Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Jak je to s těmi normami u nás v ČR? (dokončení)


Document Actions
Jak je to s těmi normami u nás v ČR? (dokončení)
Technická normalizace a metrologie je pro mnohé zcela "španělskou vesnicí". Mýty, pověry a představy v některých případech dosahují kritických mezí. Proto zde uvádíme část zdroje o normalizaci, který mnohé objasňuje ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.04.2006
reklama

Úvod naleznete zde!

........

Autor textu: Josef Šavel:

Na těchto úrovních se projednávají, schvalují a vydávají příslušné normalizační dokumenty - normy a sice

  • podnikové: Technické specifikace, podmínky;
  • státní: České normy v příp. kombinaci s evropskými a mezinárodními ČSN, ČSN EN, ČSN ISO, ČSN EN ISO, ČSN IEC, ČSN ISO/IEC, ČSN ETSI EN, Elektrotechnické předpisy a pravidla ESČ; ...
  • mezinárodní: Standardy ISO, Dokumenty IEC.

ČNI spravuje také Národní systém udělování značky shody výrobku s českou technickou normou. Systém navazuje na obdobné systémy uplatňované v rámci evropských normalizačních organizací CEN a CENELEC a na obdobné národní systémy používané ve většině evropských zemí.

Značka shody výrobku s českou technickou normou ČSN-TEST zaručuje shodu výrobku s odpovídající technickou normou; obdobně je tomu u značek shody výrobku ČSN EN- TEST, ČSN ISO-TEST, ČSN IEC- TEST.

S technickou normalizací úzce souvisí metrologie. Pro vybrané významné subjekty jsou uvedeny charakteristiky činnosti.

Úřad pro technickou normalizaci. metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) byl zřízen jako orgán státní správy pro předmětné činnosti a je organizační složkou státu v resortu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO). Hlavním jeho posláním je zabezpečovat především úkoly vyplývající ze zákonů ČR upravujících technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví.

Poradním.orgánem předsedy Úřadu je Rada pro metrologii, jejímž posláním je napomáhat objektivnímu řízení rozvoje metrologie a optimálnímu zabezpečování jednotnosti a správnosti měřidel a měření v hospodářské sféře, státní správě a zájmových institucích.

Český metrologický institut (ČMI) je základním výkonným orgánem českého národního metrologického systému. Zabezpečuje jednotnost a přesnost měřidel a měření ve všech oborech vědecké, technické a hospodářské činnosti.

Základními okruhy činnosti jsou:
fundamentální metrologie (rozvoj a uchovávání státních etalonů), rozvoj a mezinárodní porovnávání státních etalonů, průmyslová metrologie (zabezpečování návaznosti měření, kalibrační služba), legální metrologie (schvalování typů měřidel, ověřování stanovených měřidel, metrologický dozor).

Český institut pro akreditaci (ČIA) je soukromoprávní nezisková organizace; jako Národní akreditační orgán ČR zabezpečuje akreditaci: zkušebních a kalibračních laboratoří, inspekčních a certifikačních orgánů, ověřovatelů pro oblast životního prostředí a organizátorů programů pro zkoušení způsobilostí.

Kromě toho existuje jako samostatná organizace Česká metrologická společnost (ČMS), která je dobrovolným sdružením fyzických a právnických osob, jehož cílem je přispívat k rozvoji metrologie, měření a zkoušení.

Hlavním posláním ČMS je zejména šíření odborných znalostí v oblasti metrologie, měření a zkoušení formou seminářů, kurzů, odborných konferencí a dalšími veřejnými akcemi, poskytování informačních, poradenských a konzultačních služeb.

Akreditací se rozumí postup, na jehož základě se vydává osvědčení o tom, že právnická nebo fyzická osoba, která o ni požádala, je způsobilá ve vymezeném rozsahu provádět zkoušky výrobků, kalibraci měřidel a certifikační nebo jinou obdobnou technickou činnost.

Autorizací se rozumí pověření právnické osoby k činnostem při posuzování shody výrobků podle technických požadavků ("autorizovaná osoba"). Autorizaci uděluje na žádost rozhodnutím Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví po dohodě s ministerstvy a jinými ústředními správními úřady, jejichž pravomoci se týká posuzování stanovených výrobků autorizovanými osobami.

Certifikace je činnost nezávislé autorizované nebo akreditované osoby, která vydáním certifikátu osvědčí, že výrobek nebo činnost s výrobou související jsou v souladu s technickými požadavky na výrobky.

Conformita - prohlášení o shodě:
výrobce nebo dovozce stanoveného výrobku je povinen před uvedením výrobku na trh vydat písemné prohlášení o shodě výrobku s technickými předpisy a o dodržení stanoveného postupu posouzení shody; výrobce nebo dovozce je oprávněn označit stanovený výrobek, o kterém bylo vydáno prohlá­šení o shodě českou značkou shody.

Notifikace
je akt, kterým je informována Komise evropských společenství a ostatní členské státy o tom, že notifikovaný orgán, jenž splňuje požadavky, byl pověřen prováděním postupů posuzování shody podle příslušné směrnice.

 Zdroj: Elektrotechnologie

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933