Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • S ukončením platnosti legendární vyhlášky 50/1978Sb. se nám objevuje na scéně požadavek na svéprávnost. V původním předpisu byl ukryt v potvrzení o zdravotní způsobilosti. Noví, mladí čekatelé na osvědčení dle nařízení vlády 194/22Sb. nejsou zatížení ...

Napájení zásuvkových obvodů. Využívání technické normalizační informace TNI 33 2000-7-711:2003 (3.díl)


Document Actions
Napájení zásuvkových obvodů. Využívání technické normalizační informace TNI 33 2000-7-711:2003 (3.díl)
Výběr ochranných opatření v závislosti na vnějších vlivech. Napájení zásuvkových obvodů. Motor, který je ovládán automaticky nebo na dálku. Ochrana před vytvářeným teplem. Tepelné spotřebiče.
Karel Dvořáček, ze dne: 3.02.2006
reklama

... pokračování

11. Výběr ochranných opatření v závislosti na vnějších vlivech
V souladu s bodem 481.3.1.1 ČSN 33 2000-4-481, v místech, kde je předepsána ochrana před úrazem elektrickým proudem u neživých částí nepřekročením smluvního mezního napětí UL. (efektivní hodnota střídavého napětí UL = 25V, u stejnosměrného nepřerušovaného napětí UL=60V) dále platí i následující maximální doby odpojení.

Maximální doby odpojení
Síť TNSíť IT
Jmenovité napětí
instalace - Uo
Doba odpojení Jmenovité napětí
instalace - Uo/U
Se středním vodičemBez středního
 vodiče
(V)(s)(V)Doba odpojení
(s)
1200,35120-2400,41
2300,2230/4000,20,5

S ohledem na ochranu před nepříznivými vlivy, norma striktně požaduje samočinné odpojení napájecích kabelů, kterými je zajištěno napájení provizorních rozvodů (na jejich počátku) proudovými chrániči, jejichž jmenovitý vybavovací reziduální proud není větší než 300mA. Je předepsáno použití buď chrániče se zpožděním (podle IEC 60947-2), nebo chrániče typu S (podle IEC 61009-1). Toto je požadavek z důvodu dosažení selektivity s proudovými chrániči chránícími koncové obvody.

12. Napájení zásuvkových obvodů
Všechny zásuvkové obvody do 32A a všechny konečné obvody, kromě obvodů určených pro nouzové osvětlení, musí být chráněny proudovým chráničem se jmenovitým reziduálním vybavovacím poruchovým proudem nepřevyšujícím 30mA. Pouze pro Finsko je v příloze ZB (zvláštní národní podmínky) stanoveno, že pouze zásuvkové obvody do 16A musí být chráněny proudovým chráničem se jmenovitým reziduálním vybavovacím poruchovým proudem nepřevyšujícím 30mA.

V bodě zabývajícím se ochranou proti požáru je v původní normě IEC 60364-7-711:1998 na rozdíl od HD 384.7.711 S1:2003 uvedena poznámka, že je nutno při stanovení vnějších vlivů článek 322.5 (ČSN 33 2000-3: Elektrotechnické předpisy - Elektrická zařízení; Část 3: Stanovení základních charakteristik) - Povaha zpracovávaných nebo skladovaných látek.

Dále je nutno mít na paměti, že v prostorách, kde se může dostat nebezpečné množství hořlavých materiálů do blízkosti elektrických zařízení, musí být instalace omezeny jen na instalace, které jsou pro užití těchto prostor nezbytné. Takové instalace musí splňovat požadavky:
Tam, kde se předpokládá hromadění hořlavého prachu (prach ve smyslu ustanovení ČSN 33 2000-3 je rozmělněná tuhá hmota s velikostí částic menší než 0,5 mm) na krytech elektrických zařízení v míře postačující pro vyvolání nebezpečí požáru, je nutno učinit příslušná opatření, která zabrání, aby kryty dosáhly nadměrných teplot.
Elektrická zařízení musí být přiměřená pro tyto prostory. V případě hromadění prachu musí jejich kryty zajišťovat stupeň ochrany krytem alespoň IP 5X. Tam, kde se přítomnost prachu nepředpokládá, musí stupeň ochrany krytem vyhovovat příslušným národním předpisům.

13. Motor, který je ovládán automaticky nebo na dálku a který není nepřetržitě pod dohledem obsluhy musí být vybaven přístrojem chránícím proti překročení teploty. Tento přístroj musí být s manuálním znovu nastavením pro provoz motoru.

14. Ochrana před vytvářeným teplem
Svítidla - výbojková, bodová světla a malé projektory, a jiná zařízení nebo přístroje s vysokou teplotou povrchu musí být vhodně chráněna, instalována a umístěna v souladu s odpovídajícími normami. Všechna takováto zařízení musí být umístěna mimo dosah hořlavých materiálů, tak aby se předešlo jejich styku s nimi.

