Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Požadavky na elektrická zařízení strojů (2.)


Document Actions
Požadavky na elektrická zařízení strojů (2.)
Znáte zásadní požadavky nové normy ČSN EN 60204-1? Motory o jmenovitém výkonu nad 0,5kW normálně trvale zatěžované musí být jištěny proti přetížení, a to buď ....
František Valenta, ze dne: 16.06.2005
reklama

Na strojní zařízení, jehož rizika jsou převážně elektrického původu, se vztahuje tzv. Nízkonapěťová směrnice (Low Voltage Directive 73/23/EEC) stanovující základní zásady zajištění bezpečnosti elektrických zařízení do 1000V.

EN 60204-1:1997, zapracovaná jako ČSN EN 60204-1, patří mezi tzv. skupinové normy bezpečnosti typu B1, jak jsou definovány v EN 414 (zavedené již jako ČSN EN 414), i když z hlediska elektrotechnických aspektů se jedná o normu pro stroje základní. Technické komise CEN a CENELEC tuto normu používají ke zpracování norem pro určité výrobky nebo pro výrobky jednoho druhu (normy typu C). O výrobcích provedených podle těchto norem se předpokládá, že zaručují shodu s požadavky výše uvedené Směrnice EU pro bezpečnost strojního zařízení (dříve Směrnice 89/392/EEC nyní 98/37/EC), přičemž to, že výrobek odpovídá normě ČSN EN 60204-1, zaručuje též shodu s Nízkonapěťovou směrnicí (73/23/EEC).

Dále uvedeme některé zásadní požadavky nové normy:

Čl. 5.1 Ukončení napájecího kabelu, pro každý napájecí zdroj musí být svorka pro připojení ochranného vodiče přívodu označena písmeny PE. Označení PE musí být vyhrazeno svorce pro připojení ochranného obvodu stroje k ochrannému vodiči přívodu napájecí soustavy. aby se zabránilo záměně v místě pro spojení stroje a pevné instalace.
Pokud je použit střední vodič (N), musí být zřetelně označen v technické dokumentaci stroje, jako je zapojovací a obvodové schéma a musí být pro něj vyhrazena zvláštní izolovaná svorka, označená N.

Čl. 5.3 Hlavní vypínač - pro malé stroje se jmenovitým proudem nepřekračujícím 16A a celkovým příkonem nepřekračujícím 3kW může být použita zásuvka s vidlicí, stroj však musí mít ještě přístroj pro běžné zapínání a vypínání.
Tam, kde údržba může být ohrožena spuštěním stroje, musí být používány přístroje pro vypínání zabraňující neočekávanému spuštění. Pro ten účel se může použít jak hlavní vypínač, tak (za předpokladu, že stroj nebude rozebírán) stykač ovládaný řídicím obvodem.

Čl.6 Ochrana před úrazem elektrickým proudem je řešena ve smyslu požadavků harmonizačních dokumentů řady IEC a nejčastěji IEC 60364-4-41 (ČSN 332000-4-41).

Čl.6.2.4 uvádí málo známý požadavek na ochrana před zbytkovým napětím. Znamená to, že jakákoliv vodivá část, která má po vypnutí vyšší napětí než 60V, musí být na napětí nižší než 60V vybita během 5 s. Tento požadavek se neuplatňuje na součástky, v nichž je nahromaděn náboj 60C a nižší. Pokud by uvedené opatření mohlo narušit správnou funkci zařízení, musí být na krytu obsahujícím kondenzátory vyvěšen varovný nápis upozorňující na nebezpečí a stanovící časovou prodlevu, po níž lze kryt otevřít.
Pokud by se napětí mohlo vyskytnout např. na kolících vidlice po jejím vytažení ze zásuvky, nesmí vybíjecí čas překročit I s.
Pro ochranu před nebezpečným dotykem neživých částí běžně postačuje spojení neživých částí, jejich připojení na ochranný obvod a ochranný vodič přívodu a řádné jištění přívodu před přetížením a zkratem.

Čl.6.4 stanoví požadavky na ochrana před nebezpečným dotykem neživých částí použitím obvodů PELV.

Čl.7 Jištění.
Silové obvody se jistí proti nadproudu, stejně jako řídicí obvody (kde se jistí jak přívod k transformátorům, tak neuzemněný vývod).
U zásuvek se jistí neuzemněné živé vodiče, obvody místního osvětlení se jistí odděleně od ostatních obvodů proti zkratu.
U transformátorů je třeba dbát, aby jištění nevypínalo působením magnetizačních proudů.

Motory o jmenovitém výkonu nad 0,5kW normálně trvale zatěžované musí být jištěny proti přetížení, a to buď nadproudovými přístroji, teplotními čidly nebo zařízeními omezujícími proud. Tam, kde je to nutné, zařazuje se jištění proti mimořádné teplotě, ochrana před výpadkem nebo poklesem napětí a motory se chrání před nadměrným zvýšením otáček.

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
S novými teleskopickými jímači je instalace jednodušší, rychlejší a dostupnější. Jímače, navržené pro snadný transport a snadnou montáž, přinášejí změnu postupů pro montéry všude. S teleskopickými jimači může jedna osoba bez problémů převézt a nainstalovat vše potřebné v jakémkoliv vozidle. Přečtěte si nebo sledujte v instruktážním videu, jak může tato novinka může zjednodušit práci na střechách ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933