Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Co je transformátor a jaký je jeho princip fungování? Jaké jsou hlavní části transformátoru a jakou mají funkci? Jak funguje transformace střídavého proudu v transformátoru? Proč jsou transformátory důležité pro přenos a distribuci elektrické energie ...
  • Požadavky na bytové rozvaděče v souvislosti s instalací fotovoltaických elektráren (FVE) jsou poměrně specifické a zahrnují několik klíčových aspektů, které musí být dodrženy podle aktuální legislativy. Základním právním předpisem je vyhláška ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Tiskové zprávy

FOTOSOUTĚŽ Vyblejskni si Schracka

  • 20.08.2013
FOTOSOUTĚŽ Vyblejskni si Schracka
Letní prázdniny jsou v plném proudu a s nimi i doba dovolených a výletů… Na svých prázdninových toulkách můžete zavítat i do míst, kde je naše společnost zastoupená lokální pobočkou či se může jednat o foto u některého z 80 středisek po celé Evropě. A nebo již vlastníte: cyklistický dres, tričko, šátek, reflexní vestu, deštník s logem Schrack?

Svodiče bleskových proudů DEHN na AMPERu 2013

  • 28.05.2013
Svodiče bleskových proudů DEHN na AMPERu 2013
Na veletrhu AMPER 2013 představili zástupci DEHN+SÖHNE, Jan Hájek a Jiří Kutáč, dva své produkty z aktuální nabídky svodičů bleskových proudů. Byl to svodič typu I, DEHNventil a nový koordinovaný kombinovaný svodič DEHNvenCI. Tento nový produkt byl také oceněn čestným uznáním v soutěži o Zlatý AMPER. V čem je DEHNvenCI jiný?

TECO: Inteligentní byty se stávají běžným standardem moderního bydlení

  • 3.05.2013
TECO: Inteligentní byty se stávají běžným standardem moderního bydlení
Inteligentní domy a byty dnes již nejsou doménou pouze majetnějších vrstev, ale domácí automatizaci si dnes mohou dovolit nejširší vrstvy obyvatel. Dokazuje to spolupráce kolínské společnosti Teco, výrobce řídicích systémů pro průmyslovou automatizaci i automatizaci budov s dvacetiletou tradicí, exportující do více než 30 zemí světa a společnosti EN-TECH.

ABB: Růst tržeb, vyšší ziskovost v prvním čtvrtletí 2013

  • 1.05.2013
ABB: Růst tržeb, vyšší ziskovost v prvním čtvrtletí 2013
Curych, Švýcarsko, 24. dubna 2013 – Společnost ABB dnes oznámila své výsledky za první čtvrtletí roku 2013, které se vyznačují růstem tržeb a vyšší provozní ziskovostí2 navzdory nepříznivému ekonomickému prostředí. "Vzhledem k pokračující nejistotě v globální ekonomice jsme do roku 2013 vykročili uspokojivě," uvedl Joe Hogan, generální ředitel ABB Group.

DEHNvenCI svodič bleskových proudů, včetně pojistek

  • 8.04.2013
DEHNvenCI svodič bleskových proudů, včetně pojistek
Koordinovaný kombinovaný svodič DEHNvenCI (do 5 m od koncového zařízení je SPD typu 1 + 2 + 3) je jiskřiště s technologií RADAX-Flow, jehož schopnost omezit následné proudy umožní minimalizovat potřebu místa v rozvaděči. Tato přepěťová ochrana je v praxi prověřenou technickou variantou DEHNventilu, která má v sobě zabudované pojistky schopné přenést bleskové proudy. Více informací v článku ...

ELFETEX - Nové prostory v Teplicích a Strakonicích

  • 25.03.2013
ELFETEX - Nové prostory v Teplicích a Strakonicích
Společnost ELFETEX spol. s r.o. patří mezi nejvýznamnější velkoobchody s elektrotechnickým materiálem. Již 21. rokem nabízí společnost svým zákazníkům nejen velice široký sortiment, ale poskytuje také řadu nadstandardních služeb. V říjnu tohoto roku otevřela společnost ELFETEX již 19. pobočku v ČR ve Strakonicích. Od 1. prosince 2012 mohou zákazníci navštívit ELFETEX v nových prostorách v Teplicích.

RITTAL: Nová řada ventilátorů s filtrem vybavená EC motory

  • 19.03.2013
RITTAL: Nová řada ventilátorů s filtrem vybavená EC motory
Více než 30% ventilátorů nesplňuje od začátku roku zpřísněné požadavky Evropské směrnice na ekodesign ventilátorů (2009/125/EC). Dalších 20% nebude splňovat ještě tvrdší normy, které budou platit od roku 2015. Nicméně, nové ventilátory s filtrem, které využívají elektronicky komutované (EC) stejnosměrné motory, nabízejí ideální řešení pro chlazení rozváděčových skříní. Tyto vysoce energeticky účinné výrobky již nyní snadno splní blížící se přísné požadavky: ventilátory s filtrem řady Rittal TopTherm využívající EC technologii nabízí úsporu energie až 60%.

