Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

Jak je to s těmi normami u nás v ČR?


Document Actions
Jak je to s těmi normami u nás v ČR?
Technická normalizace a metrologie je pro mnohé zcela "španělskou vesnicí". Mýty, pověry a představy v některých případech dosahují kritických mezí. Proto zde uvádíme část zdroje o normalizaci, který mnohé objasňuje ...
Miroslav Minařík, ze dne: 24.04.2006
reklama

Jsem členem (spíše pasivním pozorovatelem) TNK 21. Tato komise je skupina odborníků zabývající se názvoslovím v elektrotechnice. Členem jsem proto, že mě jednak zajímá etymologie odborných výrazů a také proto, že mě zajímají ti, kteří jsou pro většinu uživatelů norem schovaní za neviditelnou prací při jejich tvorbě.
Mezi elektrotechniky se často předávají zcela mylné představy o funkcích institutu, který zabezpečuje tvorbu a distribuci norem. Proto pokud objevím informaci, která by mohla pomoci k lepšímu přehledu, rád ji zpracuji a předám dalším. Autorem následujícího textu je inženýr Šavel. Text je doplněn našimi obrázky ze zasedání TNK č.21.


Josef Šavel:
Má ohromný technický a ekonomický význam a přínos nejen z hlediska podnikového a státního, ale též mezinárodního, celospolečenského a světového (globálního).

Vzhledem k tomuto širokému významu je vhodné se stručně zmínit o historii vzniku a vývoji technické normalizace v České (a dříve Československé) republice jako vyspělé a pokrokové průmyslové zemi.

Technická normalizace se začala rozvíjet v průmyslových podnicích v 19. století. První uznávanou národní normalizační organizací se stal Elektrotechnický svaz československý ESČ, založený z popudu průmyslu v roce 1919. V roce 1922 pak byla opět za přispění průmyslu, ale i státní správy, založena Československá společnost normalizační (ČSN) jako všeobecně prospěšná nezisková organizace. Těsná spolupráce průmyslu s oběma normalizačními organizacemi přispěla k vytvoření dobrého jména národní normalizace. ČSN vyvíjela i mezinárodní aktivity, jejichž výsledkem bylo založení Federace národních normalizačních organizací (ISA) v roce 1928 v Praze. Jeden ze zakladatelů národní normalizace, profesor Vladimír List, byl zvolen prezidentem ISA pro funkční období 1932-34. V roce 1951 byla technická normalizace znárodněna a ČSN a ESČ byly nahrazeny Úřadem pro normalizaci a měření. Následující období bylo charakteristické nárůstem počtu norem, které byly závazné.

Po roce 1991 nová právní úprava odstartovala transformaci technické normalizace. Podle nového zákona byly všechny normy vydávány jako dobrovolné. Změnilo se rovněž zaměření národní normalizace. V rámci odstraňování překážek obchodu začala harmonizace národních soustav norem se soustavou evropských i mezinárodních norem. V současné době je právní základ technické normalizace stanoven zákonem č.22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky ve znění pozdějších předpisů. Národní normalizační organizací je Český normalizační institut (ČNI), který zabezpečuje všechny činnosti na poli národní, evropské i mezinárodní normalizace. ČNI je členem ISO a IEC a plnoprávným členem CEN a CENELEC (viz dále).

Technická normalizace výrobků probíhá v několika časových, kvalitativních i kvantitativních etapách. Na nejnižší úrovni jsou to již technické podmínky výrobku, pak následuje typizace sortimentu; z úrovně výroba pak přechází normalizace na státní úroveň - národní normy a nakonec na úroveň mezinárodní - mezinárodní standardizace.

Těmto významným etapám odpovídají i příslušné orgány a instituce; na podnikové úrovni jsou to oddělení normalizace, na úrovni státní pak Český normalizační institut (ČNI) a Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ) a Český metrologický institut (ČMI), na evropské úrovni: Evropská normalizační organizace (CEN) a Evropská normalizační organizace pro elektrotechniku (CENELEC) a mezinárodní pak Mezinárodní standardizační organizace (ISO), Mezinárodní elektrotechnická organizace (IEC), Evropský telekomunikační standardizační institut (ETSI).

Hlavními oblastmi činnosti ČSNI jsou:

  • tvorba českých technických norem,
  • tisk a distribuce českých technických norem,
  • poskytování informací o technických normách,
  • spolupráce s mezinárodními a evropskými normalizačními organizacemi.

Působnost ČNI je velmi široká a zahrnuje všechny obory a oblasti lidské činnosti, ve kterých se uplatňuje technická normalizace. ČNI se při své práci opírá o síť technických normalizačních komisí (TNK), které sdružují odborníky převážně z průmyslu. TNK, které jsou postupně vytvářeny od roku 1993, jsou poradním orgánem ředitele ČNI. ČNI je rovněž v pracovním spojení s řadou národních normalizačních organizací. Je členem mezinárodních normalizačních organizací ISO a IEC a plnoprávným členem evropských normalizačních organizací CEN a CENELEC. V ETSI má statut pozorovatele.

Ve všech těchto organizacích obhajuje české národní zájmy. Hlavním cílem aktivit ČSNI v oblasti mezinárodní spolupráce je zabezpečení výměny informací a doručení všech dokumentů a informací k tuzemským uživatelům.

Dokončení zde ....

 Zdroj: Elektrotechnologie

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933