Dále pro svítidla umístěná v prostorách s nebezpečím požáru platí:
Používají se pouze svítidla s omezenou povrchovou teplotou. V prostorách, kde může být nebezpečí požáru v důsledku hořlavých prachů, resp. vláken, musí být svítidla konstruována tak, že v případě poruchy je na jejich povrchu pouze omezená teplota a prach, resp. vlákna, se nemohou hromadit v nebezpečném množství. Povrchová teplota je omezená na:

  • za normálních podmínek: 90°C;
  • za poruchových podmínek: 150°C.

Jestliže výrobce žádnou informaci neposkytuje, musí být bodové reflektory a světlomety vyzařující v úzkém úhlu umístěny od zápalných materiálů ve vzdálenosti:

  • do 100W: 0,5m;
  • od 100 do 300W: 0,8m;
  • od 300 do 500W: 1m.

Žárovky a ostatní součásti svítidel musí být chráněny proti očekávatelným mechanickým namáháním. Takové ochranné prostředky nesmějí být upevněny do objímek, ledaže by tvořily integrální část konstrukce svítidla. Součásti, např. žárovky nebo topné články musí být chráněny před vypadnutím ze svítidla.

15. Tepelné spotřebiče
Pro elektrická tepelné spotřebiče umístěné v prostorách s nebezpečím požáru platí:
 - Tepelné spotřebiče musí být namontovány na izolačních podložkách.
 - Tepelné spotřebiče, které jsou umístěny blízko hořlavých hmot, musí být opatřeny vhodnými ochrannými zástěnami, které brání vznícení těchto hmot.
 - Kryty elektrotepelných spotřebičů jako jsou topná tělesa, odpory, atd., nesmějí dosahovat vyšších povrchových teplot než jsou teploty:

  • 90°C za normálních podmínek;
  • 150°C za poruchových podmínek.

 

- Tyto spotřebiče musí být navrženy nebo instalovány tak, aby bylo zabráněno jakémukoliv hromadění materiálů, které by mohly překážet rozptylu tepla.
 - Výběr a instalace elektrického zařízení do dutých stěn
 - Duté stěny jsou obvykle rámové konstrukce pokryté deskami:
    1. z dřevotřísky a obdobných materiálů s omítkou (sádra),
    2. sádrokartonových desek,
    3. dřevem, nebo
    4. plechem.
Duté stěny mohou být též prefabrikovány. Elektrické zařízení může být zabudováno do stěny. Vedení může být instalováno pevně nebo pohyblivě.

Elektrické zařízení např. instalační krabice a rozvodné desky, které jsou instalovány v hořlavých dutých stěnách, musí vyhovět požadavkům zkoušek podle příslušných norem (Viz požadavky ČSN 33 2312 - Elektrotechnické předpisy; Elektrické zariadienia v horl'avých látkách a na nich).

  • Jestliže elektrické zařízení instalované do hořlavých dutých stěn
    nesplňuje výše uvedené požadavky, musí být obloženo skelnou tkaninou o tloušťce 12 mm nebo jiným rovnocenným nehořlavým materiálem nebo uloženo do 100mm skelné nebo minerální vaty. Tam, kde se takové materiály použijí, musí se vzít v úvahu účinek tohoto materiálu na rozptyl tepla z elektrického zařízení.
  • Toto platí i pro duté stěny z nehořlavých materiálů,
    jestliže obsahují hořlavé izolační materiály, např. materiály pro tepelnou nebo zvukovou izolaci.
  • Trubkové systémy a systémy uložené v kanálech
    musí být v souladu s EN 50085 a EN 50086 a musí vyhovět zkouškám odolnosti vůči hoření obsaženým v těchto normách.
  • Vnější kabely připojené k odbočným krabicím
    v dutých stěnách musí být odlehčeny od tahu, pokud nejsou jinak upevněny.

Dále platí, že výlohy a vývěsní štíty musí být vyrobeny z materiálů majících odpovídající odolnost proti teplu a mechanickému namáhání, musí mít elektrickou izolaci, musí mít ventilaci, a to s ohledem na hořlavost exponátů v souvislosti s tvorbou tepla.
Na stáncích nesmí být instalovány obvody obsahující větší množství elektrických zařízení, osvětlovacích zařízení nebo lamp, která jsou schopna vytvářet teplo ve větším rozsahu, ledaže by byla provedena adekvátní ventilace, např. dobře větrané stropy konstruované z nehořlavých materiálů.

Vždy se musí vzít v úvahu pokyny výrobce tohoto zařízení.

... pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933