Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Požadavky na elektrická zařízení strojů (7.)


Document Actions
Požadavky na elektrická zařízení strojů (7.)
Kdy je povinen nechat vypracovat provozovatel zprávu o výchozí revizi zařízení? Podle kterých norem měření elektromagnetické kompatibility? Pro přiblížení problematiky bezpečnosti a analýzy rizik, připojuji seznam norem potřebných pro řešení bezpečnosti strojních zařízení včetně elektrického zařízení strojů ...
František Valenta, ze dne: 5.07.2005
reklama

Jediná norma, která se danou problematikou zabývá je ČSN 33 1500: 1990. Ostatní normy se zabývají revizí elektrické instalace (v budovách).

Uvedená norma je v platnosti od doby kdy byl platný zákon č.30/1968 Sb. o státním zkušebnictví na který se uvedená norma odvolává. Ani v této době již neměl výrobce povinnost vystavovat zprávu o výchozí revizi. Tato situace je nesprávně řešena již desítky let.

Pokud není dohodnuto jinak, zprávu o výchozí revizi je povinen nechat vypracovat provozovatel zařízení z důvodu návaznosti tohoto dokumentu na provádění pravidelných revizí, které vyplývají z ČSN 33 1500 jako povinnost provozovateli.

Výrobce je povinen řešit problematiku uvádění výrobku na trh nebo do provozu ve smyslu požadavků platného znění zákona č.22/1997 Sb. a tomu odpovídajícího nařízení vlády. V tomto případě se jedná o nařízení vlády č.17/2003 Sb. a nařízení vlády č.18/2003 Sb.
Měření elektromagnetické kompatibility se již provádí podle jiných norem, kdy se posuzuje splnění požadavků elektrického zařízení, zda nevytváří elektromagnetické rušení a jak je toto zařízení proti působení elektromagnetického rušení odolné.
V normě je uvedena celá řada informativních příloh (příklady strojů, dotazník pro elektrická zařízení strojů, proudová zatížitelnost a nadproudová ochrana proti nadproudu vodičů a kabelů, vysvětlení nouzových pracovních funkcí a český rejstřík termínů užívaných v normě.

To byl základní přehled požadavků na elektrická zařízení strojů (strojních zařízení). nebo jak bylo dříve uváděno, na elektrická zařízení pracovních strojů.

V současné době jsou uvedené požadavky upřesněny v novelizovaném vydání EN 60204-1, které se připravuje k vydání rovněž jako norma ČSN.

Pro přiblížení problematiky bezpečnosti a analýzy rizik, připojuji seznam norem potřebných pro řešení bezpečnosti strojních zařízení včetně elektrického zařízení strojů.

  • ČSN EN ISO 12100-1 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady
    pro konstrukci - Část I: Základní terminologie, metodologie.
  • ČSN EN ISO 12100-2 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady
    pro konstrukci - Část 2: Technické zásady
  • ČSN EN 294 (83 3212) Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečné vzdálenosti k zabránění dosahu k nebezpečným místům horními končetinami.
  • ČSN EN 349 (83 3211) Bezpečnost strojních zařízení - Nejmenší mezery k zamezení stlačení částí lidského těla
  • ČSN EN 811 (83 3213) Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečné vzdálenosti k zabránění dosahu k nebezpečným místům dolními končetinami
  • ČSN EN 60204-1 (33 2200) Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení strojů - Část 1: Všeobecné požadavky.
  • ČSN EN 954-1 (83 3205) Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečnostní části řídících systémů - Část I: Všeobecné zásady pro konstrukci.
  • ČSN EN 1050 (83 3010) Bezpečnost strojních zařízení - Zásad pro posouzení rizika.
  • ČSN EN 1088 (83 3315) Bezpečnost strojních zařízení - Blokovací zařízení spojená s ochrannými kryty - Zásady pro konstrukci a volbu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933