Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

DEHN: Svodiče přepětí pro zajištění bezpečnosti osob i majetku


Document Actions
DEHN: Svodiče přepětí pro zajištění bezpečnosti osob i majetku
Po úderu blesku do korun okolních stromů došlo k zapálení penzionu, včetně vedlejší budovy. Část bleskového proudu přešla kořenovým systémem stromů přes napájecí kabel ohradníku a zahradního osvětlení do vedlejší budovy, kterou zapálila. Ve stejném okamžiku se vzňala také hlavní budova v důsledku průchodu bleskového proudu propojovacím kabelem mezi budovami. V rozvaděčích, které byly umístěny v hlavní a vedlejší budově, nebyly instalovány svodiče přepětí. Tato mimořádná událost je jen jednou z mnoha, které se staly v důsledku chybějících nebo chybně navržených přepěťových ochran.
Jiří Kutáč, ze dne: 9.09.2015


1. Mimořádná událost

Po úderu blesku do korun okolních stromů došlo k zapálení penzionu, včetně vedlejší budovy (obrázek 1). Část bleskového proudu přešla kořenovým systémem stromů přes napájecí kabel ohradníku a zahradního osvětlení (CYKY 3x1,5mm2) do vedlejší budovy, kterou zapálila. Ve stejném okamžiku se vzňala také hlavní budova v důsledku průchodu bleskového proudu propojovacím kabelem mezi budovami. Tyto skutečnosti byly potvrzeny zkušebním protokolem HZS. Zkoušky dále vyloučily úmyslné zapálení objektů. V rozvaděčích, které byly umístěny v hlavní a vedlejší budově, nebyly instalovány svodiče přepětí. Vyšetřovatel HZS po dohodě s majitelem vyčíslil škodu způsobenou požárem na 30.000.000 korun. Poškozena byla především střecha, krovy a střešní krytina, restaurace, dále pak stodola, kotelna a garáž a další vybavení. Hasiči svým zásahem uchránili další majetek (hlavně ubytovací prostory) za  20.000.000 korun.


Obrázek 1 Celková situace objektů
 


Obrázek 2 Vyhořelá hlavní část budovy
 
Tato mimořádná událost je jednou z mnoha, které se staly v důsledku chybějících nebo chybně navržených přepěťových ochran.

2. Analýza rizika
Projektant může rozdělit ochranu před bleskem - jímací soustavu, soustavu svodů a pospojování proti blesku do různých tříd ochrany před bleskem LPS I až IV s ohledem na skutečná rizika. Výsledky analýzy rizika ovlivňují ochranná opatření nejen pro sítě NN, ale i další metalické sítě, které jsou zavedeny do objektu. Tímto opatřením se mohou snížit náklady na vnější ochranu a optimalizovat rizika, která jsou spojena s pospojováním proti blesku – svodiči bleskových proudů SPD typu 1. V mnoha případech je riziko spojené se zavlečením bleskových proudů mnohem větší z napájecích sítí, než je riziko přímého úderu blesku do vlastního objektu. Bleskové proudy mohou ovlivnit elektrická a elektronická zařízení uvnitř budov až do vzdálenosti 1 až 1,5 kilometru od místa úderu po metalických sítí.  

3. Jiskřiště versus varistor
Jako první ochranné opatření na rozhraní zón LPZ 0A-1 je nutno použít svodič bleskových proudů SPD typu 1 podle normy ČSN EN 61643-11 ed.2. Tento svodič plní funkci „vlnolamu“, kdy svádí část bleskového proudu do uzemňovací soustavy a zároveň srovnává potenciál bleskového proudu mezi fázemi a vodičem PEN/PE. Energii impulzu bleskového proudu  mohou bezpečně zvládnout jen jiskřiště, protože dochází k „useknutí“ této vlny:
  • Zkrácení času impulzu (obrázek 3).
  • Zmenšení reziduální plochy pod křivkou napětí-čas, což je rozhodující pro zatížení následných ochranných stupňů a koncových zařízení na velmi malou hodnotu.
Obrázek 3 Průběh svádění bleskového proudu jiskřištěm podle CLC/TS 61643-12 
 
Následně instalované svodiče SPD typu 2 a 3 dle normy ČSN EN 61643-11 ed.2 svádějí jen dílčí zbytkovou energii bleskového proudu a indukovaná přepětí v přívodních vodičích:
  • Do podružných rozvaděčů (SPD typu 2 – svodič na bázi varistorů).
  • Ke koncovým zařízením (SPD typu 3 – svodič na bázi varistorů). 
V současné době jsou používány i alternativy pro svodiče bleskových proudů SPD typu 1 a to na bázi varistorů. Varistor na rozdíl od jiskřiště „řeže“ vlnu 10/350µs podélně (obrázek 4). To má za následek:
  • Varistor po delší dobu omezuje napětí na úrovni, která je obvykle podstatně vyšší než napětí oblouku a také než jmenovité napětí napájecí sítě.
  • Plocha pod grafem napětí-čas je proto u varistoru výrazně větší než u jiskřiště. V důsledku toho je u varistoru izolace následných zařízení a instalací významně více namáhána, než u jiskřiště, což se také projeví ve zkrácení životnosti těchto zařízení.
Obrázek 4 Průběh svádění bleskového proudu varistorem podle CLC/TS 61643-12 
 
Je-li svodič bleskových proudů definován pomocí vrcholové hodnoty sváděného bleskového proudu Iimp a ochranné úrovně Up, nevyjadřuje to dostatečně skutečné poměry z hlediska omezení průchodu energie bleskového proudu ke koncovému zařízení. 

