Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...
  • S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a ...

První plynárna


Document Actions
První plynárna
Našel se člověk, kterého napadlo, že je možno získat hořlavý plyn nejen v lampě, nýbrž také v plynárně, odkud se dá vést potrubím do hořáku. K získání plynu nepoužil loje, ale uhlí, jež je lacinější. Jmenoval se William Murdock ... (STP 1/11)
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.03.2006
reklama

PRVNÍ PLYNÁRNA
Našel se člověk, kterého napadlo, že je možno získat hořlavý plyn nejen v lampě, nýbrž také v plynárně, odkud se dá vést potrubím do hořáku. K získání plynu nepoužil loje, ale uhlí, jež je lacinější.


Jedna z prvních plynáren postavená v Paříži

Jmenoval se William Murdock. Je to tentýž Murdock, který sestrojil v Anglii první lokomotivu.
Murdock byl nejdříve dělníkem, pak inženýrem v továrně Boultona a Watta, v první továrně na parní stroje.
Při té slavné továrně zařídil Murdock první plynárnu.
Nebylo to snadné.
Murdock věděl, že k získání hořlavého plynu je třeba nahřívat uhli.
Začne-li se však uhlí zahřívat, shoří, a žádný plyn se tak z něho nedostane.
Jak vyváznout z toho začarovaného kruhu?
Murdock svůj úkol vyřešil jednoduše.
Začal nahřívat uhlí ne v otevřené peci, ale v uzavřeném kotli, v "retortě", kam neměl vzduch přístup. Bez vzduchu svítiplyn nehoří a dá se zavést potrubím, kam e třeba. Ale je tu ještě jedna obtíž.
Z uhlí dostáváme plyn zároveň s dehtovými a vodními parami. Když je svítiplyn odveden z retorty, ochlazuje se a páry se srážejí v tekutinu.
Kdyby se takový plyn pustil potrubím, velmi rychle by se zaneslo.


Plynárna s výkonem 450000m3 za den

Aby se to nestalo, snaží se v plynárnách oddělit co možno nejpečlivěji plyn od dehtu a vody. Proto ho chladí, nechávají ho projít chladičem, to je řadou svislých rour, jež jsou zevně ochlazovány vzduchem nebo vodou. V chladiči se vodní a dehtové páry srážejí a odtékají a plyn proudí dál k hořákům.
Současně s Murdockem se také Francouz Lebon zabýval pokusy s plynovým osvětlením.
Roku 1811 byla v "Časopise všech nových vynálezů, objevů a správek" uveřejněna tato poznámka:

"Pan Lebon v Paříži dokázal, že pečlivě zachyceným kouřem je možno docílit příjemné teploty a velmi jasného světla. Při pokusu se svým vynálezem osvětlil kromě sedmi pokojů i celou zahradu. Vynálezce pojmenoval svůj přístroj thermolampou, to jest teplosvětlem."


Lebonův pokus s teplosvětlem

Sestrojit plynový hořák nebylo už zdaleka tak těžké, jako bylo sestrojení lampy. Stačilo jen nasadit na konec roury, kterou proudil plyn, čepičku se štěrbinou pro východ plynu, a tak vznikl jasný plamen.
Později přišli na to, že i v tomto případě se má použít Argandova hořáku.
V Argandově plynovém hořáku je místo jedné štěrbiny mnoho maličkých otvorů, rozmístěných po kružnici. Vzduch vniká do hořáku. A stejně jako u obyčejné lampy se na hořák nasazuje cylindr.
V té době, kdy se objevilo plynové osvětlení, byly olejové lampy už tak dobře zařízeny, že vynálezci plynových svítilen mohli užít hotových vzorů.
Plyn nezapůsobil na lidi v té době menším dojmem než vynalezení rozhlasu nebo letadla v našem století.
Mluvilo se jenom o plynu. V novinách psali: "Ve dne v noci může v pokoji hořet oheň a není třeba, aby ho někdo opatroval. Lze ho vést dolů se stropu, odkud bude do celého pokoje vyzařovat své světlo, nezastíněné svícnem a nezakalené kouřem."
V humoristických časopisech z té doby byste nalezli spoustu veršíků,obrázků a karikatur plynového osvětlení.
Na jedné z těch karikatur je nastrojená dáma a vedle ní ušmudlaná žebračka. Dáma má na ramenou místo hlavy zářící plynovou svítilnu a žebračka jen slabě svítící olejovou lampičku.


Plynojem s obsahem 150000m3

Na jiném obrázku je nakreslena plynová svítilna, jak tančí na tenoučkých nožkách, a vedle ní je lojová svíčka, tající, ošklivá. Pod tou svíčkou, jako pod stromem, sedí dva lidé: dědeček s knihou a paní s punčochou a pletacími jehlicemi. Marně se snaží pracovat při matném světle svíčky. Rozehřátý lůj jim kape na hlavy.


Princip plynojemu

V Petrohradě se první plynové svítilny objevily roku 1825; svítilo se jimi v hlavním štábu.
Ve čtyřicátých letech byla plynem osvětlena petrohradská tržnice. Obchodníci se dlouho neodvažovali zavést plyn, báli se požárů a výbuchů.
Nyní jsou téměř ve všech velkých městech plynárny.
V potrubí, položeném pod zemí, proudí plyn pod ulicemi jako voda ve vodovodu.
Rozdíl je jen ten, že nádrže ha vodu se stavějí co nejvýše, aby voda tekla pod tlakem a vystoupila do vyšších poschodí. Avšak plynárny bývají zřizovány v nejnižší části města. Plyn je velmi lehký. Nahoru se dostává snadněji než dolů.
Plyn neslouží jen k osvětlování. U nás i za hranicemi se užívá plynových sporáků k vaření.

STP1/11: Michail Iljin, Praha 1955

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Světoznámá americká přehrada Hoover Dam na hranici Nevady a Arizony doznala změn. Při naší první návštěvě v roce 2006 byly viditelná první místa pilířů ve skalách. Dnes již chybí ke spojení mostu pouze desítky metrů ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933