Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Provedení elektrického zařízení, způsoby kladení vedení, elektrické spoje, světelné obvody, upevnění svítidel ... (4.díl)


Document Actions
Provedení elektrického zařízení, způsoby kladení vedení, elektrické spoje, světelné obvody, upevnění svítidel ... (4.díl)
Jaké podmínky musí splňovat vodiče vedení v budovách bez EPS? Jak musí být provedeny spoje? Jaké nesmíte použít upevňovací prvky? Využívání technické normalizační informace TNI 33 2000-7-711:2003(1/4)
Karel Dvořáček, ze dne: 21.02.2006
reklama

... pokračování

16. Provedení elektrického zařízení
V kapitole 711.51 normy - všeobecné předpisy je předepsáno, že ovládací a ochranné přístroje musí být umístěny v uzavřených ochranných skříních, kterou lze otevřít jen s použitím klíče nebo nástroje, s výjimkou těch částí navržených a zamýšlených k obsluze nepoučenými osobami - laiky - dle článku 322.1 (ČSN 33 2000-3) Schopnost osob třída označení BAl).

V normě IEC 60364-7-711: 1998 je uveden bod 711.514 Označování, který požaduje, aby zdroje malého napětí ELV - transformátory a konvertory byly označeny těmito údaji:
    1. přesný popis všech zabudovaných ochranných prvků
    2. manuální znovunastavení pro provoz
    3. výkon ve V.A.

Tento bod HD 384.7.711 S 1:2003 vypustila a z tohoto důvodu není uveden ani v ČSN 33 2000-7-711 :2003.
S ohledem na častou snahu provést elektrické rozvody v těchto zařízeních co nejrychleji, je na tomto místě nutno upozornit na požadavek ČSN 332000-5-51 článek 514.2, který stanoví, že vedení musí být uspořádána nebo označena tak, aby je bylo možno identifikovat pro inspekci, zkoušení, opravy nebo změny instalace.
Při provádění instalace je nutno rovněž dbát na správné označení středního a ochranného vodiče - ochranný vodič je označen barevnou kombinací zelená/žlutá po celé délce a střední vodič je označen světle modrou barvou v celé délce.
Všude, kde hrozí nebezpečí mechanického poškození musí být použity kabely s pancéřovým pláštěm, nebo kabely chráněné proti mechanickému poškození.
Propojovací vodiče musí mít měděné jádro s průřezem nejméně 1,5 mm2 a musí odpovídat IEC 60227 nebo IEC 60245.
Ohebné šňůry, pokud nejsou chráněny proti mechanickému poškození, nesmějí být vedeny v zónách přístupných veřejnosti.

lEC 60364-7-711:1998 dále v tomto článku požaduje, že použité prodlužovací ohebné šňůry nesmějí být delší než 2m. Tento článek HD 384.7.711 S1:2003 vypustila a z tohoto důvodu není uveden ani v ČSN 33 2000-7-711:2003.

17. Způsoby kladení vedení
Není-li v budovách užívaných pro pořádání výstav atd. elektrická požární signalizace, musí vodiče vedení splňovat tyto podmínky:

  •  - musí být odolné proti ohni podle IEC 60332-1 nebo IEC 60332-3, a takové, které vytváří málo zplodin hoření podle IEC 61034 nebo
  •  - to musí být jednožilové nebo mnohožilové nepancéřované kabely uložené v kovových nebo nekovových trubkách či lištách poskytujících ochranu proti ohni v souladu s lEC 60614 nebo IEC 61084 a poskytující stupeň ochrany nejméně IPX4.
  • Dále je nutno s ohledem na různé typy konstrukcí výstavních stánků je rovněž nutno přiměřeně postupovat dle článku 522.14 ČSN 33 2000-5-52:
  •  - kde může vzniknout nebezpečí způsobené posunem budov (tedy i případně stánku) musí systém uložení napájecího vedení umožnit relativní pohyb, který nesmí způsobit nadměrné mechanické namáhání vodičů a kabelů;
  •  - pro poddajné a nestabilní konstrukce musí být použit poddajný systém vedení.

18. Elektrické spoje
Spojování kabelů nesmí být prováděno s výjimkou nutného zapojení do elektrického obvodu. Spoje musí být provedeny s využitím konektorů odpovídajících příslušným normám IEC, případně může být spoj proveden v uzavřeném prostoru se stupněm ochrany krytem nejméně IP4X nebo IPXXD.
Tam, kde hrozí přenášení tahu na koncovky vedení musí spoj obsahovat ukotvení.
IEC 60364-7-711: 1998 dále v tomto článku obsahuje poznámku v které je uvedeno:
Uvedený způsob ochrany se vztahuje především na závěsné kabely a vodiče užívané vystavovateli.

V souladu s požadavky článku 526-3 je třeba připomenout, že všechny spoje musí být přístupné k provádění kontroly, zkoušek a údržby. Toto neplatí pro spoje uložené v zemi, spoje zalité zalévací směsí a zapouzdřené a spoje mezi chladnou částí a topným prvkem (topné systémy).

19. Světelné obvody
Bod 711.55.01.01 pro svítidla stanoví, aby svítidla namontovaná níže než 2,5m (v dosahu paží) od úrovně podlahy nebo jinak přístupná náhodnému dotyku musí být připevněna. Umístěna nebo chráněna musí být tak, aby se zamezilo nebezpečí zranění osob nebo vznícení materiálu.

Poznámka: V případě instalace vnějšího osvětlení se postupuje dle HD 384.7.714 a stupeň ochrany krytem musí být minimálně IP33.

Pro ELV osvětlovacích systémů pro vláknové svítidla je stanoveno, že pokud je užito systému osvětlení pomocí svítidel na malé napětí, musí být v souladu s ČSN EN 60598-2-23.

Upevnění svítidel - stanoví, že k upevnění svítidel nesmí být použity upevňovací prvky pronikající izolaci svítidel, kromě případů, kdy jsou upevňovací prvky kabelů a svítidel jednotné a za podmínky, že upevňovací prvky svítidel jsou nerozpojitelné od okamžiku, kdy jsou připojeny ke kabelu.
Bod 711.55.03 Instalace elektrických výbojkových svítidel - požaduje, aby instalace jakýchkoli neonových poutačů nebo svítidel jako jsou osvětlovací prvky na stánku, nebo jako součást exponátu s jmenovitým napájecím napětím vyšším než AC 230/400V, byla v souladu s následujícími podmínkami.

Umístění -neonový poutač nebo svítidlo musí být instalováno mimo dosah paží nebo být adekvátně chráněno tak, aby bylo omezeno riziko zranění osob.

Instalace - povrch nebo materiál stánku za neónovým poutačem nebo svítidlem, nesmí být z hořlavého materiálu a musí odpovídat požadavkům národních norem.
Ovládací zařízení s výstupním napětím vyšším než AC 230/400 V musí být upevněna na nehořlavý materiál.

... pokračování

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933