Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Projektanti budou muset zahrnout nové požadavky na požární zabezpečení již ve fázi návrhu. Budou potřeba detailnější plány a dokumentace, aby bylo zajištěno splnění všech požárních norem. Montážní práce budou časově náročnější a nákladnější. Budou ...
  • Poškozený pracoval na stavbě, když ztratil rovnováhu a spadl do nechráněné šachty, což mu způsobilo vážné zranění. Všichni si uvědomili, že i pád z menší výšky může mít katastrofální následky, a začali dávat větší pozor. Určitě by díky lepšímu ...

Jak je to s osobou konající dohled? - Melen (3.5)


Document Actions
Jak je to s osobou konající dohled? - Melen (3.5)
Jak dál s odbornou způsobilostí v elektrotechnice, aneb potřebujeme ještě vyhl. č. 50/1978 Sb?Díl 3. Provokativních otázek, a o to víc provokativních odpovědí, aneb víme vůbec o čem hovoříme, když mluvíme o vyhrazených technických zařízeních a s nimi spojenými otázkami (podnikání v elektrotechnice, odborná způsobilost v elektrotechnice a projektování elektrických zařízení)?
Jaroslav Melen, ze dne: 27.09.2005
reklama

Otázka 3.
Jestliže dohled, pak v době, kdy již tam dohled není, a on tam také nemusí po celou dobu výkonu práce přece být, je či není osoba znalá natolik odborně způsobilá, že ji tam můžeme v tu chvíli nechat pracovat samu?
Odpověď
Ano je způsobilá. A proto ji samu pracovat necháváme neboť já tvrdím, že pořád musí znát jak bezpečnostní předpisy, tak i požadavky zaměstnavatele k zajištění BOZP při práci na elektrickém zařízení, lhostejno zda pracuje sama nebo pod dohledem, a že za jejich dodržování stále odpovídá, jak uvedená norma naznačuje a Zákoník práce ukládá.

Stejně je tomu při práci pod dozorem, kdy musí znát opět to samé neboť přítomnost dozorující osoby z pracujícího odpovědnost nesnímá, byť to nesprávná formulace definice práce pod dozorem podle čl. 16 ČSN 34 3100 připouští (říká se tam, že osoba pověřená dozorem je odpovědná za dodržování bezpečnostních předpisů). Já tvrdím, že je to špatně! Z pracujícího nemůže být jeho povinnost sejmuta, neboť mu takovou povinnost uložil zákon – Zákoník práce v § 73 odst. (1) písm. c) stejně tak jako § 135 odst. (4) písm. c). Ten kdo vykonává dozor musí odpovídat za kontrolu dodržování bezpečnostních předpisů, jinak by to znamenalo, že by si pracující mohl dělat co by chtěl a to je absurdní.

Otázka 4.
Nejdříve citace § 12 odst. (4) Vyhlášky: „Organizace, která pověřuje více než dva pracovníky činností vyžadující kvalifikaci nejméně podle § 5, musí zajistit, aby alespoň jeden z nich měl kvalifikaci podle § 7. Pro vedení všech pracovníků s kvalifikací nejméně podle § 5 je organizace povinna ustanovit vedoucího, popřípadě i jeho zástupce. Tito pracovníci musí mít kvalifikaci podle § 8.“
Myslíš si čtenáři, že fyzická osoba, která byly propuštěna ze zaměstnání a chce začít podnikat – sehnala si 3 elektrikáře (jednoho z nich i s § 7), dala si žádost na pracovní úřad, že shání elektrikáře s § 8, aby si „pořídila“ ještě čtvrtého (když nebude pro všechny 4 mít práci), a do doby než jej sežene anebo než z toho co má „jen“ § 7 „udělá osmičkáře“, nebude podnikat?
Odpověď
Nebude. Nebude podnikat proto, že mu ITI Praha na základě toho, že nemá „osmičkáře“ nevydá oprávnění a živnostenský úřad zase živnostenský list a navíc jeho žádost ani nepřijme neboť se ještě podnikatelem ani nestal! Výsledkem bude, že náš potenciální podnikatel tak posílí armádu nezaměstnaných.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Lada Melenová - PROPAG TEAM
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933