Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: DEHN: Svodiče přepětí pro zajištění bezpečnosti osob i majetku (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.09.2015
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

DEHN: Svodiče přepětí pro zajištění bezpečnosti osob i majetku


DEHN: Svodiče přepětí pro zajištění bezpečnosti osob i majetku
Po úderu blesku do korun okolních stromů došlo k zapálení penzionu, včetně vedlejší budovy. Část bleskového proudu přešla kořenovým systémem stromů přes napájecí kabel ohradníku a zahradního osvětlení do vedlejší budovy, kterou zapálila. Ve stejném okamžiku se vzňala také hlavní budova v důsledku průchodu bleskového proudu propojovacím kabelem mezi budovami. V rozvaděčích, které byly umístěny v hlavní a vedlejší budově, nebyly instalovány svodiče přepětí. Tato mimořádná událost je jen jednou z mnoha, které se staly v důsledku chybějících nebo chybně navržených přepěťových ochran.
Jiří Kutáč, ze dne: 9.09.2015



1. Mimořádná událost

Po úderu blesku do korun okolních stromů došlo k zapálení penzionu, včetně vedlejší budovy (obrázek 1). Část bleskového proudu přešla kořenovým systémem stromů přes napájecí kabel ohradníku a zahradního osvětlení (CYKY 3x1,5mm2) do vedlejší budovy, kterou zapálila. Ve stejném okamžiku se vzňala také hlavní budova v důsledku průchodu bleskového proudu propojovacím kabelem mezi budovami. Tyto skutečnosti byly potvrzeny zkušebním protokolem HZS. Zkoušky dále vyloučily úmyslné zapálení objektů. V rozvaděčích, které byly umístěny v hlavní a vedlejší budově, nebyly instalovány svodiče přepětí. Vyšetřovatel HZS po dohodě s majitelem vyčíslil škodu způsobenou požárem na 30.000.000 korun. Poškozena byla především střecha, krovy a střešní krytina, restaurace, dále pak stodola, kotelna a garáž a další vybavení. Hasiči svým zásahem uchránili další majetek (hlavně ubytovací prostory) za  20.000.000 korun.


Obrázek 1 Celková situace objektů
 


Obrázek 2 Vyhořelá hlavní část budovy
 
Tato mimořádná událost je jednou z mnoha, které se staly v důsledku chybějících nebo chybně navržených přepěťových ochran.

2. Analýza rizika
Projektant může rozdělit ochranu před bleskem - jímací soustavu, soustavu svodů a pospojování proti blesku do různých tříd ochrany před bleskem LPS I až IV s ohledem na skutečná rizika. Výsledky analýzy rizika ovlivňují ochranná opatření nejen pro sítě NN, ale i další metalické sítě, které jsou zavedeny do objektu. Tímto opatřením se mohou snížit náklady na vnější ochranu a optimalizovat rizika, která jsou spojena s pospojováním proti blesku – svodiči bleskových proudů SPD typu 1. V mnoha případech je riziko spojené se zavlečením bleskových proudů mnohem větší z napájecích sítí, než je riziko přímého úderu blesku do vlastního objektu. Bleskové proudy mohou ovlivnit elektrická a elektronická zařízení uvnitř budov až do vzdálenosti 1 až 1,5 kilometru od místa úderu po metalických sítí.  

3. Jiskřiště versus varistor
Jako první ochranné opatření na rozhraní zón LPZ 0A-1 je nutno použít svodič bleskových proudů SPD typu 1 podle normy ČSN EN 61643-11 ed.2. Tento svodič plní funkci „vlnolamu“, kdy svádí část bleskového proudu do uzemňovací soustavy a zároveň srovnává potenciál bleskového proudu mezi fázemi a vodičem PEN/PE. Energii impulzu bleskového proudu  mohou bezpečně zvládnout jen jiskřiště, protože dochází k „useknutí“ této vlny:
Obrázek 3 Průběh svádění bleskového proudu jiskřištěm podle CLC/TS 61643-12 
 
Následně instalované svodiče SPD typu 2 a 3 dle normy ČSN EN 61643-11 ed.2 svádějí jen dílčí zbytkovou energii bleskového proudu a indukovaná přepětí v přívodních vodičích:
V současné době jsou používány i alternativy pro svodiče bleskových proudů SPD typu 1 a to na bázi varistorů. Varistor na rozdíl od jiskřiště „řeže“ vlnu 10/350µs podélně (obrázek 4). To má za následek:
Obrázek 4 Průběh svádění bleskového proudu varistorem podle CLC/TS 61643-12 
 
Je-li svodič bleskových proudů definován pomocí vrcholové hodnoty sváděného bleskového proudu Iimp a ochranné úrovně Up, nevyjadřuje to dostatečně skutečné poměry z hlediska omezení průchodu energie bleskového proudu ke koncovému zařízení. 

Důležitým koeficientem zbytkové energie, kterou propustí svodič přepětí SPD typu 1 do další elektroinstalace je činitel vlnolamu.


kde:
A10/350 - celková energie (plocha, která je omezena vlnou bleskového proudu 10/350µs)
AKZ - propuštěná energie na koncové zařízení (plocha, která je omezena vlnou propuštěnou svodičem SPD typu 1+2)

Obrázek 5 Činitel vlnolamu 

 

Poznámka:
Byl proveden srovnávací výpočet činitele vlnolamu pro:

4. DEHNventil – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 100kA (vlny 10/350)

Přepěťová ochrana DEHNventil je v očích technické veřejnosti synonymem pro skutečný svodič bleskových proudů na bázi jiskřiště, který opakovaně zajistí bezpečnost osob i majetku v extrémních situacích. V průmyslu umožní zvýšit provozní disponibilitu za bouřky a v zapojení před elektroměrem zamezí výpadku elektrické energie. Instalací DEHNventilu je možno optimalizovat celkovou ochranu před bleskem například pro:

 

Obrázek 6 DEHNventil chrání frekvenční měniče
 
5. DEHNvenCI – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 100kA (vlny 10/350)
DEHNvenCI je jiskřiště ve funkci SPD typu 1+2 a do 5m dokonce typu 3. Tento svodič je především určen pro průmyslové aplikace, kde se ve většině případů používají skříňové rozvaděče o výšce 2 m (obrázek 7). Dále pak v rozpojovacích polích s pojistkami nad 315A. Uvnitř svodiče se nacházejí integrované pojistky, což podstatně zkrátí délku přívodních vodičů a zamezí křížení nebo souběhu přívodních a uzemňovacích svodů SPD. Instalací DEHNvenCI dojde k úspoře montážního času a místa v rozvaděči. Do hodnoty 50kA zkratového proudu se nemusí instalovat předjištění svodiče. Je k dispozici také souhrnná kontrola stavu jiskřiště a pojistek.

Obrázek 7 Instalace DEHNvenCI v hlavním rozvaděči objektu
 

6. DEHNshield – svodič bleskových proudů SPD typu 1+2 o hodnotě 50kA (vlny 10/350)
Tím, že DEHNshield má jen schopnost svádění bleskových proudů o hodnotě 50kA, vlny 10/350 při ochranné úrovni 1,5kV, je vhodný pro tyto aplikace:
 

Obrázek 8 DEHNshield v podružném rozvaděči objektu
 

7.  Shrnutí
 
POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů DEHN+SÖHNE zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
DEHN s.r.o. - Pod Višňovkou 1661/33, Praha 4 - 222 998 880 - info@dehn.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.