Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

CADDY elektrotechnika, testovací verze


Document Actions
caddys2.jpg
Na druhém brněnském celostátním setkání elektrotechniků jste mohli obdržet demo CD projekčního software pro elektrotechniku. Co se dozvíte z CD a co se dozvíte z www prezentace distributora?
Igor Nováček, ze dne: 10.03.2003
reklama

Naše republika není opravdu moc velká, ale schází se na jejím trhu mnoho značek. Jinými slovy "velká konkurence". Podívejme se na softwarový produkt označovaný Caddy elektrotechnika, který distribuuje společnost Softmarket.

Na druhém brněnském celostátním setkání elektrotechniků jsme obdrželi demonstrační CD software spolu s dvěma sešitými kopiemi informací A4.

V redakci jsme se vrhli na prozkoumání tohoto produktu. Kdyby byl na obalu CD, nebo na přiložených informacích text, který nás informuje o postupu instalace, minimální konfiguraci a všeobecně co na tomto CD naleznete, vůbec by nás nenapadlo pátrat na Internetu.
Tak jsme se podívali na prezentaci a podporu společnosti Softmarket.

Na hlavní stránce viditelné rámy (frames) prozrazovat jaká to asi bude prezentace. Grafika prakticky žádná, ovšem prohlížeč prozrazoval, že se něco načítá. Opravdu po chvíli se objevilo logo "Data Solid" o velikosti cca 220kB, a po další podstatně delší chvíli se stáhl soubor .avi, který zobrazoval logo CADDY. Nejen, že uvedená animace byla designersky nezvhledná (to se dá přejít) ovšem velikost souboru cca 3,67MB, hovořila za autora do podrobna.
Inu, nedělám přece recenzi na www, ale na CD, tak jsme začali hledat info o instalaci. První odkaz, který se nabízel kliknutí, byl s nápisem "Informace, tipy". Ovšem na stránce se dozvíte především zásadní informaci: "
Omlouváme se náv?těvníkům, stránky se postupně budují.". Poslední uveřejněný download byl datován k 4.6.2001. Kromě chybného kódování češtiny (které ovšem nebylo překvapením), se dá vytknout naprosto chaotické rozdělení stránek.  
Tak jsme se vrátili na úvodní stránku a zajímali jsme se o rubriku "Ceníky", abychom zjistili jak nízká je cena tohoto produktu, že si distributor nemůže sjednat alespoň "levného" studenta na tvorbu své prezentace. Tak jsme si vybrali ceníky - elektrotechnika a zjistili jsme tuto informaci: "
V?echny ceny lze získat na vy?ádání !".
Takže opět z šifry jsme zjistili, že nic nebude. Ovšem tištěný letáček ceny obsahoval. Tedy ceny se pohybují od 11900 do 59900 Kč bez DPH. Tedy žádná nízká cena. Samozřejmě, že je otázka marže, kterou na tomto software má.
Rozhodně, pokud máme brát ohled na známou větu "obal prodává produkt", a také k tomu přidáme způsob technické podpory, tak se ptáme jak úspěšný tento produkt může být.

Hurá na CD!
V celofánovém obalu obdržíte demoverzi, která je v angličtině. Tedy není určena konkrétně pro některou zemi. Po vložení do mechaniky neočekávejte žádné nastartování úvodní obrazovky. V rootu CD nalezněte setup.exe, kterým spustíte nelibou instalaci software, která je sice DEMO, ale vyžaduje zápis do systémových oblastí systému, což mnozí z pochopitelných důvodů nemáme rádi. Instalace se spustí a objeví se české licenční ujednání. Po delší instalaci (kdy se na obrazovce nic neděje) instalace skončí a vyzve vás k restartu. Máte možnost vyzkoušet práci s tímto produktem.
Trošku bude mnohým vadit anglické prostředí, ovšem možná bude u distributora již český modul.

Odinstalace demoverze se neobešla bez systémové hlášky, která upozorňovala, že můžou být poškozeny některé systémové soubory. To je právě ten důvod, proč u demoverzí jsou vítány jiné formy prezentací.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933