AMPER 2013 - Přípravy jsou v plném proudu

  • 13.03.2013
AMPER 2013 - Přípravy jsou v plném proudu
Mezinárodní veletrh AMPER je nejvýznamnějším elektrotechnickým veletrhem nejen v České republice a na Slovensku, ale i ve střední a východní Evropě. Pravidelně se jej účastní více než 600 vystavovatelů a 40.000 návštěvníků z řad techniků a elektrotechniků, projektantů, konstruktérů, obchodníků a z managementu firem Zahraniční účast tvoří přes 20% prezentujících firem a 9% návštěvníků.

SCHRACK: Plošné spínače VISIO

  • 25.02.2013
SCHRACK: Plošné spínače VISIO
VISIO je produktová řada plošných spínačů, která zapadá do lifestyle řešení SCHRACK 4 HOME. V nabídce jsou tyto produktové řady: VISIO 50 - přístroje, VISIO 50 - kryty a rámečky, VISIO 45 - přístroje, VISIO 45 - kryty a rámečky, VISIO IP54, VISIO IP20. Veškeré plošné spínače, hlídače pohybu a kouřové hlásiče ...

Jak skupina Lapp podporuje svou spojovací technologií průmysl při maximalizaci energetické efektivity

  • 18.02.2013
Jak skupina Lapp podporuje svou spojovací technologií průmysl při maximalizaci energetické efektivity
V průmyslových aplikacích se stále více prosazují pohony s regulací otáček. Výhody jako vyšší energetická efektivita a vysoká dynamika hovoří za vše. Na druhé straně se však u pohonů s regulací otáček vyskytují špičková zatížení, která musí elektrický systém stroje vydržet a která jsou často výrazně vyšší – u lisů se servopohony společnosti Schuler AG je toto zatížení zhruba pětkrát vyšší než ...

Ochrana proti přepětí se svodiči NOARK Electric

  • 11.02.2013
Ochrana proti přepětí se svodiči NOARK Electric
Co je zdrojem spínacího přepětí a jak to, že je mnohem menší než to v atmosférických jevech? Jaký je rozdíl mezi obvyklými svodiči a svodiči NOARK? Co zvyšuje podélné přepětí v dílčích pracovních vodičích? S jakými typy svodičů přepětí se můžeme setkat? Jaké jsou základní principy ochrany elektroinstalací proti projevům atmosférického a průmyslového přepětí? Noark uvádí na trh novou řadu svodičů přepětí pro běžné AC instalace Ex9UE.

Praktiky podomních prodejců energií jsou často za hranicí zákona

  • 8.02.2013
Praktiky podomních prodejců energií jsou často za hranicí zákona
Brno - S počátkem nového roku přichází období největších změn v cenách za elektrickou energii a plyn. Toto období se oproti jiným liší v tom, že pouze nyní se mění ceny také distribučních sazeb a sazeb za dodávky elektřiny a plynu zároveň. V letošním roce se k těmto tradičním změnám přidává i změna sazby DPH z 20% na 21%.

STŘECHY PRAHA 2013: Jubilejní 15. veletrh

  • 1.02.2013
STŘECHY PRAHA 2013: Jubilejní 15. veletrh
Jubilejní 15. veletrh Střechy Praha proběhne 6. až 9. února v PVA EXPO PRAHA Letňany. Jedná se o veletrh střešních krytin, materiálů, doplňků, řemesel a služeb pro stavbu a renovaci střech, největší akci v oboru střech u nás i ve střední Evropě. V souběhu se uskuteční 9. specializovaná výstava Solar Praha zaměřená na alternativní zdroje a úspory energií, nový projekt Řemeslo Praha a veletrh For Pasiv zaměřený na nízkoenergetické, pasivní a nulové stavby.

Německo si klidně plýtvá výkonem

  • 25.01.2013
Německo si klidně plýtvá výkonem
Němečtí energetici varují: "Po ukončení jaderné etapy hrozí výpadky v dodávce elektřiny, dokonce by se musela nakupovat v zahraničí!" Jak tato situace vznikla a kdo je za ni zodpovědný? Co způsobilo přebytek proudu v síti a jak se projevil na cenách el. energie? Měly by konvenční elektrárny v takovéto situaci reagovat přizpůsobením výkonu? Jaký byl dopad na koncového spotřebitele?

LAPP: Úspory díky automatizaci

  • 21.12.2012
LAPP: Úspory díky automatizaci
Je těžké uvěřit tomu, že zhruba 70 procent aplikací v oblasti automatizace v německém průmyslu stále ještě využívá klasické paralelní propojení. V USA je to dokonce 80 procent. Zde je velký potenciál úspor, protože požadavky na množství kabeláže při klasickém paralelním zapojení snímačů a akčních členů jsou často několikanásobně vyšší, než je tomu například při použití sběrnicových komponent. Aby byla schopna uspokojit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933