Důležitým koeficientem zbytkové energie, kterou propustí svodič přepětí SPD typu 1 do další elektroinstalace je činitel vlnolamu.


kde:
A10/350 - celková energie (plocha, která je omezena vlnou bleskového proudu 10/350µs)
AKZ - propuštěná energie na koncové zařízení (plocha, která je omezena vlnou propuštěnou svodičem SPD typu 1+2)

Obrázek 5 Činitel vlnolamu 

 

Poznámka:
Byl proveden srovnávací výpočet činitele vlnolamu pro:
  • Svodič SPD typu 1 + 2 na bázi varistoru
    (pro Iimp=12,5kA, UC=280V, Up=1,5kV)–činitel vlnolamu=31,2%.
  • Svodič SPD typu 1 + 2 na bázi jiskřiště
    (pro Iimp=12,5kA, UC=255V, Up=1,5kV)-činitel vlnolamu=99,4%.
    DEHNventil – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 100kA (vlny 10/350)
    DEHNvenCI – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 100kA (vlny 10/350)
    DEHNshield – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 50kA (vlny 10/350)


4. DEHNventil – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 100kA (vlny 10/350)

Přepěťová ochrana DEHNventil je v očích technické veřejnosti synonymem pro skutečný svodič bleskových proudů na bázi jiskřiště, který opakovaně zajistí bezpečnost osob i majetku v extrémních situacích. V průmyslu umožní zvýšit provozní disponibilitu za bouřky a v zapojení před elektroměrem zamezí výpadku elektrické energie. Instalací DEHNventilu je možno optimalizovat celkovou ochranu před bleskem například pro:
  • Rodinné domy, kde je vyšší riziko zavlečení bleskového proudu z okolních vyšších objektů, kopců, či stromů. Jde-li o kabelová vedení, je jejich sběrná plocha až 20 metrů na každou stranu od osy vedení.
  • Objekty, které jsou napájeny z vedení vysokého napětí.
  • Stavby s nebezpečím výbuchu.
  • Průmyslové technologie, např. frekvenční měniče, kde hrozí častá spínací přepětí, či výskyt statické elektřiny.

 

Obrázek 6 DEHNventil chrání frekvenční měniče
 
5. DEHNvenCI – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 100kA (vlny 10/350)
DEHNvenCI je jiskřiště ve funkci SPD typu 1+2 a do 5m dokonce typu 3. Tento svodič je především určen pro průmyslové aplikace, kde se ve většině případů používají skříňové rozvaděče o výšce 2 m (obrázek 7). Dále pak v rozpojovacích polích s pojistkami nad 315A. Uvnitř svodiče se nacházejí integrované pojistky, což podstatně zkrátí délku přívodních vodičů a zamezí křížení nebo souběhu přívodních a uzemňovacích svodů SPD. Instalací DEHNvenCI dojde k úspoře montážního času a místa v rozvaděči. Do hodnoty 50kA zkratového proudu se nemusí instalovat předjištění svodiče. Je k dispozici také souhrnná kontrola stavu jiskřiště a pojistek.

Obrázek 7 Instalace DEHNvenCI v hlavním rozvaděči objektu
 

6. DEHNshield – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 50kA (vlny 10/350)
Tím, že DEHNshield má jen schopnost svádění bleskových proudů o hodnotě 50kA, vlny 10/350 při ochranné úrovni 1,5kV, je vhodný pro tyto aplikace:
  • Rodinné domy, kde riziko zavlečení bleskového proudu přes přívodní vedení je nízké.
  • Podružné elektrické vývody vně objektu, např. bazény, vedlejší objekty, vyhřívání okapů, elektrické závory.
  • Stojany čerpacích stanic při použití kovových konstrukcí (obrázek 8).
  • Vnější osvětlení obchodních center a průmyslových areálů.
  • Měniče fotovoltaických elektráren.
 

Obrázek 8 DEHNshield v podružném rozvaděči objektu
 

7.  Shrnutí
  • Revizní technici by si měli uvědomit, že použitím papíru a kulatého razítka pro účely revize vytvářejí úřední doklad. Ten je v případě výchozí zprávy o revizi uložen  u provozovatele po celou dobu živostnosti zařízení.
  • V některých zprávách o revizi není vůbec zmínka, zda svodiče vyhovují dané třídě ochrany před bleskem LPS.
  • Základem pro stanovení potřebných parametrů svodičů SPD je analýza rizika škod.
  • Při montáži je nutno také dodržovat montážní návody výrobců SPD.
  • Použitím svodičů firmy DEHN je splněna podmínka pro třídu ochrany před bleskem:
    • LPS I instalací DEHNventilu nebo DEHNvenCI.
    • LPS III instalaci DEHNshieldu.
  • Všechny výše jmenované svodiče bleskových proudů SPD typu 1+2 – DEHNvenCI, DEHNventil, DEHNshield jsou navzájem energeticky koordinovány s dalšími svodiči SPD typu 2 a 3 řady Red/Line. Každý svodič má svůj zkušební protokol, který dokazuje, že prošel zkouškou v nezávislé laboratoři, a tudíž se nemůže jednat o nějakou maketu nebo levnou kopií.
 
POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 6)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933