Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Při návrhu ochrany před bleskem a přepětím je důležitá pečlivá rozvaha. Nikoliv závěry typu "dělá se to ...". Rozhodnutí o úrovni ochrany před blesky a přepětím musí být na základě analýzy rizik podle normy ČSN EN 62305-2 ED.2. Norma obsahuje podrobný ...
  • Paní volala na hlavní číslo portálu ss stížností. Objednala si změnu přípojky z jedné fáze na tři fáze. Technik přijel, přepojil vedení, ale jeho chybou polovina spotřebičů v bytě přestala fungovat. I když pojištění existuje, jeho plnění bude trvat ...

FCC PUBLIC: Jaký je rozdíl mezi normou a zákonem


Document Actions
FCC PUBLIC: Jaký je rozdíl mezi normou a zákonem
„Nechceme mít monopol na vlastnictví norem pro techniky. Naopak, chceme maximálně zvýšit jejich dostupnost každému, kdo je ke své práci potřebuje“, sdělil nám na nedávném setkání Českého normalizačního institutu s odbornou veřejností představitel ČNI.
ze dne: 20.07.2006
reklama

„Nechceme mít monopol na vlastnictví norem pro techniky. Naopak, chceme maximálně zvýšit jejich dostupnost každému, kdo je ke své práci potřebuje“, sdělil nám na nedávném setkání Českého normalizačního institutu s odbornou veřejností představitel ČNI.
Po námitce, proč jsou tedy zákony dostupné zdarma, ale technické normy za poměrně drahé peníze, se strhla malá ekonomická přestřelka. Její výsledek byl pro danou chvíli takříkajíc patový.

Jaký je tedy rozdíl mezi normou a zákonem? Norma (technická) je pravidlo, kolektivně pociťované jako uzákoněné a závazné a stanovované (vynucované, doporučované) technickým předpisem. Zákon (společenský) je ustanovení, právní norma, právně daná zásada, jejíž porušení je právně vynutitelné jiným zákonem.
Prvotní a základní funkcí normy je zajištění kvality výrobku, technologie, služby. Norma stojí vědomě na začátku procesu lidské činnosti. Zákon je výsledkem i čehosi vyššího, (existují zákony nad, resp. mimo lidskou společnost, bez ohledu na lidské vědomí - zákony fyzikální, mravní, zákony umělecké tvorby …), a zákon má funkci zastřešující, zakončující, uspořádávající a mezní.
V roce 1928 stála ČSR u zrodu mezinárodní normalizace. V té době byly například německá nebo anglická normalizace samostatné. Normalizace je problematika velmi drahá a složitá, a proto českou normalizací byla pověřena ČSN (Česká společnost normalizační) jako instituce fundovaná, vedená obchodními zásadami. Například v roce 1946 byl příjem z prodeje norem 2,5 mil. Kčs.
Výrobky, produkty, služby a s nimi spojené výrobní technologie přišly v procesu společenského vývoje později než zákony. Lidstvo může žít bez výrobků, a tedy bez norem, nikoliv však bez zákonů. Proto zákony, ačkoliv mají vyšší platnost, musejí být dostupné zdarma, ale normy za všeobecně uznávanou porovnávací hodnotu, tj. za peníze.

Pozn. redakce:
Autor článku je šéfredaktorem časopisu Elektro (zde), z něhož je toto "Slovo šéfredaktora" převzato.

Celoroční předplatné  časopisu ELEKTRO stojí 576,-Kč včetně poštovného.
Objednat lze pohodlně níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

FCC PUBLIC s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933