Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Změny v normalizaci po vstupu do EU


Document Actions
Článek
Změnilo se něco v oblasti technické normalizace po vstupu České republiky do EU?
Vincent Csirik, ze dne: 9.02.2005
reklama
  • V postavení a činnosti Českého normalizačního institutu ne. Česká republika je plnoprávným členem CEN (Evropský výbor pro normalizaci) a CENELEC (Evropský výbor pro normalizaci v elektrotechnice) od roku 1997, členem ETSI (Evropský ústav pro telekomunikaci) je ČR již od roku 1993, a to jako první země ze střední a východní Evropy. Od této doby má za povinnost prostřednictvím Českého normalizačního institutu převzít všechny evropské normy do své národní soustavy, ale současně má právo i povinnost účastnit se aktivně tvorby evropských norem.
  • Ve významu evropských norem pro české podnikatele ano.
    • Prvním důsledkem je otevření evropského trhu exportujícím podnikům, které až dosud jednotná pravidla chování podnikatelů vzhledem k právním předpisům a evropským normám respektovaly u výrobků určených k vývozu.
    • Druhým důsledkem vstupu ČR do EU je, že tato pravidla začala platit také obráceným směrem, tedy dovnitř ČR.


To má významné praktické dopady.
Každý český podnikatel - výrobce nebo dodavatel procesu nebo služby - musí počítat s tím, že se ocitá v konkurenčním prostředí, tvořeném početnými firmami v evropských zemí. Názor, že výrobek není určen k jinému účelu než jen pro omezené používání v ČR, a proto se nemusí řídit příslušnou evropskou normou, neobstojí, protože konkurence, která má v rámci volného pohybu zboží volný přístup na český trh, toho může využít dodáním výrobků, které požadavky splňují. A to bude pro udržení se na trhu rozhodující. Navíc po očekávaném posílení právního vědomí, které nepochybně přinesl vstup ČR do EU a s tím souvisejícího spotřebitelského chování vede k přirozenému požadavku po jakostních, certifikovaných výrobcích, vyhovujících požadavkům českých technických norem ČSN, které jsou s evropskými normami identické.
V souvislosti s tím je nutné si uvědomit zcela zásadní věc, a to že na tvorbu evropských norem je třeba pohlížet jako na přímou tvorbu českých technických norem. Dosud malý zájem podnikatelských subjektů o aktivní účast při tvorbě evropských norem je možno na základě zkušeností přičíst následujícím postojům:

  • Evropské normy nejsou naše normy.
  • Na evropské normy bude čas až po jejich schválení.
  • Nepochopení, že EN přinášejí technickou, technologickou a předpisovou změnu.
  • Nepochopení, že neznalost EN přináší ztrátu kvalifikace a konkurenceschopnosti.

Až teprve v okamžiku, kdy je evropská norma vydána jako ČSN EN, začíná velmi rychlé procitnutí do reality.
Podstatné tedy je, aby všechny zainteresované strany s plnou vážností přijaly vlastní podíl na výsledku evropské integrace v oblasti technických norem, který ve svých dopadech je skutečnou zatěžkávací zkouškou řady průmyslových oborů, zda obstojí v kontaktu s evropskou konkurencí na otevřeném trhu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ČAS ÚNMZ ČNI
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933