Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

CNE pořádala první Fotovoltaické fórum


Document Actions
CNE pořádala první Fotovoltaické fórum
Způsob získávání energie pomocí fotovoltaických článků je v posledních pár letech stále hojně diskutované téma. Doplnit své vědomosti a znalosti můžete na nejrůznějších seminářích a školeních. Jak probíhalo Fotovoltaické fórum, jehož první ročník právě proběhl? Více zde ...
Jan Štěpán, ze dne: 14.05.2009
reklama


Ve dnech 14. - 15. dubna 2009 se v Plzni uskutečnilo první Fotovoltaické fórum pořádané společností Czech Nature Energy a.s. Akce se účastnilo celkem 250 návštěvníků z České republiky, Slovenska, Německa a Španělska. Fórum bylo určené především pro vědecké pracovníky, projektanty, zástupce průmyslu, investory, ale také pro příznivce a zájemce o fotovoltaiku. Během dvoudenního programu byly uvedeny více jak dvě desítky přednášek, jež doplňoval kulturní a společenský program.

 

Cílem tohoto fóra bylo informovat účastníky o nejnovějších poznatcích světové i české vědy v oblasti fotovoltaiky.

Z tiskové zprávy:
"Náplní fóra jsou mimo jiné i přednášky týkající se aktuálního legislativního prostředí v České republice, prezentovány budou praktické zkušenosti přístupu dotčených orgánů státní správy, současné dotační politiky, daňové problematiky, financování velkých i menších projektů fotovoltaických elektráren, vyhodnocení kvality projektů, mezinárodní zkušenosti s výstavbou, provozováním a připojováním FVE včetně zmínky o rizicích při budování a dlouhodobém provozování FVE, zhodnocení aktuálního stavu fotovoltaiky v ČR a nastínění jejího dalšího vývoje.

Pro odborníky z branže budou druhý den fóra uvedeny vědecké příspěvky a přednášky zabývající se návrhem fotovoltaických systémů, volbou a dimenzováním jednotlivých komponent FVE, konstrukčních řešení, ochranou a zabezpečením elektrárny.
Ve dvou přízemních sálech hotelu je připravena výstava předních mezinárodních výrobců, kde máte možnost se seznámit s novinkami a uceleným výrobním sortimentem fotovoltaiky. "

Osobně jsem jel na tento seminář s velikým očekáváním. Těšil jsem se na prohloubení a upřesnění praktických znalostí z oblasti fotovoltaiky. Jako projektanta elektrických zařízení mne více zajímal den druhý. Jako celek mne zaujala  pouze jediná přednáška, a to přednášejícího RNDr. Sládka z katedry fyziky, Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, na téma „Vliv stavu atmosféry na účinnost a výrobu FVE“, kde prezentoval konkrétní naměřené hodnoty. Konference na mne celkově udělala dojem jakési směsky akademických přednášek a představení prodejců. Samotná diskuze byla omezena na 1-2 dotazy na konci přednáškových bloků. Seminář přesto obsahoval bezesporu několik opravdu zajímavých informací. Pro účastníky bylo k dispozici několik salónků s možností sledování přednášek na televizích, bohaté občerstvení atd. Celkově organizace i zázemí celé akce měli vysokou úroveň.  


 


V případě zájmu doporučuji zakoupení Sborníku abstraktů a přednášek, který byl vydán u příležitosti uspořádání Fotovoltaického fóra a účastníkům fóra byl poskytnut v ceně školení. Prodejní cena samotného sborníku byla stanovena na 1000Kč.

Nejsem si jist, kam vlastně seminář zařadit. Osobně se domnívám, že je určen zejména investorům bez hlubších znalostí fotovoltaických systémů. 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Fotovoltaické elektrárny jsou v posledních letech nejrychleji expandujícím zdrojem. Celkový instalovaný výkon se za posledních 10 let zvýšil více než desetinásobně. Zatímco v roce 2001 činil světový instalovaný výkon 1,3 GW, na konci roku 2008 už šlo o 15,2 GW a tento trend i nadále pokračuje...
Pro propojování solárních kabelů DDA dodává kromě solárních kabelů také solární konektory plně kompatibilní se zavedeným standardem MC4. Konektory jsou testovány na proud 30A, používají se pro průřezy kabelů od ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933