout se! Přečtěte si krátký příběh s přiloženou fotografií, která dokresluje celou situaci. Zapojit tři dráty přece opravdu není těžké, vždyť se utáhnou tři dráty pod hlavu šroubu!

Kam připojit ochranný vodič u spotřebiče s krytím IP00?

  • 6.01.2006
Kam připojit ochranný vodič u spotřebiče s krytím IP00?
Říkáte si, cože to je za spotřebič s krytím nula nula? To víte, zase lidová tvořivost. Pokud si parta dělníků v daleké cizině vaří oběd na takovém spotřebiči, tak nás to nemusí tolik trápit. Pokud to neuvidíme na našich stavbách. Proto nenechávejte dělníky raději hladovět!

Nevyhoříme doma, vyhoříme u moře

  • 7.09.2005
Nevyhoříme doma, vyhoříme u moře
Vyhořet na dovolené? To by ještě scházelo! Ovšem, zase tak daleko taková možnost od nás není. Pokud bydlíte v cizím prostředí, spoléhejte se na dobře provedenou instalaci!

Chcete létat v povětří? I bez teroristů?

  • 26.08.2005
Chcete létat v povětří? I bez teroristů?
Zemřít můžeme kdykoliv a kdekoliv! Všude na nás čeká mnoho nebezpečí, povodně, zemětřesení, autonehody, letecká neštěstí, akce teroristů a nebo v našich zeměpisných šířkách nedodržení bezpečnostních norem.

Obchodní lsti léta 2005

  • 22.08.2005
Obchodní lsti léta 2005
Aneb jak se žongluje s firemními daty. Žádná data nejsou v bezpečí. Bohužel se samými daty zloděj mnoho neudělá. Ovšem za vaší asistence vydělá často dost peněz! Podívejte se, co všechno se urodilo letošní léto v době tzv. "okurkové sezóny".

Zde odpočívá jeden všeuměl...

  • 29.03.2005
Zde odpočívá jeden všeuměl...
O tom, že se domácí kutilové vyskytují po celém světě, svědčí i tento náhrobek! Proto je dobré se zamyslet, zda konáte správně nebo jestli není vhodnější se obrátit na odborníka....

Exkurs: Proč málem pacient uhořel při operaci?

  • 21.03.2005
Exkurs: Proč málem pacient uhořel při operaci?
Na aktuální téma: Zahoření pacienta při lékařském zákroku. Pacientovi při drobném zákroku na zadní části těla byly dle této informace způsobeny popáleniny na cca 5% těla a to zahořením desinfekce při vlastním zákroku. Proč?

Nebezpečí nožových pojistek

  • 4.03.2005
Nebezpečí nožových pojistek
Všichni vytahujeme nožové pojistky pomocí pojistkových držadel - známých žehliček OEZ.... Dejte si pozor na správné používání dle pokynů výrobce!

Riziko? Neumím česky!

  • 1.03.2005
Riziko? Neumím česky!
O zásuvce rychlého občerstvení s krytím IP00. Paní, nemáte strach, že vás to kopne? Prodavačka: Néééé (úsměv), nemůže se mi nic stát. Zásuvka drží pevně na zdi a já se vidlicí vždy trefím.

Nulovaná vidlice, krůček do pekel!

  • 17.12.2004
Nulovaná vidlice, krůček do pekel!
Pokud má člověk informace o takových diletantských zapojeních, může snadno propadnout nezřízené podezíravosti. Vždyť taková smrt může čekat všude tam, kde se objevuje alespoň jeden aktivní kutil!

UV sterilizátor normy, nenormy!

  • 14.12.2004
UV sterilizátor normy, nenormy!
Po přečtení nebo vyslechnutí některých laických názorů na elektroinstalace se cítím jako z jiné planety. V diskuzích se dokáží dva elektrikáři těžce pohádat kam proudový chránič a kam ne. Neodborník také problémy nemá. Neřeší normy, revize, zkušebnu.
FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933